Ακόμη ένα περιστατικό βίας σε βάρος υπαλλήλων του δασαρχείου καταγράφηκε στην περιοχή Γαρεφίου Αριδαίας, προκαλώντας εκτός των άλλων την αντίδραση του συλλόγου δασοφυλάκων.
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με λαθροϋλοτόμους που στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν επιτίθενται σε εμάς με φτυάρια και άλλα αντικείμενα», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου δασοφυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κατσούδας και προσθέτει: «Κινδυνεύει η ζωή μας! Προσφέρουμε έργο υπερδιπλάσιο του μισθού μας και η πολιτεία δεν μας παρέχει ούτε τα απαραίτητα. Δεν έχουμε αυτοκίνητα, δεν έχουμε καύσιμα, δεν έχουμε κονδύλια. Φυλάμε καραούλι και ξημεροβραδιαζόμαστε στα δάση για 600 ευρώ, με κίνδυνο της ζωής μας», εξηγεί.
Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, όταν ο δασοφύλακας Π.Β. και ο δασολόγος Ι.Ι., υπάλληλοι του δασαρχείου Αριδαίας, σε έλεγχο ξυλαποθήκης δέχτηκαν επίθεση από γνωστό ξυλέμπορο της περιοχής.
Ο 48χρονος ξυλέμπορος Ν.Γ. και ένας εργάτης, που απασχολούσε στην επιχείρησή του, επιτέθηκαν εναντίον των δασικών υπαλλήλων και του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο Π.Β. και να υποστεί σημαντικές φθορές το υπηρεσιακό όχημα.
Σύμφωνα με την καταγγελία ο κατηγορούμενος ξυλέμπορος έχει απασχολήσει και άλλες φορές το δασαρχείο για περιστατικά παράνομης υλοτομίας.
Αναφορά στον εισαγγελέα.
Οι υπάλληλοι έκαναν καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Αριδαίας και κατέθεσαν ενόρκως για το περιστατικό, ενώ το δασαρχείο Αριδαίας ετοιμάζει να υποβάλει σχετική μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Η αστυνομία αναζήτησε τον ξυλέμπορο και το βοηθό του, αλλά είχαν εξαφανιστεί.
«Θεωρούμε αυτονόητη τη νομική και ηθική συμπαράσταση της διοίκησης προς τους υπαλλήλους του δασαρχείου Αριδαίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια, όπως και την άμεση επισκευή του υπηρεσιακού αυτοκινήτου», τονίζει ο κ. Κατσούδας. Ο πρόεδρος του συλλόγου δασοφυλάκων σημειώνει ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε μάνδρες ξυλέμπορων. «Εμείς κάνουμε ελέγχους, χωρίς να θεωρούμε ότι είναι παράνομοι. Ενδέχεται όμως να υπάρχει και παράνομη ξυλεία», λέει ο κ. Κατσούδας. Ο ίδιος αναφέρεται και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δασοφύλακες σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα λόγω μη επαρκών πιστώσεων για τα καύσιμα των υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Για κάθε όχημα δικαιολογούνται μόνον 25 λίτρα καυσίμου το μήνα.
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς τα πρώτα περιστατικά παράνομης υλοτομίας έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Η βόρεια Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό της, η Θεσσαλία, περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και της δυτικής Ελλάδας είναι οι κυριότερες περιοχές όπου καταγράφονται αυτό το διάστημα τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως το φαινόμενο θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί βλέπουν πλέον την παράνομη ξύλευση ως ένα ευκαιριακό επάγγελμα.
Νέα Δασική Ρυθμιστική Διάταξη Καυσοξύλευσης
Νέα Δασική Ρυθμιστική Διάταξη Καυσοξύλευσης εκδόθηκε από το Δασαρχείο Λαγκαδά. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παλιάς νομοθεσίας, επιτρέπονταν η υλοτόμηση πουρναριού, γαύρου και αγριοαχλαδιάς χωρίς την έκδοση άδειας από την υπηρεσία, δεν αναφέρονταν ο τρόπος ελέγχου της επιτρεπόμενης ποσότητας ξυλείας για κάθε οικογένεια, αλλά ούτε έθετε κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τους δικαιούχους. Το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, ήταν να καταστρατηγηθεί σε βάρος του περιβάλλοντος η ανωτέρω διάταξη και να έχουν αφανιστεί ολόκληρες περιοχές από τη δασική τους βλάστηση.