Το οικολογικό κίνημα αποτελεί το μόνο πραγματικό σύμμαχο των αγροτών, καθώς δεν χαϊδεύει αυτιά για συνέχιση του ίδιου αποτυχημένου μοντέλου, αλλά χαράζει μια πορεία εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Αυτό τονίσθηκε χθες κατά την εκδήλωση της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η οικολογική πρόταση– απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα της γεωργίας».
Στην εισήγηση του με θέμα “Θεσμικά αιτήματα και στήριξη των πραγματικών αγροτών”, ο γεωργός, γραμματέας του Συνεταιρισμού Σωζόπολης, Συμεών Καλιμτζόγλου, είπε χαρακτηριστικά:
«Οι αγρότες αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια του σήμερα και την αβεβαιότητα για το αύριο. Οι διαδικασίες που αφορούν τις γεωργικές επενδύσεις επιβάλλεται να επιταχυνθούν προς όφελος του αγρότη, ενώ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής. Βασική παράμετρος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία τράπεζας γης και εθνικού αποθέματος που θα διατίθεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι και οι αποκλειστικοί δικαιούχοι των επιδοτήσεων. Η εξασφάλιση τιμών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορεί να γίνει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, όπως η επιβολή πράσινων τελών για τα εισαγόμενα προϊόντα, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία. Όσον αφορά το συνεταιριστικό κίνημα, χρειάζεται αναδιάρθρωσή του, ώστε οι συμμετέχοντες και κυρίως οι διοικούντες να είναι αποκλειστικά αγρότες».
Στην εισήγηση του με τίτλο «Έμφαση στην ποιοτική και βιολογική γεωργία», ο βιολόγος- βιοκαλλιεργητής Χαρίσης Αργυρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της βιολογικής γεωργίας, η οποία παράγει πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας και συντελεί ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος.
«Η σωστή εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας απαιτεί τεχνογνωσία. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατάρτιση των εν δυνάμει και ήδη υπαρχόντων βιοκαλλιεργητών μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις επιβάλλεται να στραφούν προς τη σωστή κατεύθυνση επιδοτώντας την παραγωγή. Πολύ σημαντική είναι η οργάνωση ενός σωστού δικτύου διακίνησης των βιολογικών προϊόντων. Οι βιοκαλλιεργητές θα μπορούσαν να οργανωθούν και να συνεργαστούν καλύτερα μεταξύ τους», τόνισε ο Χαρίσης Αργυρόπουλος.
Στην εισήγηση της με θέμα “Οικολογική προοπτική: η μόνη προοπτική για τη γεωργία”, η γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης των Οικολόγων Πράσινων για θέματα γεωργίας Τάνια Γιαννιού παρουσίασε τα αδιέξοδα και τα προβλήματα της συμβατικής γεωργίας και την οικολογική πρόταση για την έξοδο από αυτά.
«Οι βασικοί άξονες της οικολογικής πρότασης για τη γεωργία είναι η αλλαγή της αγροτικής πολιτικής με στόχο τη βιώσιμη γεωργία και τη στήριξη της υπαίθρου, μέσω της προώθησης εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας με έμφαση στη βιολογική γεωργία, τη στήριξη της πολυλειτουργικότητας του αγρότη, την προώθηση ενός μοντέλου γεωργίας τοπικής κλίμακας με ομοσπονδιακή οργάνωση των αγροτών, την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, τη διαφάνεια στο σύστημα των επιδοτήσεων, την ανασύσταση των συνεταιρισμών, την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών και την αειφόρο διαχείριση των βασικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής», υπογράμμισε η Τάνια Γιαννιού.
Μήνυμα στην εκδήλωση έστειλε από τις Βρυξέλες, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση των ΟΠ να αναδείξουν σε Ελλάδα και Ευρώπη, τα πραγματικά προβλήματα των ελλήνων αγροτών.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος θα έχει τακτικές επαφές με τις οργανώσεις των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των περιοδειών του στους νομούς της περιφέρειας.
Δείτε την παρουσίαση της Τάνιας Γιαννιού (γεωπόνου) πατώντας τη διπλανή εικόνα