Αν δεν τελειώσατε με τα δώρα

Δώρα με αλληλεγγύη και οικολογική διάθεση

Αυτά τα Χριστούγεννα όταν θα αγοράσετε κάτι για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χαρίστε στον εαυτό σας τη χαρά της αλληλεγγύης. Χαρίστε στον εαυτό σας μία συνειδητοποιημένη επιλογή!

1. Δεν προτιμάμε δώρα από απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα και φυτά,
είδη από γούνα, συσκευασίες, παιχνίδια και ρούχα που φτιάχνονται στα sweat shops του τέταρτου κόσμου, με καταναγκαστική ή με παιδική εργασία.

2. Προτιμάμε βιβλία και ημερολόγια με οικολογικά μηνύματα ή βιβλία για παιδιά, που περιγράφουν εύκολους τρόπους για να κάνουν διασκέδαση την επαφή τους με την επιστήμη και την οικολογία, από την Ευώνυμη Οικολογική βιβλιοθήκη.

3. Πρακτικά και χρήσιμα δώρα, που μπορεί να κρατήσουν και μιά ζωή, οικολογικά τρόφιμα. Διαλέξαμε για εσάς από το shop21, προϊόντα με «γεύσεις της πατρίδας», γλυκά, τρόφιμα, ποτά με οικολογική σύνθεση: http://www.shop21.gr/default/default.agro.asp

4. Επισκεφτείτε τα δύο μη κερδοσκοπικά καταστήματα Altromercato της Fair Trade Hellas σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και διαλέξτε δώρα συνεισφέροντας στη βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών και μη προνομιούχων παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Επιλέξτε να χαρίσετε δώρα με συνείδηση, να προωθήσετε το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και βοηθείστε να εξασφαλιστεί μία δίκαιη τιμή στους παραγωγούς. Επιλέξτε δώρα που θα περιέχουν ένα μήνυμα: μήνυμα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Ελάτε να διαλέξετε δώρα από την Ταϊλάνδη μέχρι το Περού και από την Αιθιοπία έως το Βιετνάμ, όπου χιλιάδες άνθρωποι ονειρεύονται και δημιουργούν έναν πιο δίκαιο κόσμο. Στα δύο καταστήματα Altromercato θα βρείτε στολίδια, γιορτινά καλάθια, κάρτες και ιδέες για δώρα από όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα η χαρά ενός δώρου μπορεί να ταξιδέψει πολύ μακριά! Δώρα από το πρατήριο πωλήσεων της οργάνωσης «Δίκαιο Εμπόριο» στην Αθήνα: (www.fairtrade.gr/ ή από χριστουγεννιάτικα bazaar.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
Νάσια Ζορμπά, υπεύθυνη επικοινωνίας στο τηλέφωνο 210 3614070 (info@fairtrade.gr) Marina Sarli, πρόεδρο της οργάνωσης, στο τηλέφωνο 6945854039 marina@fairtrade.gr 

Προτάσεις δώρων – καλάθια από τα δύο καταστήματα Altromercato της Fair Trade Hellas.

