Ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν οι περιπατητές στην περιοχή μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Η χελώνα πιθανά του είδους καρέτα-καρέτα βρέθηκε νεκρή και αποκεφαλισμένη να επιπλέει στα φύκια που ξέβρασε η απογευματική μπουκαδούρα. Το λιμενικό έσπευσε να την περισυλλέξει και να ακολουθήσει την διαδικασία που υπάρχει όταν ξεβράζονται θαλάσσιες χελώνες και κήτη.
Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2010). Θα τη συναντήσουμε να κολυμπάει σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, αλλά η ιδιαίτερη σημασία της χώρας μας έγκειται στο ότι φιλοξενούμε κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της καρέτα στη Μεσόγειο.
Ανάμεσα στις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και οι διάφορες κατασκευές στην άμμο, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά αλλά και η διάβρωση των παραλιών. Η κλιματική αλλαγή απειλεί επίσης τα οικοσυστήματά της και τις παραλίες ωοτοκίας. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία αλλά και η ηθελημένη θανάτωση αποτελούν έναν επιπλέον ανθρωπογενή κίνδυνο.
Χαρακτηριστικά, το 80% των ατόμων που εισήχθησαν για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, κατά το διάστημα 1994-2000, έφερε τραύματα που οφείλονταν σε αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σε σκόπιμη κακοποίηση.
Ελπίζουμε αυτή θαλάσσια χελώνα να είναι δείγμα της βελτίωσης της κατάστασης των νερών του Θερμαϊκού κόλπου και να είναι η τελευταία που βρίσκουμε νεκρή.
Ευχόμαστε δε, στην επόμενη ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί στη παραλία της Θεσσαλονίκης να καταστραφούν τα υπάρχοντα τσιμεντένια κρυπιδώματα και να διαμορφωθούν σημεία με αμμουδερές παραλίες τις οποίες θα μπορούν να απολαμβάνουν άνθρωποι και να γεννούν τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες!
(πατήστε με το ποντίκι σας στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλο μέγεθος)