Αναστάτωση σε ολόκληρο τον πλανήτη συνεχίζει να προκαλεί το πυρηνικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία, καθώς η ραδιενέργεια απειλεί πια την υγεία των κατοίκων στις περιοχές κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Μέρα με την ημέρα, αντί ο πυρηνικός εφιάλτης να απομακρύνεται, γίνεται χειρότερος. Συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές πως στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Να εκραγούν και οι έξι αντιδραστήρες της πυρηνικής μονάδας!
Η ΙΑΕΑ άλλωστε επιβεβαίωσε τη βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι προσπάθειες των υπευθύνων της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα είναι ξεκάθαρο πως δεν αποδίδουν.
Τώρα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 για να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται ανησυχητικά.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με την τηλεόραση να αναμεταδίδει ζωντανά πλάνα από τον τόπο της φωτιάς, που έδειχναν πυκνά κύματα καπνού να καλύπτουν το κτήριο.
Η φωτιά κατασβέσθηκε στις 6:15 τοπική ώρα το πρωί της Τετάρτης και πλέον νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6 του πυρηνικού σταθμού, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.
Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδισαν το στρατιωτικό ελικόπτεροτύπου CH-47 Shinook να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα για να ψυχθεί το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, στη δεξαμενή του οποίου ξέσπασε φωτιά. Οι εξαιρετικά ραδιενεργές ράβδοι του αναλωθέντος καυσίμου βρίσκονται πλέον έξω από το νερό και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για πρόκληση μεγάλης καταστροφής. Πλέον έχει πέσει η νύκτα και είναι αδύνατη οποιαδήποτε εναέρια επιχείρηση. Οι τεχνικοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν επίγεια μέσα για να διοχετεύσουν νερό στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που έχει υπερθερμανθεί επικίνδυνα. Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού που είχε απομακρυνθεί προσωρινά εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης των τιμών της ραδιενέργειας, επέστρεψε στον χώρο του σταθμού για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της σειράς των βλαβών στους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Οι μετρήσεις που οδήγησαν αρχικά στην απομάκρυνση του προσωπικού αποδείχθηκαν εσφαλμένες.
Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποτελεί πλέον την πηγή «της κύριας ανησυχίας» στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδιεδεργού υλικού απ΄ευθείας στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN). Στον αντιδραστήρα αυτόν η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ASN. «Η διαχειρίστρια Tepco και οι ιαπωνικές αρχές αναζητούν μέσα για να αποκαταστήσουν τη στάθμη του ύδατος της δεξαμενής», σύμφωνα με την ASN , η οποία θεωρεί ότι η δεξαμενή του αντιδραστήρα Νο. 4 αποτελεί την πηγή της κύριας ανησυχίας.
Οι ιαπωνικές αρχές εξετάζουν εφεξής το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται κατά ανησυχητικό τρόπο, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ειδικό όχημα της δημοτικής αστυνομίας του Τόκιο θα μεταφερθεί το βράδυ της Τετάρτης στη Φουκουσίμα για να χρησιμοποιηθεί η άνευ προηγουμένου αυτή τεχνική, μετά τη διακοπή της προσπάθειας ρίψης νερού με ελικόπτερο.
Σε συνεργασία με τις αρχές, η Tepco εξετάζει διάφορες λύσεις για να γεμίσει με νερό τη δεξαμενή στην οποία βρίσκεται το πυρηνικό καύσιμο του αντιδραστήρα, λόγω της αδυναμίας χρήσης των συνηθισμένων μέσων ψύξης. Ο αντιδραστήρας 4, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί για συντήρηση όταν σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός της Παρασκευής, περιέχει ακόμη ράβδους ραδιενεργού καυσίμου, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους αν παραμείνουν εκτός νερού.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατό για να αξιολογήσει την κατάσταση και χαρακτήρισε την κατάσταση στον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα «πολύ σοβαρή». «Η κατάσταση […] είναι πολύ σοβαρή», σημείωσε ο Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων του Φουκουσίμα έχει επιβεβαιωθεί. Ο Αμάνο σημείωσε ότι ελπίζει να μεταβεί στην Ιαπωνία την Πέμπτη για μονοήμερη επίσκεψη και ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές εκεί.
Παράλληλα, η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου σε δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι. «Οι ιαπωνικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της δεξαμενής αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 και στον αντιδραστήρα 4», διευκρίνισε η ΙΑΕΑ. Η διεθνής υπηρεσία του ΟΗΕ προσθέτει ότι ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3. «Ορισμένα θραύσματα στο έδαφος από την έκρηξη της 14ης Μαρτίου μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν προτού μπορέσει να αρχίσει η ρίψη νερού με αντλίες», καταλήγει η ΙΑΕΑ.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για την κατάσταση στον σταθμό Φουκουσίμα, λέγοντας ότι πρόκειται για «πραγματική καταστροφή» και υπογραμμίζοντας και πάλι ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο σύμφωνα με τον ίδιο. «Μπορούμε να πούμε ότι η εγκατάσταση αυτή δεν είναι πλέον υπό έλεγχο, δεν την ελέγχουν πλέον», σημείωσε ο Έτινγκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. «Οι Ιάπωνες εργάζονται με αντλίες για την κατάσβεση πυρκαγιών, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν ξέρουν πια πώς να το χειριστούν», προσέθεσε. «Είναι μια πραγματική καταστροφή και αντιδρούν σε κατάσταση σοκ», κατέληξε ο Έτινγκερ.
