Θεσμικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό Τώρα!

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού

Ερώτηση με αφορμή το «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011», κατέθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επισημαίνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι παρά τη σχετική φιλολογία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό, την αναγνώριση και ασφάλιση των εθελοντών, την πιστοποίηση και χρηματοδότηση των μη κερδοσκοπικών κοινωφελών οργανώσεων, ούτε ευνοϊκές ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα. Παράλληλα οι ΜΚΟ που βασίζονται στον εθελοντισμό και στη συμμετοχή του πολίτη, αντιμετωπίζουν πληθώρα εμποδίων στην ανάπτυξη του έργου τους.

Την περίοδο όμως της οικονομικής κρίσης, όπου ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντικό ζητούμενο και η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης είναι όρος επιβίωσης και συνοχής των κοινωνιών, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε τόσο η προστασία των εθελοντών από την εκμετάλλευση όσο και η διαφάνεια των ίδιων των ΜΚΟ.

Σε σχετική δήλωσή του, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τονίζει: «Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Εθελοντισμό έχει παρουσιάσει στοιχεία ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται στον εθελοντισμό, οι εθελοντές και οι οργανώσεις τους παράγουν υπηρεσίες που αξίζουν 13,5 φορές περισσότερο. Συχνά, η συμβολή αυτή δεν αποτιμάται καν οικονομικά, ενώ είναι τεράστια η συνεισφορά στην κοινωνική ανάπτυξη, στον πολιτισμό και στην προστασία του περιβάλλοντος. Χρειάζεται λοιπόν, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις σε κάποιες κατευθυντήριες αρχές σεβασμού και αναγνώρισης των πολιτών που προσφέρουν εθελοντικά αλλά και των οργανώσεων που παράγουν τεράστιο κοινωνικό έργο. Το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο βήμα, που εκκρεμεί από καιρό»

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

Θέμα: Εθελοντισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Παρά το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού(1) δεν προωθείται από όλες τις χώρες -μέλη περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη του εθελοντισμού. Στην Ελλάδα (2) δεν υπάρχει ειδικό νομικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό και τις εθελοντικές οργανώσεις με αποτέλεσμα οι τελευταίες να αντιμετωπίζουν σειρά θεσμικών εμποδίων στην ανάπτυξη της κοινωφελούς δράσης τους.

  • Δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για ασφάλιση και προστασία των εθελοντών.
  • Δεν υπάρχει πλαίσιο ρυθμίσεων για τη σχέση αμειβόμενων και εθελοντών με αποτέλεσμα οι εθελοντές να πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης ή να υποχρεώνονται να καταλαμβάνουν αμισθί θέσεις εργασίας.
  • Απουσιάζουν ρυθμίσεις για φορολόγηση και χρηματοδότηση των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με αποτέλεσμα άλλοτε αντιμετωπίζονται ως κερδοσκοπικές και άλλοτε να στερούνται πόρων.
  • Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες για πιστοποίηση των μη κερδοσκοπικών και ανεξάρτητων από το κράτος φορέων και διαχωρισμό τους από αυτούς που ασκούν συγκαλυμμένα επάγγελμα και εντάσσονται στο κράτος ή την αγορά.

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες- μέλη με αποτέλεσμα είτε να μην αναπτύσσεται ποιοτικά ο εθελοντισμός είτε να θεωρείται ότι μπορεί μονομερώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Ωστόσο σήμερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης περισσότερο από ποτέ άλλοτε ο εθελοντισμός εντός πλαισίων μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και έχει τεράστια οικονομική σημασία (3).

Ερωτάται η Επιτροπή αν προτίθεται να εκδώσει κατευθυντήριες αρχές με βάση τις οποίες να δεσμευθούν όλες οι χώρες για βελτίωση του νομικού πλαισίου για το εθελοντισμό και θεσμική ενίσχυση των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

_____________________________________

(1) Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27/11/2009

(2) Βλέπε για την Ελλάδα την έρευνα του Έργου Πολιτών http://www.ergopoliton.gr/images/stories/seasonal/okpips.pdf

(3) ValuingvolunteersinEuropehttp://www.voluntaryaction.info/euroviva.htm.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top