Ευρύτερο ενδιαφέρον και απήχηση είχε η ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα στην Πόλη και στους Περιαστικούς Βιοτόπους» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, με την πρωτοβουλία της Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος και της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων.
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σε μια δύσκολη περίοδο, στην οποία το ενδιαφέρον όλων μας είναι στραμμένο στην οικονομική κρίση και στα δύσκολα και αμφιλεγόμενα μέτρα που λαμβάνονται υπό την πίεση των δανειστών της χώρας, αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι η ενασχόληση με την αστική βιοποικιλότητα μπορεί να δώσει όχι μόνο μια θετική διέξοδο από τη μιζέρια των ημερών, αλλά και μια κατεύθυνση για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στην πόλη και τη δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και νέων θέσεων εργασίας που καλύπτουν επιστημονικά και επαγγελματικά αντικείμενα που μέχρι σήμερα παραμένουν αδίκως στην αφάνεια.
Την ευρωπαϊκή διάσταση έθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τ. Αν. Καθηγήτρια Οικολογίας στο ΑΠΘ, Μυρτώ Πυροβέτση μίλησε για τη βιοποικιλότητα του Σέϊχ Σου και τη σημασία της για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης» και του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης, Γρηγόρης Νικολαΐδης, αναφέρθηκε στα δίκτυα πρασίνου και παρουσίασε τα αποτελέσματα εργασίας του Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ι. Τσαλικίδη, συγκεκριμένα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Αν. Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», Θεοχάρης Ζάγκας, ανέπτυξε τη σημασία της ενοποίησης των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης στη βιοποικιλότητα της περιοχής και στη βιωσιμότητα της πόλης. Η αρχιτέκτονας, ειδικευμένη στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων και Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Γωγάκου, παρουσίασε αποτελέσματα από την πρωτότυπη έρευνά της για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός δικτύου πράσινων χώρων στο Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Η Δασολόγος-Ορνιθολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Μαρία Παναγιωτοπούλου, έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στην παρουσία πληθώρας ειδών πουλιών, τόσο σπάνιων και απειλούμενων με εξαφάνιση, όσο και κοινών αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιοποικιλότητα και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και των περιαστικών βιοτόπων. Τέλος, η Ελισάβετ Τσαλίκη, Βιολόγος-εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος ΠΕΕΚΠΕ, εστίασε ειδικά στις δυνατότητες και εφαρμογές που έχει το αντικείμενο της αστικής βιοποικιλότητας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ενώ απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό ο νέος Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης για το Αστικό Περιβάλλον και τους Ελεύθερους Χώρους, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Επίσης, το δικό της ενδιαφέρον για την εκδήλωση και τη θεματολογία της εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, η οποία απέστειλε κείμενο με τις απόψεις της στο Προεδρείο της Ημερίδας και στην Πολιτική Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων.
Η εκδήλωση σε οπτικοποιημένη μορφή -video- θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: http://www.youtube.com/user/ecogreenstv
Οι εισηγήσεις είναι διαθέσιμες ως links στο όνομα του κάθε εισηγητή.