Εξάλλου, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα και διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των Αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής. Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί, άλλωστε, σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου εν όψει αποστολών τους σε ένα μέτρο που έχει λάβει για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας, διευκρίνισαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Τα μέτρα αυτά είναι προληπτικής φύσης και το Πεντάγωνο έχει σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόκληση σοβαρής μόλυνσης από ραδιενέργεια σε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων.
Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι. Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στην αποτίμηση των καταστροφών έχει σταλεί στην Ιαπωνία ήδη από την επομένη του σεισμού. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Καν, ο Μπαν του εμπιστεύτηκε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πάρα πολύ όσον αφορά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και «χαιρέτισε τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για να περιοριστεί ο κίνδυνος για τον πληθυσμό».
Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας. «Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι Ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί. Ο Κιριγένκο σημείωσε επίσης ότι η κρίση είναι πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο εξωτερικό. «Βεβαίως και θα έχει έναν αντίκτυπο», δήλωσε στο Reuters, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Παράλληλα, η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Three Mile Island στις ΗΠΑ το 1979, δεν ελήφθη υπ’Α όψιν στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες. «Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα, τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπ’Α όψιν στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα», με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του 1970, δήλωσε ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN.
Η τήξη πυρήνα, η οποία έχει πλήξει τους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 του πυρηνικού σταθμού της Ιαπωνίας από το σεισμό της Παρασκευής, «είναι δυστυχήματα για τα οποία, μετά το δυστύχημα του Three Mile Island το 1979, υπήρξε ένας αριθμός ρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται σε παρόμοια κατάσταση», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.
«Η επιδίωξη με κάθε μέσον της τροφοδοσίας με νερό του πυρήνα (για την ψύξη του), η πραγματοποίηση εκούσιων αποσυμπιέσεων του κελύφους του κατά τρόπο που να διατηρείται η ακεραιότητά του, η απελευθέρωση ραδιενεργών νεφών […], όλα αυτά που κάνει σήμερα η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό είναι ενέργειες που εξετάζονται, ακόμη και συνιστώνται, στους οδηγούς διαχείρισης σοβαρών δυστυχημάτων», εξήγησε ο Ζιπτά.
Το περιοριστικό κέλυφος είναι ένα αδιαπέραστο περίβλημα που αποσκοπεί στην απομόνωση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών προϊόντων από τον εξωτερικό χώρο, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι δημιουργοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το περιοριστικό κέλυφος τις δεξαμενές ψύξης του αναλωθέντος καυσίμου που εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αντιδραστήρα και το περίβλημα.
«Ο τρόπος δημιουργίας του αντιδραστήρα αυτού, είναι ο τρόπος δημιουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στη Γαλλία», αναγνώρισε ο Ζιπτά. «Αυτό ελήφθη υπ’Α όψιν στους αντιδραστήρες νέας γενιάς», δήλωσε παράλληλα άλλος αξιωματούχος της ASN. Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά εφεξής «την κύρια πηγή ανησυχίας», καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας «απευθείας στην ατμόσφαιρα», κατέληξε η ASN.
Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήταν αρκετές εκατοντάδες υψηλότερα κοντά στους αντιδραστήρες 3 και 4 που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό. Το επίπεδο ήταν 400 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 3 και 100 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 4. Μετά τη δόση 100 μιλισίβερτ που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, οι ιατρικές παρατηρήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των καρκίνων.
Οι κάτοικοι της ιαπωνικής επαρχίας Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, είναι πολύ ανήσυχοι και οργισμένοι πέντε ημέρες μετά το σεισμό, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας. «Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια», υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, ο κυβερνήτης αυτής της παραθαλάσσιας επαρχίας στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που προκαλεί ανησυχία παντού στον κόσμο. Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή το σύνολο της Ιαπωνίας να επιδείξει «αλληλεγγύη προς αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να απομακρυνθούν» από τα σπίτια τους. Παράλληλα, πολλές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Ιαπωνία . Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, την ώρα που η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο απευθύνθηκε στον λαό του και είπε ότι προσεύχεται για την «ασφάλεια του περισσότερου κόσμου» σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ιαπωνική τηλεόραση, λίγο μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση , 6 βαθμών, που σημειώθηκε ανατολικά του Τόκιο.
Οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα συμπεράσματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία. «Οι υπουργοί θα συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα για να συζητήσουν τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και τις αγορές (ενέργειας) και την απάντηση που πρέπει να δώσουν» στο θέμα αυτό, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου.
Εξάλλου, η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης στη βόρεια Ιαπωνία. «Καλούμε όλους τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν την περιοχή του Τόκιο και της Γιοκοχάμα με κατεύθυνση την Οζάκα ή να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω Οζάκα», η οποία βρίσκεται στη νότια Ιαπωνία, δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Τμήμα του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Τόκιο έχει ήδη μετακινηθεί στην Οζάκα, προσέθεσε ο Πέσκε.
Παράλληλα, και η Κροατία αποφάσισε την Τετάρτη να μετακινήσει προσωρινά στην Οζάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο. Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη συστήσει στους Κροάτες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Μια “ταξιδιωτική οδηγία” λάθος διατυπωμένη ήταν αρκετή για να σκορπίσει πανικό στους Έλληνες της Ιαπωνίας
H ελληνική πρεσβεία με ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε καλούσε τους Έλληνες που ζουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα, να εγκαταλείψουν το Τόκιο, είτε επιστρέφοντας στην Ελλάδα, είτε μετακομίζοντας σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ νοτιότερα. Σύμφωνα με Έλληνες κατοίκους που ζουν στο Τόκιο και στην Οσάκα έλαβαν το πρωί email από την ελληνική πρεσβεία όπου αναφέρεται ότι ο κίνδυνος νέων εκρήξεων στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα είναι ορατός.