Είχατε ποτέ την ευτυχία να ζήσετε την εμπειρία ανάβασης στις ψηλές κορυφές ενός χιονισμένου βουνού όπως π.χ. ο μυθικός Όλυμπος; Είχατε ποτέ την ευτυχία να απολαύσετε την ομορφιά, την απλότητα της φύσης, την απόλυτη ησυχία, την βελούδινη ηρεμία ενός κάτασπρου τοπίου με φόντο τον γαλάζιο ελληνικό ουρανό; Οι ορειβάτες της παρακάτω φωτογραφίες ζουν μια τέτοια μοναδική εμπειρία. Όλυμπος! Κάτι ήξεραν οι 12 Θεοί και επέλεξαν να κατοικίσουν αυτό το βουνό.
Αν όμως νομίσατε, πως με την απόδρασή σας από τη μεγαλούπολη, θα βρεθείτε σίγουρα μόνοι σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, τότε λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Ενώ εσείς χρειαστήκατε μερικές ώρες ανάβασης για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, κάποιοι άλλοι μπορεί να καταφτάσουν εκεί, και ακόμη ψηλότερα από εσάς, …πετώντας. Ναι, πετώντας!
Η παραπάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη από ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρίας η οποία διαφημίζει υπηρεσίες heliskiing (Σκι από ελικόπτερο) στο διαδίκτυο, στην περιοχή του Ολύμπου. Δηλαδή, το ελικόπτερο παραλαμβάνει του πελάτες του με τον εξοπλισμό σκι από το ξενοδοχείο, το οποίο μπορεί να βρίσκεται πχ στην παραλία, και τους ανεβάζει σε μια από τις κορυφές της επιλογής τους. Εκεί, οι σκιέρ αποβιβάζονται και αρχίζουν την κατάβασή τους μέχρι το σημείο συνάντησης με το ελικόπτερο το οποίο θα τους παραλάβει και θα τους ανεβάσει και πάλι στην κορυφή της επιλογής τους.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται τουλάχιστον τρεις ξένες ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες το καλοκαίρι προσφέρουν υπηρεσίες μεταφορών, κατάσβεσης φωτιών κλπ, ενώ το χειμώνα προσφέρουν υπηρεσίες heliskiing. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά τις τιμές που βρήκαμε στο διαδίκτυο, έτσι για να γίνει κατανοητό το εύρος των πολιτών που θα μπορούσαν να απολαύσουν μια τέτοια εμπειρία.
PRICES FOR EXPLORATION TRIP 2009
Mixed Groups
2 groups of 4 people
Including 15 hours flying time between the two groups and 1 guide per group
€ 6,000 EURO / person
Private Groups
Group of 1 to 4 people
Including 10 hours flying timeand 1 guide
€ 38,000 EURO / group of 1 to 4 person
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των νομικών της ομάδας μας, η δραστηριότητα αυτή δεν είναι παράνομη, ακόμη κι αν οι πτήσεις πραγματοποιούνται πάνω από Εθνικούς Δρυμούς, όπως αυτός του Ολύμπου. Βέβαια, δεν επιτρέπεται η προσγείωση, όμως αυτό δεν χρειάζεται να γίνει διότι οι σκιέρ πηδούν από το ελικόπτερο από χαμηλό ύψος.
Όμως, οι επιπτώσεις τέτοιου είδους δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, και ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές, όπως οι Εθνικοί Δρυμοί, είναι τεράστιες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τον θόρυβο που προκαλεί ένα τέτοιο μηχανοκίνητο ιπτάμενο. Ο θόρυβος γενικά συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα και έρχεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.
Στόχος του άρθρου δεν είναι να αναλύσει τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων αυτού του είδους στο περιβάλλον, αλλά να επιστήσει την προσοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των λοιπών αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, με στόχο την άμεση λήψη μέτρων και την κάλυψη του νομικού κενού, αν τελικά αυτό υφίσταται.
Το heliskiing είναι μια σοβαρή υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι αφορά τους ευπαθείς και ταλαιπωρημένους Εθνικούς μας Δρυμούς. Στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία) υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη διαμαρτυρία των ανθρώπων κατά του heliskiing με βασικό αίτημα να αφεθούν τα βουνά στην γαλήνη τους και την ησυχία τους και όλοι να απολαμβάνουμε την ηρεμία τους, αυτή που τόσο έχουμε ανάγκη .
Στη Γαλλία το heliskiing είναι εντελώς απαγορευμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.Στη Γερμανία αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ!
Περισσότερα στο http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_content&task=view&id=275&Itemid=1
Να θυμίσουμε ότι το θέμα έχει τεθεί και από την Τοπική Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Ηπείρου και αφούσε την κίνηση περιηγητικών ελικοπτέρων στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, που πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες στην Κόνιτσα στις 23-24 &25 Αυγούστου 2009. Μετά από μαρτυρίες ντόπιων που διαπίστωσαν την τεράστια ηχητική ρύπανση που δημιουργείται στο φαράγγι του Αώου από τους αλλεπάλληλους αντίλαλους καταγγέλθηκε το γεγονός σε όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του φυσικού πλούτου, που περιλαμβάνει φυσικά και τα ανέγγιχτα «ηχοτοπία» της χαράδρας του Αώου. Η αδιαφορία των αρμοδίων φορέων ήταν χαρακτηρστική για ακόμα μια φορά.
