Επικύρωση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης για τα προστατευόμενα είδη άγριας πανίδας στους κύριους υγρότοπους όπου διαχειμάζει η Νανόχηνα

Tρία Τοπικά Σχέδια Δράσης υπογράφηκαν πρόσφατα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και την αποτελεσματική προστασία της ορνιθοπανίδας στις περιοχές διαχείμασης της Νανόχηνας. Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης συντάχθηκαν κατόπιν σχετικών προτάσεων και υποδείξεων των τοπικών και εθνικών εμπλεκόμενων φορέων και προβλέπουν συντονισμένες ενέργειες στα Εθνικά Πάρκα Λίμνης Κερκίνης, Δέλτα Έβρου και Δέλτα Νέστου και Λιμνών Ισμαρίδας-Βιστωνίδας με σκοπό την εξάλειψη της λαθροθηρίας των υδρόβιων πουλιών, μιας παρωχημένης, αλλά δυστυχώς ακόμη υπαρκτής πρακτικής.

Η λαθροθηρία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μια από τις σημαντικότερες απειλές για τον εναπομείναντα πληθυσμό της Νανόχηνας. Στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, ο Κρισίμως Κινδυνεύων Φιννοσκανδικός πληθυσμός της Νανόχηνας, ο οποίος αριθμεί μόλις 50-70 άτομα, διαχειμάζει κάθε χρόνο για χρονικό διάστημα περίπου 5 μηνών. Αν και αυστηρά προστατευμένο είδος, τον Δεκέμβριο του 2007 ένα ενήλικο άτομο Νανόχηνας βρέθηκε νεκρό από σκάγια εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης.

Το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ συνέταξε τα Τοπικά Σχέδια Δράσης στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στη λαθροθηρία της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Βόρειας Ελλάδας, που υλοποιείται ως μέρος των δράσεων του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ «Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής».

Η εφαρμογή των παραπάνω Τοπικών Σχεδίων αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην εξάλειψη των περιστατικών λαθροθηρίας στα Εθνικά Πάρκα όπου διαχειμάζει η Νανόχηνα, γεγονός που θα

ευνοήσει όχι μόνο τους πληθυσμούς των πουλιών, αλλά και το σύνολο της βιοποικιλότητας των Εθνικών Πάρκων, καθώς και την ποιότητα των ενδιαιτημάτων που φιλοξενεί.

Με κοινό στόχο την ανάσχεση της μείωσης του «Κρισίμως Κινδυνεύον» ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας, οκτώ φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Πρόγραμμα LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638).

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατά την περίοδο 2011-2016 με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.
www.ornithologiki.gr/nanoxina

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top