Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα εγκλήματα μίσους κατά της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας.
- Μέσα Φεβρουαρίου: Άγνωστος πυροβόλησε και στη συνέχεια ακρωτηρίασε νεαρή καφέ αρκούδα σε δασική περιοχή της Καστοριάς.
- 15 Απριλίου: Νεαρή φώκια δολοφονήθηκε από δυναμίτιδα στη Σάμο
- 19 Απριλίου: δελφίνι θανατώθηκε βίαια
- 2 Μαΐου: Καφέ αρκούδα πυροβολήθηκε και στη συνέχεια ακρωτηριάστηκε στην Αγία Παρασκευή Τρικάλων.
- 14 Μαΐου: Ένα ρινοδέλφινο κι ένα δελφίνι σφαγιάστηκαν στα ανοιχτά της Σάμου.
Αυτές είναι λίγες μόνο από τις περιπτώσεις που έφθασαν πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης, ενώ τέτοια περιστατικά είναι σίγουρα πολύ περισσότερα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας απέναντι στην απίστευτης αγριότητας επίθεση που δέχεται τον τελευταίο καιρό η άγρια πανίδα της χώρας. Τέτοιου είδους βάναυσες ενέργειες φανερώνουν βαθύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που ξεκινούν από έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας και φτάνουν έως και έλλειμμα πολιτισμού. Τέτοια φαινόμενα είναι δυστυχώς πιθανό να ενταθούν με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Εδώ κατά τη γνώμη μας εντοπίζεται και μια σύνδεση της προστασίας της φύσης με το επίπεδο κοινωνικής συνοχής και υπευθυνότητας και με την προστασία των εισοδημάτων των λιγότερων προνομιούχων συμπολιτών μας. Υπάρχουν, άλλωστε, βάσιμοι φόβοι ότι η κρίση θα αποδυναμώσει σοβαρά και την ήδη ανεπαρκή περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας.
Είναι αναγκαίο λοιπόν όλη η κοινωνία να αφυπνιστεί και να συστρατευτεί άμεσα για να προστατεύσει τη μοναδική φυσική κληρονομιά της πατρίδας μας. Είναι αναγκαίο να γίνει συνείδηση ότι στους δύσκολους καιρούς μας η περιβαλλοντική αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την κοινωνική αλληλεγγύη.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι και η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα βαρβαρότητας απέναντι στην άγρια ζωή.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:
- Επικήρυξη των ασυνείδητων κυνηγών και παράνομων ψαράδων.
- Ανασύσταση του σώματος των δασοθηροφυλάκων.
- Εκπαίδευση της αστυνομίας και του λιμενικού σε θέματα προστασίας της φύσης.
- Επαρκή στελέχωση, σε ειδικότητες και αριθμό προσωπικού, των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
- Χρηματοδότηση ή διευκόλυνση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων επιστημονικών προγραμμάτων από σχετικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Χορήγηση κρατικών υποτροφιών σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα για την έρευνα της άγριας πανίδας στη χώρα μας.
- Εκπόνηση περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις περιοχές που ακόμη επιβιώνουν τα άγρια μεγάλα θηλαστικά (σε ξηρά και θάλασσα) σχετικά με την άγρια πανίδα της περιοχής τους.
Απαραίτητη είναι όμως και η αυστηρή κοινωνική καταδίκη απέναντι στα φαινόμενα βίας, όποια μορφή και αν παίρνει αυτή (κρατική, εργοδοτική, τυφλή «εξεγερσιακή», αντι-περιβαλλοντική), καθώς και η αντιστάθμισή τους με πρωτοβουλίες κοινωνικής και περιβαλλοντικής αλληλεγγύης. Διαφορετικά, η βία θα συνεχίσει να δηλητηριάζει τις κοινωνικές μας σχέσεις και τη σχέση μας με το περιβάλλον, υπονομεύοντας έτσι κάθε πτυχή της ζωής μας.