172 περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς και κινήσεις πολιτών καταθέτουν μια ηχηρή πρόταση στον Πρωθυπουργό και στην Υπουργό Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Η καταστροφή της φύσης και η κλιματική αλλαγή είναι δύο τόσο αλληλένδετες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κρίσεις, που δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά. Οι φορείς χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου για τη λήψη μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά στο σχέδιο νόμου φαίνεται πώς ο «υπερβολικός ζήλος» για προώθηση των ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα να μην προβλέπεται καμία σοβαρή δικλείδα ασφαλείας για την προστασία της φύσης, παραβιάζοντας έτσι την κοινοτική νομοθεσία.
Η ευρεία προώθηση των αιολικών πάρκων σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας σηματοδοτεί την άνευ όρων πρόσβαση μιας εμπορικής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης.
Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση. Εάν εγκριθεί το σχέδιο νόμου οι πολύτιμες βουνοκορφές και νησίδες της Ελλάδας θα γεμίσουν δρόμους και δίκτυα μεταφοράς ρεύματος με αποτέλεσμα να γίνουν εύκολα προσβάσιμες και άρα ευάλωτες σε περαιτέρω υποβάθμιση.
Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι πάντα πράσινη λοιπόν. Εκτός εάν γίνει με γνώμονα τον ορθό περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Οι φορείς προτείνουν λύσεις για το πώς τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συγχρόνως. Η χαρτογράφηση των ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα φυσικών περιοχών της Ορνιθολογικής δείχνει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο Ευρωπαϊκός στόχος για τις ΑΠΕ, ακόμα και με τον αποκλεισμό του 25% της Ελληνική επικράτειας.
Καλούν την Πολιτεία να σταθμίσει με προσοχή τους πραγματικούς παράγοντες που έχουν σημασία για τη χώρα μας, βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και ανάγκες και πέρα από αβάσιμες εκτιμήσεις και εντυπώσεις. Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια από τις πλουσιότερες σε βιολογική ποικιλότητα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον κόσμο. Η προστασία αυτού του πλούτου πρέπει να διαφυλαχτεί και να αντιμετωπιστεί ως μοναδικό πλεονέκτημα της χώρας.
Περισσότερα στοιχεία:
Δείτε το γράμμα των φορέων προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Περιβάλλοντος
Θέσεις των φορέων στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ
Σχόλια Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ
Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας
Α) Η πρόταση στηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ με το φυσικό περιβάλλον αναγνωρίζοντας ότι διεθνώς αλλά και για την Ελλάδα οι δύο βασικές προτεραιότητες της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ανάσχεσης της βιοποικιλότητας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει να εναρμονίζονται και όχι να αντιπαραβάλλονται. .
Β) Η πρόταση τεκμηριώνεται από δύο υπομνήματα της Ορνιθολογικής, ένα υπόμνημα νομικού σχολιασμού πάνω στο σχέδιο νόμου καθώς και ένα υπόμνημα επιστημονικού χαρακτήρα το οποίο προτείνει τις περιοχές αποκλεισμού από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Αποδεικνύει τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων για ΑΠΕ χωρίς να προκληθεί βλάβη για την βιοποικιλότητα. .
Είδαν το τέρας και τρομάξανε; Τελικά δεν ήταν τόσο γραφικοί ή τόσο κατευθυνόμενοι όλοι αυτοί οι επαρχιώτες που φώναζαν για την καταστροφή που είδαν να έρχεται. Ναι, πολλοί σκέφτηκαν με οικονομικούς όρους. Αλλά γιατί έχει οικονομική αξία το βουνό ή το νησί; Kαι οποία γελειότητα να προσπαθούν να τους πείσουν ότι θα είναι καλύτερο με ανεμογεννήτριες. Για να αποκτήσουν δύο δισεκατομμύρια Κινέζοι και Ινδοί αυτοκίνητα. Έχουμε τα δικά μας προβλήματα. Θα λύσουμε το λάθος με ένα λάθος ακόμη;
Προβλέπω αν δεν κάνει πίσω ο Παπανδρέου να πέσει.
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΤΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.
Πάνω από το 60% των λαμπτήρων που παράγουν όλες ανεξαιρέτως οι εταιρίες σήμερα, διοχετεύονται στο εμπόριο με χρόνο καλής λειτουργίας να κυμαίνεται μεταξύ μερικών δεκάδων μέχρι μερικών εκατοντάδων μόλις ορών λειτουργίας!! Διαφημίζεται και έχει περάσει η εντύπωση ότι έχουν αυτοί οι λαμπτήρες έχουν την ικανότητα να λειτουργούν αποδοτικά πολλές χιλιάδες ώρες, αλλά λόγω της ασυδοσίας που επικρατεί κατασκευάζονται με ηλεκτρονικά κυκλώματα τέτοια που “αρκεί να φωτίζει η λάμπα φθορισμού όταν το πουλήσουμε” άσχετο με το χρόνο ζωής της που προδιαγράφεται ελάχιστος εκ κατασκευής. Δίνεται βέβαια και η εγγύηση αντικατάστασης, αλλά πόσες λάμπες επιστρέφουν; Δεν επιστρέφουν αλλά πάνε στον κάδο απορριμμάτων στην πλειονότητα τους. Που βρίσκονται οι οικολογικές οργανώσεις; Κουβέντα δεν γίνεται! Μήπως δεν αγοράσανε και αυτοί λάμπες; Παράγονται συνέχεια λαμπτήρες παντού και καταλήγουν για ανακύκλωση ή στα σκουπίδια γιατί έχουμε ένα τεράστιο ρυθμό καταστροφής τους! Όπως πάμε αν δεν σταματήσει η ελεύθερη παραγωγή και η εισαγωγή τέτοιων προϊόντων θα καταλήξουμε να έχουμε τεράστιες ποσότητες στο περιβάλλον μας. Όσο αναφορά το κόστος οι λαμπτήρες αυτοί κοστίζουν πολύ περισσότερο σήμερα από όσο κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα μαζί με την αξία ενός κοινού λαμπτήρα πυρακτώσεως για τον καταναλωτή αφού αναγκάζεται να αγοράζει και να αντικαθιστά ξανά και ξανά τον ίδιο λαμπτήρα μόνο από οικολογική συνείδηση! Μήπως ο τρόπος παραγωγή τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον;
Ας βάλει κάποιος φρένο αν μπορεί…