Ακτιβιστές της Greenpeace ζητούν προστασία του θαλάσσιου πλούτου κατά την έναρξη της συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής για τη διατήρηση του τόνου του Ατλαντικού. Ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν την Παρασκευή κατά την έναρξη της συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής για τη διατήρηση του τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) στο Παρίσι, για τη συνεχιζόμενη υπεραλίευση του απειλούμενου ερυθρού τόνου, κρεμώντας πανό στο συνεδριακό κέντρο με μήνυμα «Ερυθρός τόνος: απομένουν 8 μέρες ζωής». Στο σημείο συγκεντρώθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη που προσπάθησε να κατεβάσει το πανό. Η Greenpeace ζητά από την ICCAT να σταματήσει την αλιεία ερυθρού τόνου μέχρι να ανακάμψει ο πληθυσμός του.
Μετά από χρόνια υπεραλίευσης, παρανομιών, κακής διαχείρισης και πολιτικών αποτυχιών, ο ερυθρός τόνος -εξαιρετικά σημαντικό ψάρι για τη Μεσόγειο- απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ICCAT (1), που έγιναν γνωστά αυτή την εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες αλιευμένοι ερυθροί τόνοι παραμένουν απούλητοι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 10.200 τόνοι του ψαριού συντηρούνται στη ζωή παγιδευμένοι σε κλουβιά μονάδων πάχυνσης στη Μεσόγειο (κυρίως σε Κροατία, Μάλτα και Τουρκία). Η ποσότητα είναι σχεδόν ίδια με την επιτρεπόμενη ποσότητα αλίευσης ερυθρού τόνου για ολόκληρο το 2010. Το εύλογο ερώτημα είναι γατί να συνεχιστεί η αλιεία ενός απειλούμενου είδους, όταν δεν υπάρχει καν αγοραστικό ενδιαφέρον.
Σε πρόσφατη συνάντηση με σκοπό να καθοριστεί η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα μέσω του Υπουργού Αλιείας, κ Διαμαντίδη, απείχε από τη ψηφοφορία σε αντίθεση με την αρχική του τοποθέτηση υπέρ της συνέχισης αλιείας ερυθρού τόνου. Σε αυτή την αλλαγή στάσης συνέβαλαν και οι πιέσεις και αντιδράσεις της Greenpeace και Ελλήνων πολιτών για την αρχική απογοητευτική στάση του κ. Διαμαντίδη, ο οποίος είχε διεκδικήσει μάλιστα να αυξηθούν οι άδειες λειτουργίας μονάδων πάχυνσης τόνου για την Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Διαμαντίδης ανακοίνωσε(2) πως θα προχωρήσει σε κατάργηση της αριθμ. 164198/03-03-08 Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία, κατά απόλυτη παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Αλιεία στη Μεσόγειο 1967/2006, επέτρεπε την αλιεία με μηχανότρατα στο 1 ναυτικό μίλι από την ξηρά. Η Greenpeace ζητά από τον κ. Διαμαντίδη να εφαρμόσει στο σύνολό του τον Μεσογειακό Κανονισμό, ο οποίος υποχρεώνει την Ελλάδα να καθορίσει προστατευόμενες περιοχές αλιείας για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των υδρόβιων οργανισμών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η υποχρέωση αυτή έπρεπε να έχει εκπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008. Δύο χρόνια μετά, η χώρα μας ακόμη δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία τέτοιων περιοχών.
Η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον Υπουργό Αλιείας κ. Διαμαντίδη:
- Να ταχθεί υπέρ της προστασίας του ερυθρού τόνου κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ICCAT.
- Να εφαρμόσει αμέσως τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αλιεία στη Μεσόγειο, καθορίζοντας προστατευόμενες περιοχές αλιείας στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να σεβαστεί το αίτημα για προστασία του θαλάσσιου πλούτου το οποίο έρχεται από τους ίδιους τους 40.000 έλληνες παράκτιους αλιείς.
Να θυμίσουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν καταθέσει στις 19 Ιανουαρίου 2010 σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ρωτώντας την Κομισιόν ποιά μέτρα και ποιές διαπραγματευτικές θέσεις σκοπεύει να υιοθετήσει για τη διάσκεψη στο πλαίσιο της Συνθήκης CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) προκειμένου να διασωθεί το απειλούμενο αυτό είδος.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