Παίρνοντας άδεια από «τη σημαία», διάφοροι αγρότες του νησιού, αποφάσισαν να ξεμπερδέψουν από τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων που ταλανίζει την περιοχή απλά… δηλητηριάζοντάς τα για να σταματήσουν να καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους. Το αποτέλεσμα όπως ήταν αναμενόμενο, σήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων.
Δεκάδες δηλητηριασμένα κουφάρια κουνελιών έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Λήμνο και συγκεκριμένα στις περιοχές Ρεπανίδι και Παλαιοπορτύρα. Η αιτία φαίνεται πως είναι η πρωτοβουλία ορισμένων αγροτών να προστατεύσουν με αυτόν τον τρόπο τα σπαρτά τους από την καταστροφική μανία των κουνελιών. Η μαζική εξόντωση απ’ ότι φαίνεται δεν σταματά εδώ, καθώς έχει ανοίξει πόλεμος στο νησί γι’ αυτό το θέμα, ενώ οι διαφωνίες μεταξύ των μεν και των δε, έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια!
Χρησιμοποιήθηκαν ισχυρότατα χημικά
Ο κτηνίατρος και προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λήμνου, κ. Δημήτρης Μπουλώτης, αναφέρεται σε οργανωμένη επίθεση από ανεύθυνους αγρότες οι οποίοι αντί να αφήσουν το θέμα στις αρμόδιες αρχές, έπραξαν αυτοβούλως και επιβάρυναν ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα του νησιού. «Ο υπερπληθυσμός των κουνελιών είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε ξαφνικά στην περιοχή. Πριν από περίπου δέκα χρόνια μία ασθένεια που έπληξε τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού εξαφάνισε όλα τα κουνέλια. Δεν γνωρίζουμε τι είδους ενέργειες έγιναν εκ των υστέρων ώστε τα κουνέλια να επανεμφανιστούν αλλά και να δεκαπλασιαστούν συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων πριν την ασθένεια.
Οι πράξεις των αγροτών επιβάρυναν την κατάσταση, επηρεάζοντας το έδαφος και τις ίδιες τους τις καλλιέργειες από τις οποίες τρέφεται και ο άνθρωπος. Δεν αναφέρομαι στη χρήση απλών φυτοφαρμάκων αλλά αντίθετα σε ισχυρότατα χημικά και τοξικά σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των καρβαδιμικών εστέρων. Πολλές υποκατηγορίες αυτών των ουσιών έχουν απαγορευτεί στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό αλλά παρόλα αυτά οι κάτοικοι τις βρήκαν και τις χρησιμοποίησαν.
Μέσω των εξετάσεων που έκανα στα δηλητηριασμένα κουνέλια, βρήκα ραντισμένους με τοξικές ουσίες σπόρους, τους οποίους και είχαν καταναλώσει Δεν μας εγγυάται κανένας όμως ότι τους ίδιους σπόρους δεν έχουν καταναλώσει και άλλα ζώα. Ευχόμαστε μόνο η θανατηφόρα αυτή ουσία να μη μεταφερθεί στον άνθρωπο προκαλώντας του μακροπρόθεσμα δυσλειτουργίες στον οργανισμό του», καταλήγει ο κ. Μπουλώτης.
Καμπάνια ενημέρωσης
Ο Δήμαρχος Μούδρου Λήμνου, κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, αποδέχεται το πρόβλημα και αναφέρει ότι η δημοτική αρχή είναι στην έναρξη μίας ενημερωτικής καμπάνιας ανάδειξης του θέματος. «Η ενημέρωση των αγροτών είναι αναγκαία ώστε να δοθεί μία πρώτη λύση στο πρόβλημα. Η ενέργειά τους έχει επηρεάσει όλο το οικοσύστημα και σαφώς και τους επισκέπτες που μέσω παραπληροφόρησης αναστατώνονται και αποχωρούν από το νησί. Οι κυνηγοί μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεασθεί ιδιαίτερα καθώς γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και τον αγώνα που καταθέτουμε για να ενημερωθούν σωστά οι κάτοικοι ώστε να μην προχωρήσουν σε χειρότερες ενέργειες».
Της Ηρώς Γκίζα από το “κυνηγετικό” blog www.go-outdoor.gr
Το θέμα είναι παλιό (πάνω της δεκαετίας αν δεν κάνω λάθος). Τα κουνέλια είχαν προσβληθεί από κάποια αρρώστια και υπήρξε απαγόρευση του κυνηγιού για να επανέλθει ο πληθυσμός… όμως δεν έγινε έλεγχος και όταν άρθηκε η απαγόρευση πλέον οι πληθυσμοί των κουνελιών είχαν ξεφύγει. Αυτά συμβαίνουν όταν διαχειριζόμαστε χαλαρά και με ημίμετρα την φύση. Το πρόβλημα πήρε διαστάσεις επειδή η Λήμνος είναι μικρό νησί άρα οι ισορροπίες είναι ποιό ευαίσθητες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν μειωθεί ιδιαίτερα οι πληθυσμοί των ζώων που τρέφονται με τα κουνέλια… Μία λύση λοιπόν θα ήταν να υποστηριχτούν αυτοί οι πληθυσμοί ή να επανεισαχτούν αν έχουν εκλείψει (με πολύ προσοσχή και σωστή μελέτη) το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να ρίχνει δηλητήρια. Τα δηλητήρια σκοτώνουν κάποια κουνέλια αλλά ταυτόχρονα σκοτώνουν και αρκετά ζώα που τρέφονται με κουνέλια. Επειδή τώρα οι ρυθμοί αναπαραγωγής των κουνελιών είναι τεράστιοι καταλήγουμε μετά την εφαρμογή των δηλητηρίων να έχουμε υπερπληθυσμό των κουνελιών αφού αυξάνονται γρήγορα αλλά τα αρπακτικά είναι μειωμένα.