Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαρτίου μπροστά από το Προξενείο της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να εκφράσουν συμπαράσταση στα θύματα του σεισμού και της ραδιενέργειας, αλλά και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Μερικά από τα μέλη ήταν ντυμένα με φόρμες και μάσκες, έφεραν πικέτες και ανάρτησαν πανώ που έγραφε “Πυρηνική ενέργεια τέλος!”. Όλοι οι συμμετέχοντες άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων και άφησαν λουλούδια, ενώ όλη η δράση ήταν σιωπηλή. Ψήφισμα επιδόθηκε στον Πρόξενο της Ιαπωνίας ενώ στους περαστικούς μοιραζόταν κείμενο με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εμείς, τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και όσοι μαζευτήκαμε σήμερα μπροστά από το Προξενείο της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για τη φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία την Παρασκευή 11 Μαρτίου, με τον μεγασεισμό 9 βαθμών και τα επακόλουθα καταστροφικά κύματα, που προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα. Εκφράζουμε επίσης τη βαθιά μας ανησυχία για το γεγονός ότι λόγω του σεισμού προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί δυσλειτουργίες, εκρήξεις και διαρροή ραδιενέργειας σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα για την ανθρώπινη υγεία. Ευχόμαστε ολόψυχα στον ιαπωνικό λαό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εκλείψει ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και την υγεία. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους.
Το γεγονός της έκλυσης ραδιενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια θα ήταν το τελευταίο που θα περίμενε η ανθρωπότητα μετά από μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή, καθησυχασμένη από τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας για τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί. Ωστόσο, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται δραματικά όλοι εκείνοι που έθεταν ως επιτακτικό το ζήτημα των ανυπολόγιστων κινδύνων που συνοδεύουν αυτού του τύπου την τεχνολογία και «ανάπτυξη». Το οικολογικό κίνημα σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να υπενθυμίζει τους κινδύνους: τις «μικρές» διαρροές, τα ατυχήματα που έγιναν και που ενδέχεται να γίνουν, τα πυρηνικά απόβλητα, τη συγκεντροποίηση του ελέγχου της ενέργειας, την απορρόφηση τεράστιων κονδυλίων που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε πιο προσαρμοσμένες στο περιβάλλον επενδύσεις και έρευνες.
Οι δραματικές εξελίξεις στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας εκπέμπουν πλέον σαφέστατα μηνύματα:
- η απόλυτη ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας είναι ένας επαίσχυντος ισχυρισμός,
- οι κίνδυνοι από την πυρηνική ενέργεια είναι ανυπολόγιστοι,
- Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ
Δηλώνουμε στους πολίτες της Ιαπωνίας και όλου του κόσμου ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ολοσχερή εξάλειψη της ραδιενεργού απειλής από τον πλανήτη.
Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης για την Πυρηνική Ενέργεια
Η Τεχνολογία
Η τεχνολογία της πυρηνικής ενέργειας σχάσης βασίσθηκε στις θεωρητικές και πειραματικές μελέτες που έγιναν από εξέχοντες επιστήμονες, όμως στην πράξη οι εγκαταστάσεις μετατροπής της πυρηνικής ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα αποδείχθηκαν ιστορικά ιδιαίτερα επικίνδυνες για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα και οι βλάβες που προκαλούνται τόσο κατά την κανονική λειτουργία όσο και σε περίπτωση ατυχημάτων είναι τόσο σοβαρές και εκτεταμένες, που μπορούν να επηρεάσουν την ζωή σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη.
Τα πρώτα εμπορικά πυρηνικά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη την δεκαετία του 50, σήμερα λειτουργούν περίπου 450 πυρηνικά εργοστάσια στον πλανήτη από τα οποία τα 147 βρίσκονται στην Ευρώπη. Σε πλανητικό επίπεδο, άλλα 41 βρίσκονται υπό κατασκευή και επιπλέον 158 στο στάδιο του σχεδιασμού. Τα περισσότερα από πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα έχουν κλείσει ήδη ζωή 20-30 ετών και πάνω και σύντομα θα απαιτηθεί η διάλυσή τους.
Τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας
Το κόστος και η διάρκεια εγκατάστασης των πυρηνικών εργοστασίων
Το κόστος των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι τεράστιο, αποτελεί σημαντικό ποσοστό του προϋπολογισμού μιας χώρας και συνήθως οδηγεί σε δυσβάσταχτο δανεισμό. Η ενέργεια που ξοδεύεται και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται προκαταβολικά για να κατασκευαστούν είναι τεράστια. Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή ενός εργοστασίου από την στιγμή λήψης της απόφασης υπερβαίνει τα δέκα έτη. Είναι όλα αυτά στοιχεία αποτρεπτικά στην βραχυπρόθεσμη επίλυση του ενεργειακού ή περιβαλλοντικού προβλήματος μιας χώρας και του πλανήτη συνακόλουθα.