Διαβάστε περισσότερα στο http://epirus.pblogs.gr/2009/08/505346.html
Σας βρίσκω λίγο υπερβολικούς, χωρίς βέβαια να είμαι ειδικός ούτε στο ελάχιστο. Αυτό που σκέπτομαι, ως χιονοδρόμος, οικολόγος αλλά κυρίως κάτοικος του πλανήτη, είναι ότι υπό ένα τέτοιο πρίσμα, πρέπει απλά να φύγουμε όλοι από τον πλανήτη και να τον αφήσουμε ήσυχο. Γιατί? Επειδή πολύ απλά ότι και να κάνουμε, θα ενοχλήσουμε. Τα χιονοδρομικά, τα χωριά που τα στηρίζουν, οι δρόμοι για να φτάσει κανείς, τα ρατράκ που πατάνε το χιόνι, είναι όλα αντιοικολογικά. Τα ρούχα που φορούν οι κύριοι και οι κυρίες που διαμαρτύρονται στην φωτογραφία και οι σημαίες που κρατάνε είναι αντιοικολογικά. Όλος ο τρόπος ζωής μας είναι αντιοικολογικός αν το σκεφθεί κανείς… Το πρόβλημα ξεκινά από την ποσότητα των ανθρώπων και όχι από τις πράξεις μας.
Συνεπώς οι 5 άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν heliskiing πόσο μπορεί να επιβαρύνουν? Και τι θα κάνουμε με αυτούς που παίρνουν τα τζιπ στα βουνά? Και τι να τον κάνουμε το δρυμό αν δεν μπορούμε να ζήσουμε μέσα του αρμονικά και να τον απολαύσουμε, επειδή απαγορεύεται και είναι αντιοικολογικό? Και οι χωματόδρομοι που φτιάχνονται μέσα στους δρυμούς δεν κάνουν κακό νομίζετε? Κι όμως κάνουν και αυτοί θεωρητικώς. Και όλα τα ορεινά (και μη) χωριά που στα σπίτια καίνε ξύλα για να ζεσταθούν? Να τους το απαγορέψουμε και να τους αναγκάσουμε να αγοράσουν το «οικολογικό» πετρέλαιο? Και με τις θάλασσες τι θα κάνουμε και όλα τα θορυβώδη πλοία? Μη μου πείτε ότι όλοι όσοι συμφωνείτε το ανωτέρω άρθρο δεν έχετε μπει σε πλοίο της γραμμής (που με το θόρυβο του στρεσάρει τα ψάρια και τα θηλαστικά της θάλασσας) ή ότι δεν χρησιμοποιείτε πετρέλαιο και χιλιάδες άλλα προϊόντα που καταφθάνουν στη χώρα μας με θορυβώδη πλοία ή οδικώς με φορτηγά που έχουν περάσει μέσα από δάση, μέσω δρόμων που τα έχουν καταστρέψει. Και χίλια δυο άλλα τέτοια ερωτήματα (φράγματα, βιομηχανίες, απόβλητα κλπ). Πραγματικά, το heliskiing ενοχλεί τώρα? Οι διαδηλωτές δηλαδή δεν χρησιμοποίησαν κανένα αντιοικολογικό/ενοχλητικό προς τη φύση μέσο για να φτάσουν ως εκεί είτε για να διαδηλώσουν είτε απλά για να αναρριχηθούν για το hobby τους?
Μη τα παίρνετε λάθος αυτά. Μαζί σας είμαι ιδεολογικά χωρίς όμως ούτε να κατακρίνω, ούτε να έχω λύσεις (εκτός του να πεθάνουμε όλοι μαζί… ). Αυτό που είναι βέβαιο όμως, είναι πως όταν αρχίζουν οι υπερβολές, χάνεται η αξιοπιστία… Ας λυθούν λοιπόν τα πραγματικά ουσιώδη, σημαντικά και επείγοντα οικολογικά θέματα που αφορούν στον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του (γιατί η Γη δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη, θα ξεκουνηθεί λίγο μια μέρα και θα μας τινάξει όλους από πάνω της, αν το κρίνει αναγκαίο) και ας αφήσουμε τα 5 ελικόπτερα που φέρνουν βόλτες πάνω από μια μικρή σχετικά περιοχή για δυο μήνες το χρόνο. Αλλιώς να απαγορεύσουμε και τις βροντές και τα μπουμπουνητά και να δικάσουμε τον ουρανό για διατάραξη της ησυχίας του δάσους και των ζώων!