Καλάθια από το Μπαγκλαντές

Το πρώτο καλάθι αποτελείται:
1 σακουλάκι μπισκότα Κακάο και Kάσιους Κακάο απο τη Δομινικανή Δημοκρατία και κάσιους απο τη Βραζιλία.
1 σοκολάτα Mascao. Βιολογική γνήσια σοκολάτα γάλακτος με γέμιση κρέμας φουντουκιού. Μαύρη ζάχαρη από τις Φιλιππίνες και κακάο από τη Λατινική Αμερική. Η γνήσια σοκολάτα περιέχει αποκλειστικά βούτυρο κακάο. Στους παραγωγούς εξασφαλίζονται δίκαιες τιμές και υποστηρίζονται τα σχέδια περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
1 Βιολογικός καφές από την Αιθιοπία 100% Ποικιλία arabica βιολογικής καλλιέργειας. Από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, της γενέτειρας του καφέ, φτάνει σε εμάς απο τον συνεταιρισμό Sidama Union. Είναι ένας καφές ξεχωριστής ποιότητας που καλλιεργείται με το “garden system”, σύμφωνα με το οποίο τα φυτά μεγαλώνουν τοποθετημένα σε αραιή διάταξη ανα εκτάριο και εμπλουτισμένα με άλλες καλλιέργειες, ενώ χρησιμοποιείται μόνο οργανικό λίπασμα.
Bribon σοκολάτα γάλακτος με νιφάδες κινόα από τη Βολιβία Η κινόα είναι ένα αιωνόβιο φυτό από τις Άνδεις. Παράγεται από το συνεταιρισμό Anapqui. Το κακάο από το συνεταιρισμό Conacado της Δομινικανής Δημοκρατίας. Το ζαχαροκάλαμο από την Coopeagri της Κόστα Ρίκα. Στόχος των συνεταιρισμών αυτών είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών τους. Τιμή καλαθιού : 10 ευρώ.

Το δεύτερο καλάθι αποτελείται απο:

1 μπουκάλι Λικέρ Καφέ. Γίνεται από πρώτες ύλες που προέρχονται από μικροπαραγωγούς σε αναπτυσσόμενες χώρες και οι οποίοι ως αντάλλαγμα εισπράττουν δίκαιες και σωστές τιμές, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια και τον τρόπο παραγωγής και δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη. προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα. Παράγεται στην Ιταλία. Το λικέρ αυτό πίνεται σκέτο, με πάγο, αλλά χρησιμοποιείται και σε γλυκά (παντεσπάνι, σαβουαγιάρ).
1 σακουλάκι μπισκότα με μέλι και κάσιους από τη Βραζιλία.
Τα συστατικά προέρχονται από αναπτυξιακά προγράμματα του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου. Προϊόν με μέλι από τα δάση της Οαξάκα του Μεξικού (Kabitah) ή της Χιλής (Valdivia), ζάχαρη ζαχαροκάλαμου από το Εκουαδόρ (Mcch) και την Κόστα-Ρίκα (Coopeagri) και κάσιους Βραζιλίας (Coopercajou ή Comap).
1 Βιολογικό Μαύρο Τσάι με άρωμα Βανίλια από τη Σρι Λάνκα
Τσάι κατηγορίας Bopf (Broken Orange Pekoe Fannings) με άρωμα βανίλια. Το φυτό του τσαγιού φυτρώνει στα υψίπεδα της Σρι Λάνκα, στην περιοχή Idulgashena. Ο συνεταιρισμός Stassen Natural Food είναι από τους πρώτους που καλλιέργησαν βιολογικό τσάι στον κόσμο. Η ψάθινη συσκευασία του τσαγιού δίνει δουλειά σε άλλους 2500 μη προνομιούχους ανθρώπους.
1 Βιολογικό μέλι από άγρια άνθη από το Νότιο Μεξικό
Παράγεται από ένα συνεταιρισμό μικρών αγροτών της περιοχής Putla. Για τις οικογένειες των αγροτών η μελισσοκομία φέρνει το 85% των εσόδων τους. Με τη βιολογική μελισσοκομία οι μέλισσες δεν τρέφονται τεχνητά από ζάχαρη, αλλά από το ίδιο τους το μέλι.
1 σοκολάτα Quetzal με γεύση κανέλα (παραδοσιακό προϊόν από τη Modica – Σικελία)Προϊόν του γυναικείου συνεταιρισμού Coop Quetzal – La Bottega Solidale, ο οποίος δημιουργεί θέσεις εργασίας και στο Νότο της Ιταλίας. Το κακάο προέρχεται από τη Δομινικανή Δημοκρατία, η ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο από τη Κόστα Ρίκα και η κανέλα από τη Σρι Λάνκα.
1 Βιολογική μαύρη σοκολάτα Μασκάο. Με μαύρη ζάχαρη από τις Φιλιππίνες και κακάο από την Λατινική Αμερική. Η σοκολάτα περιέχει αποκλειστικά βούτυρο κακάο. Στους παραγωγούς εξασφαλίζονται δίκαιες τιμές και υποστηρίζονται τα σχέδια περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης
1 σακουλάκι από καραμέλες με γέμιση καφέ και κακάο με γκουαρανά. Ο καφές προέρχεται από την ένωση χωρικών στο Μεξικό Union de Comunidades Indigenas de la Region del Istmo – Pancha mama (Uciri), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη φυτεία βιολογικού καφέ στον κόσμο. Η ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο προέρχεται από το συνεταιρισμό Coopeagri στη Κόστα Ρίκα. Το κακάο προέρχεται από την οργάνωση μικρο-παραγωγών Concacado στη Δομινικανή Δημοκρατία. Το γκουαρανά, διάσημο φυτό των ινδιάνων του Αμαζονίου, προέρχεται από την οργάνωση Conseho geral tribu satere Mawe στη Βραζιλία.
Μπανάνα τσιπς από τις Φιλιππίνες Παράγονται από μικρούς παραγωγούς του νησιού Πανάι, που προσφέρουν δουλειά σε γυναίκες υποβαθμισμένων περιοχών.
Cajita- Κρέμα από κακάο με κάσιους και φουντούκια Eίναι μια ειδική κρέμα-αλοιφή που παράγεται χωρίς υδρογονομένα λίπη με συστατικά δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Η ακατέργαστη ζάχαρη προέρχεται από τους συνεταιρισμούς Coopecañera ή Coopeagri της Κόστα Ρίκα. Το κακάο προέρχεται από το MCCH (Εκουαδόρ) ή από το Conacado (Δομινικανή Δημοκρατία), ενώ τα κάσιους είναι βραζιλιάνικα (Coasa ή Copercajou).
Τιμή καλαθιού : 39,5.

5. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μιά οικολογική πρόταση. Κάρτες και δώρα με παραγγελίες on-line μέσω Διαδικτύου από οικολογικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις: (unicef, Αρκτούρος, κ.α).
Υιοθετείστε ένα γιγάντιο πάντα, μιά τίγρη της Σουμάτρας ή ένα δελφίνι από τη Μεσόγειο προς 45 Ευρώ. Σε λίγες ημέρες ο παραλήπτης θα έχει στα χέρια του το πιστοποιητικό υιοθεσίας και μία αφίσα.
Αγοράστε το πρώτο πράσινο Album. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς σε συνεργασία με την SONY BMG κυκλοφορούν το πρώτο CD αφιερωμένο αποκλειστικά στο περιβάλλον. Το CD περιέχει ξένα τραγούδια από μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής (Lou Reed, Bob Dylan, Patti Smith, Talking Heads, Leonard Cohen κ.α.), και το καινούριο τραγούδι του Κώστα Λειβαδά «Μπες στο κλίμα». Το «Μπες στο κλίμα» γράφτηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του WWF Ελλάς «Το κλίμα είναι στο χέρι σου!» με στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους τους Έλληνες πολίτες στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Το τραγούδι ερμηνεύουν οι: Κώστας Λειβαδάς, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ανδριάννα Μπάμπαλη. Ακούστε το τραγούδι στην ιστοσελίδα www.wwf.gr/.

