Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι μια πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης  και λειτουργεί από το 2016, με στόχο να παρέχει υπηρεσίες και βασικά αγαθά  τόσο σε πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας,  όσο και σε άλλες  κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως άστεγοι κ.λπ.

Παρεχόμενες υπηρεσίες:

  • Προσφέρονται καθημερινά σε 100 άτομα, επιλεγμένα με κριτήρια ευαλωτότητας, δύο γεύματα –πρωινό και μεσημεριανό- τα οποία παρασκευάζονται από επαγγελματία μάγειρα.

 

 

  

  • Διανέμονται καθημερινά είδη ένδυσης και υπόδησης για όλες τις ηλικίες.

 

  • Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης πλυντηρίων και στεγνωτηρίων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

  • Παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη
  • Η ομάδα των κοινωνικών λειτουργών από την άλλη αφενός καταγράφει τους/τις εν δυνάμει ωφελούμενους/ες και τις ανάγκες τους αφετέρου εργάζεται για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Μέσα από ομάδες δραστηριοτήτων, σεμινάρια και συμμετοχή σε δράσεις οι ωφελούμενοι/ες ενθαρρύνονται να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία, ανοίγοντας διόδους διαπολιτισμικής επικοινωνίας και ανταλλαγής και διευκολύνονται κατά τη διαδικασία της κοινωνικής τους ένταξης και της απόκτησης  νέων δεξιοτήτων. Επιπλέον η ομάδα των κοινωνικών λειτουργών καθοδηγεί και  βοηθάει τους/τις ωφελούμενους/ες στην επίλυση των προβλημάτων τους, είτε αυτά αφορούν σε ζητήματα διοικητικά και επικοινωνίας με δημόσιες υπηρεσίες (εγγραφή παιδιών σε σχολεία, αιτήσεις ασύλου και μετεγκατάστασης)  είτε σε θέματα υγείας, στα οποία συνεργάζονται με το νοσηλευτικό προσωπικό μας.

ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Με την έναρξη της ανθρωπιστικής κρίσης στην  Ειδομένη, η Οικολογική Κίνηση και τα μέλη της έδωσαν από την πρώτη στιγμή το παρών στην προσπάθεια ανακούφισης των εκατοντάδων προσφύγων οι οποίοι περνούσαν καθημερινά  τα σύνορα Ελλάδας-Π.Γ.Δ.Μ.. Με το κλείσιμο των συνόρων, τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων και τη διαβίωσή τους κάτω από άθλιες συνθήκες στο αυτοσχέδιο καμπ που δημιουργήθηκε, κορυφώνεται και η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Η δράση μας στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη, μέσω της κοινωνικής της δομής ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, πραγματοποιούνταν καθημερινή διανομή 3.000-3.500 μερίδων ζεστού φαγητού, διανομή ρούχων, ξηράς τροφής, λαχανικών κ.λπ. Η συνεπής, καθημερινή και συστηματική παρουσία μας εκεί, η συνεχής βελτίωση και αύξηση των υπηρεσιών και των προμηθειών που προσφέραμε αλλά και το πλήθος των εθελοντών/ντριών που καθημερινά συμμετείχαν στις δράσεις μας  είχαν ως αποτέλεσμα τη  συνεργασία με τη Γερμανική Diakonie Katastrophenhilfe, η οποία έδωσε τη δυνατότητα ενίσχυσης, επέκτασης και καλύτερης οργάνωσης του ήδη υπάρχοντος έργου. Επιστέγασμα αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας αποτελεί η  δημιουργία του Κέντρου Ημέρας της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2016 στο κέντρο της πόλης.

[embed]https://youtu.be/wE6cZaKH48U?list=PLosQAl6gorvonfT4UsyyRRqCMgaX-oie-[/embed]

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Δύο βασικοί πυλώνες της δράσης  του Κέντρου Ημέρας είναι αφενός η κάλυψη των ποικίλκων αναγκών των ωφελούμενων αφετέρου η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου με απώτερο σκοπό την αλλαγή της νοοτροπίας, την αποδόμηση των στερεοτύπων και εν τέλει την εξάλειψη των ρατσιστικών φαινομένων.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο επιδιώκει τη  διασύνδεση με άλλες οργανώσεις της πόλης και τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλοενημέρωσης, αλληλοτροφοδότησης και ευρύτερης συνεργασίας

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης καλύπτεται από την Diakonie Katastrophenhilfe και το υπόλοιπο από άλλες οργανώσεις στο εξωτερικό.

[embed]https://youtu.be/nY6H2r6sGPY[/embed]

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 16:00

Διεύθυνση: Ορφανίδου 5,  Τ.Κ 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Τηλέφωνο 2315530644, fax 2315531580

e-mail: info@daycenter-emt.gr

Facebook: https://www.facebook.com/alkyonedaycenter/

Alkyone Refugee Day Center

Alkyone Refugee Day Center, an Ecological Movement of Thessaloniki initiative established in 2016 with the support of DiakonieKatastrophenhilfe, is opening aiming to address basic needs of refugees who are stranded in our country, and especially the most vulnerable ones. Services Provided:

  • Breakfast and lunch for 100 people daily
  • Clothing distribution
  • Access to washing and drying machines
  • Skills development workshops and seminar
  • Activities and events aiming to cultural exchange, communication and interactivity between refugees and the local community.

Operating hours: Monday – Friday 10:00 – 16:00

Address: 5th Orfanidou Str.,  Τ.Κ 54626 THESSALONIKI, GREECE

Communication:

Tel: (+0030) 2315530644,  Fax : (+0030) 2315531580

e-mail: info@daycenter-emt.gr

More information and daily updates: www.facebook.com/alkyonedaycenter

Scroll to Top