Η ραδιενέργεια που εκλύεται στο περιβάλλον κατά την λειτουργία
Η ακτινοβολία που συνοδεύει αναγκαστικά κάθε πυρηνική διάσπαση είναι έντονα ιοντίζουσα και ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, ανάλογα με την δόση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον άμεσο θάνατο. Θεωρητικά κατά την λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου δεν εκπέμπονται ιοντίζουσες ακτινοβολίες, όμως η σταδιακή αύξηση των μετρούμενων τιμών ραδιενέργειας σ΄ όλο τον πλανήτη από διεθνή ανεξάρτητα ινστιτούτα καθώς και δημοσιογραφικές έρευνες γεγονότων που αποκρύπτονται αποδεικνύουν ότι έχουν υπάρξει πολλά συμβάντα διαρροής ραδιενέργειας και υπέρβασης των ορίων γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τα στατιστικά δεδομένα καρκινογένεσης και επιπλοκών εγκύων στον πληθυσμό που κατοικεί κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την διαρκή βλαπτικότητα των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ο κίνδυνος ατυχήματος
Τα πυρηνικά εργοστάσια παρουσιάζουν σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το χαμηλότερο δείκτη ατυχημάτων σε σχέση με άλλα εργοστάσια παραγωγής κάθε είδους καθώς και κάθε άλλη ομάδα τεχνολογικής ανθρώπινης δραστηριότητας. Η κατάσταση που βιώνουμε αυτήν την στιγμή στην Ιαπωνία, τα σοβαρά ατυχήματα στο Chernobyl της πρώην ΕΣΣΔ και στο Three Mile Iland των ΗΠΑ δείχνουν πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι τόσο η πυρηνική τεχνολογία όσο και αυτός ο παγκόσμιος οργανισμός που την υποστηρίζει και που στην ουσία έχει μετατραπεί σε μηχανισμό απόκρυψης των πυρηνικών ατυχημάτων. Τα πυρηνικά εργοστάσια αποτελούν τις πλέον ανασφαλείς εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται, πέρα από τα τρέχοντα γεγονότα, και από το γεγονός ότι κανένας διεθνής οργανισμός ή εταιρεία δεν ασφαλίζει τέτοιες εγκαταστάσεις για ενδεχόμενες βλάβες που μπορούν να προέλθουν από ανθρώπινο λάθος, από φυσική καταστροφή ή από τρομοκρατικό κτύπημα. Κάθε νέο ατύχημα διαψεύδει τις υπερφίαλες δηλώσεις των θιασωτών της πυρηνικής ενέργειας ότι «σύγχρονες τεχνικές έχουν εκμηδενίσει την πιθανότητα ατυχήματος στα πυρηνικά εργοστάσια». Όσον αφορά τον κίνδυνο από τρομοκρατικό χτύπημα, να πούμε ότι κανένας από τους υπάρχοντες αντιδραστήρες δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει σε πρόσκρουση ενός μεγάλου επιβατηγού αεροπλάνου.
Ειδικά για την Ελλάδα το θέμα της εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου δεν χωράει καμία συζήτηση. Εκτός από τις μελέτες σκοπιμότητας για πυρηνικά εργοστάσια που έγιναν από τον Δημόκριτο την δεκαετία του 70 και οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοια εργοστάσια στην Ελλάδα στην πραγματικότητα θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, είναι σαφές για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ότι ο κίνδυνος ατυχήματος λόγω των δομών της ελληνικής διοίκησης και της σεισμικότητας της περιοχής είναι τεράστιος.
Τα πυρηνικά απόβλητα
Η διαχείριση των αποβλήτων είναι – μαζί με τον κίνδυνο εκτεταμένου ατυχήματος – το μεγαλύτερο και έως τώρα άλυτο πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας. Τα πυρηνικά απόβλητα πρέπει να φυλάσσονται για μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες χρόνια υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Ποιο σύστημα είναι ικανό να εγγυηθεί μια τέτοια λειτουργία για τα επόμενα 20.000 χρόνια; Η υποθήκη στις επόμενες γενιές είναι πραγματικά τεράστια.
Ένα σύνηθες πυρηνικό εργοστάσιο παράγει ετησίως εκατοντάδες τόνους ραδιενεργών αποβλήτων. Σε κάθε τόνο πυρηνικού απόβλητου περιέχονται 10 κιλά πλουτωνίου, ποσότητα αρκετή για την κατασκευή μίας πυρηνικής βόμβας. Επίσης, πολύ σημαντικός όγκος πυρηνικών αποβλήτων είναι τα ίδια τα πυρηνικά εργοστάσια, των οποίων η μέση διάρκεια ζωής είναι 30-35 έτη, μετά πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και να αντιμετωπισθούν ως πυρηνικό απόβλητο! Για το θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη.
Από την έως τώρα λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων έχουν συσσωρευτεί ανά τον κόσμο περίπου 150.000 τόνοι αποβλήτων, εκ των οποίων μόνο το 1/3 έχει υποβληθεί σε επεξεργασία και ειδικούς όρους φύλαξης και ελεγχόμενης αποθήκευσης. Η διαδικασία αυτή στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ακριβή και δύσκολη, γι αυτό και υπάρχουν μέχρι και «ηθελημένα ατυχήματα» για να τα ξεφορτωθούμε στο βάθος της θάλασσας ή σε άλλα απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.
Το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα δεν εφησυχάζει, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια που το πυρηνικό λόμπυ με τα δισεκατομμύρια των κερδών θεώρησε ότι οι επιπτώσεις του Chernobyl έχουν ξεχασθεί και προσπαθεί απεγνωσμένα να επιβάλει την επιστροφή στην πυρηνική εποχή. Όμως η πραγματικότητα διαψεύδει και γελοιοποιεί αυτούς που αγνοώντας τις στοιχειώδεις ανθρώπινες αξίες, το συνολικό συμφέρον της ανθρωπότητας και την κοινή λογική επενδύουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες τεχνολογίες με στόχο το τεράστιο οικονομικό κέρδος και το στενό κομματικό όφελος.
Φιλίππου 51,
54631 Θεσσαλονίκη,
τηλ. 2310.222503
fax 2310.421196
E-mail: contact<at>ecology-salonika.gr