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στο θέμα, αγαπητέ Alex M. Κάθε προσέγγιση έχει τα επιχειρήματα της. Κάποτε τα βουνά μας ήταν προσβάσιμα μόνο σε δασικούς, υλοτόμους και χωρικούς. Έτυχε να γνωρίσω αυτή την εποχή, με λάσπη ως το γόνατο, επιθέσεις τσομπανόσκυλων τα βράδυα – μα τα ηρεμούσαμε, λύκους στην άκρη του χωριού. Τα ίδια βουνά σήμερα προσπελάζονται με rafting, canoe, trekking 5000 cc, rock climbing, ενδημούν …πάρκα τοξοβολίας, ιππασίας, οι δασικοί έχουν …εντούρια, τα βράδυα ξεσαλώνεις σε γκα-γκαν μπαράκια κοκ. Εκεί που περπατάς στο βουνό, πλακώνει ένα εντούρι και αλλάζει τα πάντα. To έκανα και γω, μέχρι που μια φορά περιπατητής γύρισε εμβρόντητος και έσκουξε στα μούτρα μου, ψηλά στη Βασιλίτσα “…ε, όχι ρε φίλε και δω”! Για μένα είναι άλλος κόσμος. Οι κάτοικοι των άστεων ξέρουν τώρα καλύτερα το ..χωριό μου, αφού εγώ δεν πηγαίνω πια συχνά ούτε είχα τότε 4Χ4 για να φτάσω στα εξαιρετικά δύσβατα. Φέρνει λίγο σε πανηγύρι, πριν καν συζητήσουμε την οικολογική οπτική. Είναι θέμα και αισθητικής.
Στα οικολογικά τώρα: Σαφώς ο άνθρωπος “εμπλέκεται” με τη φύση, ταξιδεύει, παίρνει τα προς το ζειν, κατοικεί, αλληλεπιδρά. Και πρέπει όλη αυτή η σχέση να είναι ήπια (π.χ ο θόρυβος είναι μια ηλίθια και αχρείαστη παραφυάδα ακόμα και της αστικής ανάπτυξης). Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με φόρτιση από ΑΠΕ, σε 15 χρόνια ούτε καυσαέρια ούτε θόρυβο θα έχουμε. Τα ίδια αναλογικά περιέχει όλη η οικολογική ατζέντα. Μείωση μη αναγκαίων μετακινήσεων, μεταφορών, ποδήλατα, πεζοπορείες, οικολογική γεωργία και όλο το … μπακέτο. Τόνοι χαρτιού (άλλη υπερβολή!).
Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη φύση. Αν θες να γυμναστείς ανέβα με …ποδαράκια στον Όλυμπο. Έχει και γαϊδούρια και άλογα. Ιδιαίτερα για τις δασικές παρεμβάσεις, θέλει προσοχή. Πέρα από τη δική μου ρομαντική οπτική για αλλοίωση των τοπίων και της μαγείας όλα αυτά τα χιονοδρομικά κέντρα, τα SUV και τα έλκηθρα, ε κάτι αισθητικά προσβάλουν. Οι Νορβηγοί προς το βορρά δεν ανοίγουν δρόμους για να μη πολυπειράξουν τα δάση. Πάρε τον κρατικό σιδηρόδρομο σου λέει. Απόλυτη άνεση! Ξέρουν.
Οι κεραυνοί και τα ηφαίστεια θα τροποποιούν και τη γη και τα δάση και το κλίμα της. Στο δικό μας χέρι είναι το ανθρωπογενές μέρος. Προσωπικά βάζω πριν την οικολογία την απλή αισθητική. Με ενοχλεί να πηγαίνουμε στην εξοχή κουβαλώντας το σπίτι μας, να παίζονται παιγνίδια στη “δεύτερη κατοικία”, (Δήμαρχος Παγγαίου κλπ). Όσο για τα ελικόπτερα άλλο Όλυμπος άλλο Αράχωβα.
Μεταφέρουμε την καταναλωτική ασχήμια μας και στην εξοχή. Στο κάτω κάτω, αν ο Δίας αγαπούσε τα μπαράκια θα ζούσε στην Αράχωβα και όχι στον Όλυμπο…..
” ας αφήσουμε τα 5 ελικόπτερα που φέρνουν βόλτες πάνω από μια μικρή σχετικά περιοχή για δυο μήνες το χρόνο.” (!!!)
“Αλλιώς
να απαγορεύσουμε και τις βροντές και τα μπουμπουνητά και να δικάσουμε τον ουρανό για διατάραξη της ησυχίας του δάσους και των ζώων!” (!!!)
E ενταξει ,ας τα αφησουμε μωρε ,τι πειραζει και τι εγινε?
Αφου τα ελικοπτερα και οι επιβατες τους… ειναι το ιδιο με τις βροντες και τις αστραπες…
Με συγχωρειτε, εκτος απο την ηχορυπανση και τον γενικωτερο περιβαλλοντικο καταναγκασμο, αυτη η δραστηριοτητα δεν εχει κατηγορηθει για προκληση χιονοστιβαδων?