«Η υπεξαίρεση των χρημάτων δεν πρέπει να σκιάσει την υπεξαίρεση της πολιτικής και των οραμάτων για μια άλλη Θεσσαλονίκη»
Ένα πρόγραμμα 110 σελίδων σε επίπεδο Νομού Θεσσαλονίκης τις προγραμματικές κατευθύνσεις για το Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και κοστολογημένες προτάσεις εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, παρουσίασαν σήμερα τα στελέχη της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης».
Στη συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα και τις παρεμβάσεις της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου, που έδωσαν οι συντελεστές της αυτοδιοικητικής Κίνησης, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Πρόκειται για κείμενα που δίνονται στη δημοσιότητα ώστε να συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προοπτική της πόλης. Στόχος είναι να υπάρξει ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση κλίματος νίκης από την πρώτη Κυριακή και στον κεντρικό Δήμο και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας», δήλωσε ο Γιώργος Μπλιώνης, μέλος του Συντονιστικού της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», που ανέλυσε τις ανανεωμένες προγραμματικές της κατευθύνσεις.
«Βλέπουμε υπουργούς και άλλους παράγοντες να διαρρέουν το ενδιαφέρον τους να είναι υποψήφιοι. Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει ο θεσμός και στα δύο επίπεδα της Αυτοδιοίκησης αλλά και την ευρύτερη ανάγκη να υπάρξει ανατροπή», δήλωσε η Δήμητρα Γωγάκου, Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, που ανέλυσε τη συνεισφορά της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και την πορεία της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, που ανέλυσε το θέμα «Οι πράσινες πόλεις στην Ευρώπη, γιατί όχι και στην Ελλάδα;», μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Καταθέτουμε σήμερα ένα πρόγραμμα 110 σελίδων, με στόχο να συζητήσουμε με όλους και τελικά να συμφωνήσουμε στο ποια Θεσσαλονίκη θέλουμε. Τα πρόσωπα που θα εκφράσουν αυτή τη συμφωνία και τη δυναμική, θα πρέπει να ακολουθήσουν. Τα προσωποκεντρικά μοντέλα θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε συμμετοχικές μορφές άσκησης εξουσίας.
Θα κάνουμε το παν για να υπάρξει ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με συνολική πρόταση για τη διοίκηση σε κεντρικό Δήμο, ευρύτερα και σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Μιλάμε με όλους και αναζητούμε συνεργασίες στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Αν δεν εξασφαλιστούν τελικά συνεργασίες, λόγω κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας απευθείας στο κοινωνικό σώμα, όπως το κάναμε και στο παρελθόν.
Καταδικάζουμε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης όχι απλώς για την υπεξαίρεση αλλά για την πόλη που έχουν οικοδομήσει στο ένα τέταρτο του αιώνα που είναι στην εξουσία. Για την υπεξαίρεση, που δείχνει το βαθμό ικανότητας και ακεραιότητάς τους, θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Η υπεξαίρεση των χρημάτων, όμως, δεν πρέπει να σκιάσει την υπεξαίρεση της πολιτικής και των οραμάτων για μια άλλη Θεσσαλονίκη.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ακόμη και στην περίοδο της κρίσης. Μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα ακόμη και με τις υπάρχουσες δυνάμεις. Η θητεία μου στη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου μου έχει αναδείξει τις μεγάλες δυνατότητες του θεσμού και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που οφείλει η Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει».
Δείτε παρακάτω και “κατεβάστε” στον υπολογιστή σας σε μορφή αρχείων pdf:
Διακύρηξη αρχών της Οικολογίας Αλληλεγγύης: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!
Οι Προγραμματικές μας Θέσεις (2010)