Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αρχές «λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων» της γύρω περιοχής.
Η διάμετρος εκκένωσης, με κέντρο τα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2, επεκτάθηκε στα 20 χιλιόμετρα από τα 10 χιλιόμετρα που ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Η τοπική κυβέρνηση έλαβε αυτή την εντολή από την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.
Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί έπειτα από την αύξηση που είχαν σημειώσει μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας. Η υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτίμησε ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να υπάρχουν σοβαρές ζημιές οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το δοχείο του αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα 1.
Την ίδια ώρα,η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας, όπως δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.
«Ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο», δήλωσε ο Εντάνο. «Το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη», επεσήμανε. «Επιβεβαιώσαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές. Η έκρηξη δεν σημειώθηκε μέσα στο περίβλημα του αντιδραστήρα και έτσι δεν διέρρευσε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας έξω από τον αντιδραστήρα», πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα ποσοστά ραδιενέργειας έξω (σε σχέση με πριν και μετά την έκρηξη), όποτε θα θέλαμε όλοι να αντιδράσουν ψύχραιμα», δήλωσε ο Εντάνο.
«Αποφασίσαμε να γεμίσουμε το περίβλημα του αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό. Ο υπουργός Εμπορίου Καϊέντα μας έδωσε την εντολή να το κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε βορικό οξύ για να αποφύγουμε την κρισιμότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης. Ο Εντάνο δήλωσε εξάλλου ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας του μειούμενου επιπέδου ψυκτικού ύδατος εκλύθηκε υδρογόνο το οποίο διέρρευσε στο κενό μεταξύ του κτιρίου και του περιβλήματος. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το υδρογόνο αναμείχθηκε με το οξυγόνο που υπήρχε εκεί.
Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε το Σάββατο ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. «Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1. «Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία», πρόσθεσε. Πάντως ο Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Παρασκευή τη χώρα του «εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο».
Τουλάχιστον τρεις Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι εν λόγω ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.
Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι και οι τρεις είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με το NHK και το πρακτορείο Jiji, τα οποία επικαλούνται την τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα. Και οι τρεις, το φύλο και η ηλικία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά, θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.
Εξάλλου, το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το σύννεφο των ραδιενεργών σωματιδίων που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη […] θα φτάσει στην Καμτσάτκα σε λιγότερο απο 24 ώρες», δήλωσε η Νατάλια Γντάνοβα της υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου, σύμφωνα με το Ria-Novosti.
Παράλληλα, τέσσερις εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «τραυματίστηκαν ελαφρά» από την έκρηξη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK. Σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το ΝΗΚ. Οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μία ζώνη σε περίμετρο 10 χλμ γύρω από τον αντιδραστήρα.
Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου ΝΗΚ κάλεσαν όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.
Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε την Παρασκευή τη χώρα, όπως ανακοίνωσε η IAEA. Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.
Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα 1 αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.
Από πλευράς της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας. Στέλεχος της Υπηρεσίας έκανε τις δηλώσεις στο πρακτορείο Ρόιτερς χωρίς να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.
Ανακοίνωση της Greenpeace:
Μετά τον ισχυρότατο σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι, ο ιαπωνικός λαός είναι αντιμέτωπος με μια νέα απειλή. Σήμερα το πρωί σημειώθηκε έκρηξη στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστάσιου της Φουκουσίμα και σύμφωνα με πληροφορίες, ραδιενεργές ουσίες, συμπεριλαμβανόμενου του ισότοπου Καίσιο-137, έχουν διαρρεύσει από τις εγκαταστάσεις και έχουν εντοπιστεί στις γύρω περιοχές, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το Καίσιο 137 αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα ραδιοισότοπα – ευθύνεται για τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ – καθώς παραμένει ραδιενεργό στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα για 300 περίπου χρόνια.
Αν και το προστατευτικό περιτύλιγμα του αντιδραστήρα δεν επηρεάστηκε από την έκρηξη – σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις από τις ιαπωνικές αρχές – η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη με το ενδεχόμενο τήξης του πυρήνα να μην έχει εξαλειφθεί, κάτι που θα οδηγούσε σε πραγματικά ανυπολόγιστες συνέπειες.
Ο επικεφαλής της εκστρατείας για τα πυρηνικά της Greenpeace International, Jan Beranek, δήλωσε: “Οι σκέψεις μας εξακολουθούν να βρίσκονται με τον ιαπωνικό λαό καθώς αντιμετωπίζουν την πιθανότητα ενός πυρηνικού ατυχήματος, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι. Οι αρχές θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες στην προστασία των πολιτών και την αποσόβηση περαιτέρω διαρροής ραδιενέργειας στο περιβάλλον.”
“Πόσες ακόμα προειδοποιήσεις χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη; Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της βιομηχανίας ότι τέτοια περιστατικά δεν μπορούν να συμβούν με τους σύγχρονους πυρηνικούς αντιδραστήρες, η αλήθεια είναι ότι η Ιαπωνία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια πυρηνική απειλή.”
“Δυστυχώς, για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των επιπτώσεων της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, μίας επικίνδυνης τεχνολογίας που πάντα θα είναι επιρρεπής στο δυνητικά θανάσιμο συνδυασμό ανθρώπινου λάθους, λάθους στο σχεδιασμό και φυσικών καταστροφών.”
Πηγές: BBC, Greenpeace, Andere Blickwinkel, Pathfinder