Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν επεξεργασίας των δεδομένων εργαστηριακών εξετάσεων που έλαβε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα ζώα, για το χρονικό διάστημα από 01.01.2014 έως και 31.12.2014, ανακοίνωσε τα εξής:
Το έτος 2014 υπήρχε μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων δειγμάτων στα πλαίσια της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος. Συνολικά εξετάσθηκαν 410 δείγματα εγκεφαλικού ιστού το έτος 2014 συγκριτικά με το έτος 2013 που εξετάσθηκαν 587 δείγματα.
Ο βαθμός επιτήρησης της νόσου στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ιωαννίνων κρίνεται καλύτερος σε σχέση με άλλες ΠΕ ωστόσο είναι αρκετά μικρότερος συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Μέτρια ήταν τα αποτελέσματα της παθητικής επιτήρησης στις ΠΕ Δράμας και Φλώρινας.
Ωστόσο στις περισσότερες ΠΕ ο αριθμός συλλεγόμενων δειγμάτων είναι αρκετά μικρός έτσι ώστε να δώσει σαφή εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της νόσου στην περιοχή και ειδικότερα σε ΠΕ της Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας όπου τα προηγούμενα έτη είχαν εντοπισθεί κρούσματα σε ζώα ή σε όμορες ΠΕ.
Επίσης σε αρκετές από τις περιοχές, στις οποίες δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα μέχρι σήμερα, και οι οποίες γειτνιάζουν με περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία (δείγματα παθητικής επιτήρησης στη συγκεκριμένη ΠΕ) είναι πολύ περιορισμένα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να εκτιμηθεί η απουσία ή μη της λύσσας στις περιοχές αυτές. Να σημειωθεί ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας χρησιμοποιούν ειδικούς αλγορίθμους για το είδος της χορηγούμενης μετεκθεσιακής αντιλυσσικής αγωγής σε ανθρώπους οι οποίοι βασίζονται στην ύπαρξη ή όχι κρουσμάτων σε μια ΠΕ ή στην απόσταση της ΠΕ από περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και τη μειωμένη παθητική επιτήρηση που έχει καταγραφεί στην αρχή του 2015, παρακαλούμε, για την άμεση συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 331/10301/25.01.2013 (αρ. ΦΕΚ 198, τεύχος Β) όπως ισχύει, με στόχο την δειγματοληψία και αποστολή στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα ζώα, μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων νεκρών ζώων (παθητική επιτήρηση) και δειγμάτων από λυσσύποπτα ζώα.
Υπενθυμίζεται ότι η άμεση αποστολή των ονομάτων ατόμων (θηροφυλάκων και δασικών υπαλλήλων) που επιθυμούν να εμβολιασθούν στην Υπηρεσία μας από μέρους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και της Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας αντιστοίχως, θα συμβάλλει στην επίσπευση των ενεργειών για εμβολιασμό τους από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Πηγή: dasarxeio.com