Ομιλία στην Τουρκία για συμμετοχική δημοκρατία και διαφάνεια στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, σε θεματικό συνέδριο του Πράσινου κόμματος της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα «Αποκέντρωση στη Διακυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στην εισήγησή του ο κ. Τρεμόπουλος, συμμετέχοντας στον προβληματισμό των Τούρκων Πράσινων, παρουσίασε την ελληνική νομοθεσία για την αυτοδιοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας, εκτίμησε ότι, παρόλο που εφαρμόζεται μέσα στην κρίση, «αποτελεί αυτονόητο βήμα, που έρχεται με καθυστέρηση δεκαετιών» και τόνισε ότι «η θεσμοθέτησή της θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία να δοκιμαστούν νέοι θεσμοί για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών».
Επίσης, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των ευρωπαίων Πράσινων στην τοπική διακυβέρνηση, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία επιτυχημένων παρεμβάσεων:
«Στο Ελσίνκι η συμμετοχή των αστικών συγκοινωνιών στις μετακινήσεις των πολιτών αυξήθηκε σε λίγα χρόνια από 30 σε 70%.
Το γερμανικό Φράιμπουργκ θεωρείται η ανεπίσημη οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης και είναι αυτή τη στιγμή η πιο περιζήτητη πόλη για αδελφοποίηση.
Η Φρανκφούρτη αναδείχθηκε σε πρότυπο πολυπολιτισμικότητας.»
Σχετικά με την εφαρμογή του νέου θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας ο κ. Τρεμόπουλος έκανε τις ακόλουθες προτάσεις:
- «Θα πρέπει να μειωθεί ο συγκεντρωτισμός σε μονοπρόσωπα όργανα. Επιδιώκουμε την έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και τη μεταφορά βασικών αρμοδιοτήτων στα συμβούλια.
- Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για περισσότερη δημοκρατία, καθιέρωση της απλής αναλογικής, περιορισμένο αριθμό θητειών και οικονομική διαφάνεια.
- Τα τοπικά δημοψηφίσματα πρέπει να είναι δεσμευτικά τόσο για την τοπική Αρχή, όσο και για την κεντρική εξουσία ή τη Βουλή. Δημοψηφίσματα να διενεργούνται στο Δήμο ή Περιφέρεια μετά από αίτημα των αντίστοιχων οργάνων ή τις αντίστοιχες υπογραφές πολιτών. Δυνατότητα των πολιτών να προκαλούν δημοψήφισμα με συγκέντρωση αριθμού υπογραφών ίσου με το 5% του εκλογικού σώματος αλλά και δυνατότητα ακυρωτικού δημοψηφίσματος κατά οποιασδήποτε απόφασης του Δήμου ή της Περιφέρειας με αντίστοιχο ποσοστό υπογραφών.
- Χρειάζονται θετικές διακρίσεις υπέρ των γυναικών, με ισόποση συμμετοχή τους σε όλα τα όργανα.
- Τα κοινωνικά κινήματα να έχουν δικαίωμα έκφρασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από την Αυτοδιοίκηση.
- Κρατικές αρμοδιότητες όπως Οικονομικά, Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη κ.λ.π., να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση μέσα στα όρια της. Στρατός και εξωτερική πολιτική να παραμείνουν στο κράτος όμως κάθε Δήμος ή Περιφέρεια να μπορούν να καθιερώσουν εναλλακτική κοινωνική θητεία και να ενισχύσουν την ιδέα της Κοινωνικής Άμυνας.
- Τα μέλη των αιρετών οργάνων να είναι ανακλητά. Η ανάκληση να γίνεται αν ζητηθεί από τα 4/5 των μελών του οικείου οργάνου ή αν σε δημοψήφισμα ζητηθεί αυτό από το 70% των εγγεγραμμένων.»