Το CD περιέχει τα τραγούδια:
1. THE RICHEST MAN IN BABYLON (ACOUSTIC VERSION) -THIEVERY CORPORATION
2. SIGN “O” THE TIMES – PRINCE
3. GET UP, STAND UP – PETER TOSH
4. IF YOU TOLERATE THIS YOUR CHILDREN WILL BE NEXT-MANIC STREET PREACHERS
5. WILD WOOD – PAUL WELLER
6. EVERYTHING IS BROKEN- BOB DYLAN
7. NOTHING BUT) FLOWERS -TALKING HEADS
8. ARMAGIDEON TIME – THE CLASH
9. PEOPLE HAVE THE POWER – PATTI SMITH
10. LONELY PLANET – THE ΤΗΕ
11. LAST GREAT AMERICAN WHALE – LOU REED
12. MY CULTURE-ONE GIANT LEAP feat. ROBBIE WILLIAMS & MAXI JAZZ
13. WHO BY FIRE – LEONARD COHEN
14. EVE OF DESTRUCTION-PAUL REVERE & THE RAIDERS
15. WORLD ON FIRE – SARAH McLACHLAN
16. PERFECT DAY – LOU REED
BONUS TRACK:
ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ-ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ .
Θα βρείτε το CD σε όλα τα κεντρικά δισκοπωλεία από τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο WWF Ελλάς για την ενίσχυση της εκστρατείας «Το κλίμα είναι στο χέρι σου!».

6. Δώρα από κατασκευαστές που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά, παιχνίδια που δεν χρειάζονται μπαταρίες ή παιχνίδια που προωθούν την ανακάλυψη και απόλαυση της φύσης.

7. Αγοράστε οικολογικά gadgets για όλη την οικογένεια:

α. Για την παραγωγή και την εκμετάλλευση ενέργειας: Συσκευές ανακυκλώσιμης ενέργειας. Είναι συσκευές που εκμεταλλεύονται την αιολική, τη μηχανική και την ηλιακή ενέργεια, για να φορτίσουν τις μπαταρίες των παιδιών. Τα απορρίματα μειώνονται και η βοήθεια στο περιβάλλον είναι πολύτιμη.
Αγοράστε φορητές γεννήτριες αέρα με ένα μηχανισμό που εκμεταλλεύεται όλη τη δύναμη του ανέμου και παράγει ενέργεια κάνοντας τα πτερύγια να γυρνούν ή έναν ηλιοσυσσωρευτή μεγέθους τσέπης που παράγει αρκετή ενέργεια, χάρη στην ανεξάντλητη ενέργεια του ήλιου. Έτσι γίνεται καλύτερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας.

β. Για την ανακύκλωση και την απόκτηση καλών συνηθειών για ένα καθαρό κόσμο: σετ ανακύκλωσης χαρτιού, δοχείων ανακύκλωσης, αλλά και πρωτότυπα φορητά φυτώρια. Τα παιδιά θα αποκτήσουν οικολογική συνείδηση που θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή, ενώ μαζί με τους γονείς τους θα μάθουν να μεγαλώνουν και να φροντίζουν τα φυτά.
Επίσης ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ανακύκλωσης με το οποίο οι κογένειες μαθαίνουν να εκμεταλλεύονται καλύτερα τους πόρους, ανακυκλώνοντας χαρτί ή μεγάλες τσάντες μα χειρολαβές για να αποθηκεύουμε και να μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στους ανάλογους κάδους. Αλλή πρόταση είναι η αγορά βιώσιμων παιχνιδιών. Π.χ. αυτοκίνητο υδρογόνου σε μικρογραφία. Με αυτό, τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη συναρπαστική μεταβολή του νερού σε υδρογόνο και να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακαλύπτωντας πως η επιστήμη μπορεί να αλλάξει το μέλλον.

8. Στην περίπτωση όμως που τα παιδιά επιθυμούν περισσότερο ηλεκτρονική παιχνιδομηχανή ή ένα φορητό CD player ή άλλη συσκευή, τότε η “πράσινη” ιδέα είναι το δώρο τους να συνοδεύεται από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, μια και τα κύρια συστατικά των μπαταριών ( ο μόλυβδος και το κάδμιο), καταλήγουν στις χωματερές ρυπαίνοντας το περιβάλλον.

 http://www.in.gr/news/reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=829017&lngChapterID=856174&lngItemID=856968

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *