Στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου εχθές 08.07.2015 υιοθετήθηκε η έκθεση Lange από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που αφορούσε την πορεία των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εμπορική Εταιρική Σχέση (TTIP). Η προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 10.6.2015 είχε αναβληθεί από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Soultz υπό το φόβο να καταψηφισθεί. O ίδιος την έφερε για ψήφιση κατά την κορύφωση της Ελληνικής κρίσης με έναν αμφιλεγόμενο διαδικαστικά τρόπο εχθές παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων Πράσινων. Οι πράσινοι όπως και οι ευρωπαίοι αριστεροί την καταψήφισαν, ενώ σημαντικές διαρροές παρατηρήθηκαν και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τη στιγμή που οι Έλληνες Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές (ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ) την υπερψήφισαν.
Μετά την υπερψήφιση της έκθεσης ξεκινά ο 10ος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΗΠΑ για την υπογραφή της TTIP. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης που γίνεται με απόλυτα αδιαφανή τρόπο περιέχει πολλούς κινδύνους για την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών, καθώς μεταξύ άλλων απορρυθμίζει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα αγροτικά προϊόντα (εισαγωγή μεταλλαγμένων, προϊόντα ΠΟΠ), τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον και εισάγει έναν μηχανισμό διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και κρατών που υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία και επιτρέπει στους πρώτους να εγείρουν αίτημα αποζημίωσης από επιμέρους κράτη.
Κίνδυνος για περαιτέρω ηγεμονία των αγορών
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διάταξη για τη δημιουργία μηχανισμού Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή Κράτους. Ο ISDS( Investor State Dispute Settlement) δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να προσφεύγουν σε διεθνείς μηχανισμούς διαιτησίας ενάντια σε κράτη, όταν κρίνουν ότι το νομοθετικό έργο των κυβερνήσεων οδηγεί σε μείωση των κερδών τους. Ενδεικτική περίπτωση για τους κινδύνους που κρύβει αυτός ο μηχανισμός, είναι η υπόθεση της Vattenfall.Η σουηδική ενεργειακή εταιρείας μήνυσε το 2011 τη γερμανική κυβέρνηση για την απόφαση να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα μέχρι το 2022. Θεωρώντας ότι θα ζημιωνόταν από το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, απαίτησε αποζημίωση 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό κράτος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μεταστροφή της ενεργειακής πολιτικής της Γερμανίας ήταν αναγκαία μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, το 2011.
Οι διαπραγματεύσεις για τη «Διατλαντική εταιρική σχέση για το εμπόριο και τις επενδύσεις» (TTIP), που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο, καθώς θα καλύπτει πάνω από το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Αλλά παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ την παρουσίασαν ως το πιο φιλόδοξο εμπορικό βήμα στο βόρειο ημισφαίριο, οι διαδικασίες προχωρούν αργά.