Μαυρόγυπας στο Παρανέστι

Ένας μαυρόγυπας (Aegypius monachus) βρέθηκε σήμερα στο Περίβλεπτο Παρανεστίου. Ένας κτηνοτρόφος τής περιοχής εντόπισε το μαυρόγυπα παραπλεύρως δρόμου στα όρια του χωριού και ειδοποιήθηκε άμεσα η Οικολογική Κίνηση Δράμας. Ο κτηνοτρόφος μάλιστα αναγνώρισε πως το πουλί ήταν εξαντλημένο και του προσέφερε τροφή.

Ύστερα από κινητοποίηση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης ο μαυρόγυπας πιάστηκε και εστάλη στις εγκαταστάσεις τού Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στη Θεσσαλονίκη.

Το αυστηρά προστατευόμενο είδος είναι εξαιρετικά σπάνιο και τοπικό επιδημητικό της περιοχής. Περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της χώρας ως κινδυνεύον. Είναι ο μεγαλύτερος γύπας τής Ευρώπης με άνοιγμα φτερών έως τρία μέτρα. Αναφέρεται ότι έχουν απομείνει μόνο 20-22 ζευγάρια φωλιάζουν τακτικά στο Εθνικό Πάρκο τής Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο, ενώ ο συνολικός πληθυσμός τού είδους ανέρχεται σε 90-100 άτομα.

Η παρουσία του δεν είναι σπάνια στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης καθώς συχνά οι μαυρόγυπες μετακινούνται δυτικά μέχρι και το Νευροκόπι Δράμας ή βορειότερα εντός Βουλγαρίας. Ωστόσο ενώ παλαιότερα το είδος ήταν πολύ πιο διαδεδομένο και πολυάριθμο (μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50) τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στην Κρήτη, υπέστη δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού και της κατανομής του (Handrinos & Akriotis, 1997).

Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Μεσοχώρι Παρανεστίου, 10/02/2011

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top