Μέσα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα γίνει το εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων ΒΔ τομέα και με τις ευλογίες πλέον του ΔΣ του ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.
Αγνοώντας επιδεκτικά τις τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις και σε πείσμα κάθε φωνής λογικής και τις απολύτως δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων της Ασσήρου, το Δ.Σ. του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων ΒΔ τομέα μέσα στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Παρακολουθήσαμε με έκπληξη τις συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αλλά και την «καύση» των αντιδράσεων των δημάρχων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ που όταν για πρώτη φορά ήρθε στην επιφάνεια το θέμα του εργοστασίου στο ΧΥΤΑ, το Μάρτιο του 2009, δήλωναν κατηγορηματικά αντίθετοι στην καύση των απορριμμάτων.
Δεν αντέδρασαν ούτε όταν ο δήμαρχος Ασσήρου κ.Ράβναλης τους επισήμανε ότι η χωροθέτηση του εργοστασίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης αντίκειται στον Περιφερειακό σχεδιασμό αφού εκεί δεν αναφέρεται η εγκατάσταση μονάδας στην Διαχειριστική Ενότητα 4 (Δήμοι Ασσήρου, Βερτίσκου, Λαχανά, Λαγκαδά, Μυγδονίας). Στο Νομαρχιακό Πλαίσιο Σχεδιασμού προτείνεται η μονάδα να χωροθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή εκατέρωθεν της δυτικής εξωτερικής περιφερειακής οδού, από το Δερβένι και ως το Βόρειο τμήμα της ΒΙΠΕΘ.
Δεν αντέδρασαν ενώ γνώριζαν ότι μεθοδεύθηκε η κατασκευή του έργου στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης εντός της Γ’ ζώνης RAMSAR. Και λέμε μεθοδεύθηκε γιατί για να μπορέσει να προταθεί η νέα του θέση, ψηφίστηκε πρώτα η τροποποιητική Κ.Υ.Α με την οποία επιτρέπεται εκεί η κατασκευή του, κι έπειτα κατατέθηκε η ΠΠΕΑ (Μάρτης 2009) χωρίς την έγκριση του συλλογικού οργάνου και χωρίς να έχει προηγηθεί Μελέτη Αξιολόγησης Υποψηφίων θέσεων η οποία εκπονήθηκε τον Αύγουστο 2009, μετά από καθολικές αντιδράσεις (κάτοικοι, σύλλογοι, Δήμαρχοι, Νομαρχιακό Συμβούλιο).
Τι έγινε και άλλαξαν γνώμη; Που πήγαν οι εξαγγελίες περί πράσινης ανάπτυξης;
Εμείς δεν δαιμονοποιούμε τεχνολογίες, αλλά πολύ απλά η καύση δεν είναι η μαγική λύση που θα εξαφανίσει τα απορρίμματά μας. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αντί για ταφή να οδηγούνται για καύση σύμμεικτα απορρίμματα, με μεγάλης επικινδυνότητας υλικά, υλικά που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία επικίνδυνων αέριων ρύπων αλλά και στερεού τοξικού υπολείμματος, το οποίο θα πρέπει να διατίθεται ασφαλώς σε εγκεκριμένους χώρους διάθεσης τοξικών αποβλήτων χώρος που δεν υπάρχει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Η καύση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, δεν συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του πολίτη, δεν δημιουργεί κίνητρα για μείωση των απορριμμάτων και είναι μια ακριβή τεχνολογία.
Πιστεύουμε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στον άξονα πρόληψη με οικονομικά εργαλεία και θεσμικά μέτρα, επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, βελτιστοποίηση των συστημάτων που λειτουργούν μέχρι σήμερα, βελτιστοποίηση του συστήματος των μπλε κάδων, καλύτερη διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση των οργανικών, ώστε τελικά να μειώσουμε τα απόβλητά μας κατά 80 με 90% τα επόμενα δέκα χρόνια.