Ένας πιτσιρικάς κρύβεται από τους φίλους του, ή τη μάνα του. Σύλληψη υπόπτων από αστυνομικούς. Κορίτσια κάνουν πιάτσα σε κάποια χώρα που μιλούν Ισπανικά. Ένας κύριος σε κάποια καθώς πρέπει γειτονιά του αναπτυγμένου κόσμου μας δείχνει τον πισινό του. Κωλοδάχτυλα -μην μας τραβάτε με τις κάμερες ρεεεε. Συναλλαγή με καλάσνικωφ στο Νο 11 της τάδε οδού σε ρώσικη πόλη.
Το Google Street View με αυτά τα απαίσια αυτοκίνητα Google, τριγυρνάει στις πόλεις του κόσμου και καταγράφει ότι βλέπει. Είναι ο Μεγάλος Αδελφός που τσακώνει στα πράσα κόσμο και κοσμάκη.
Εδώ και δυό χρόνια περίπου η Google άρχισε να τριγυρνά στις γειτονιές του κόσμου, ιδιαίτερα σε αυτές που ήταν σκοτεινές και άγνωστες. Μία στρατιά από ειδικά εξοπλισμένα αυτοκίνητα που είχαν το καθένα επάνω τους από ένα στύλο με εννέα κάμερες, έκαναν αθόρυβα, αλλά όχι και κρυφά, την εμφάνιση τους. Δεν ανήκαν σε κάποια κυβέρνηση που θέλησε να καταγράψει τους πολίτες της, αλλά σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικυτακών υπηρεσιών, την Google δηλαδή. Το project ονομάζεται «Google Street View» και ξεκίνησε με σκοπό, όπως δηλώνει η εταιρεία, «να οργανώσει τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκοσμίως προσβάσιμες και χρήσιμες».
Εκεί που πολλοί άρχισαν να κατηγορούν την Google για παραβίαση της προσωπικής ζωής, ο καναδός καλλιτέχνης Jon Rafman είδε το ζήτημα από μια διαφορετική ματιά. Για έναν ολόκληρο χρόνο συγκέντρωσε μια μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες που τράβηξαν οι εννέα κάμερες του «Google Street View», ονομάζοντας τη «9 eyes», θέλοντας έτσι να ερμηνεύσει την επιρροή που έχουν τελικά οι εικόνες σε αυτόν που τις βλέπει . Για τον Rafman κάθε λήψη αντιπροσωπεύει δύο κόσμους: τον ουδέτερο και αποστασιοποιημένο της Google, και αυτόν που δημιουργείται από την αντίληψη του καθενός μας όταν αναλύουμε τις φωτογραφίες ανάλογα με τις δικές μας εμπειρίες και απόψεις. «Η
φωτογραφία (του «Google Street View») έχει μια αυθόρμητη ποιότητα που δεν καταστρέφεται από τις ευαισθησίες ή την ατζέντα του ανθρώπινου φωτογράφου» δηλώνει σχετικά.
Είναι ποικίλα τα συναισθήματα που αισθάνεσαι όταν βλέπεις τις εικόνες που έχει συλλέξει ο Rafman. Χαρά, συγκίνηση, λύπη, θυμό, αποτροπιασμό και δέος. Από εντυπωσιακές
εικόνες τοπίου –σε μέρη που ίσως δεν πάμε και πότε-, μέχρι και περιθωριοποιημένες γειτονιές με βία και όπλα, το «Google Street View» είναι ένα φαινόμενο που δεν γίνεται να αγνοήσεις. Οι κάμερες του απλά καταγράφουν την ιστορία, χωρίς να συμμετέχουν σε αυτή και κάθε λήψη είναι απογυμνωμένη από την όποια ηθική της διάσταση. Αυτή είναι, όμως, η αντιμετώπιση που θα περίμενε κάποιος από την Google. Η ανθρωπιά βρίσκεται στο μάτι του παρατηρητή, δηλαδή σε όλους εμάς που καλούμαστε να γίνουμε μάρτυρες της κοινωνίας, όπως αυτή υφίσταται σε κάθε δρόμο και γωνία.
Εξερευνήστε «ιδιωτικά» τους δρόμους του κόσμου με το Street View εδώ.
Πηγές: tovima.gr,