Ναρκωτικά: όταν η μείωση της βλάβης δεν είναι αυτονόητος στόχος για όλους

ecogreens.bmp Tεράστια επιτυχία σημείωσε το αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Μαΐου στην Πανεπιστημιούπολη.

Συνολικά, πάνω από 10 χιλιάδες νέοι άνθρωποι πέρασαν τις δύο μέρες του φεστιβάλ για να ενημερωθούν, να διασκεδάσουν και κυρίως να δηλώσουν την εναντίωσή τους στην υφιστάμενη πολιτική περί ναρκωτικών και την επιθυμία τους για μια μη-απαγορευτική προσέγγιση του ζητήματος.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους διοργανωτές, συμμετέχοντες και επισκέπτες του φεστιβάλ που πρόσφεραν αυτή την αξέχαστη νεανική γιορτή ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής κοινωνίας γύρω από αυτό το θέμα-ταμπού.

Θέλουμε επίσης να «ευχαριστήσουμε» την ΚΝΕ και την πλειοψηφία των ΜΜΕ για το κύμα αρνητικής δημοσιότητας που έδωσαν στην εκδήλωση και ελπίζουμε κάποια στιγμή να καταφέρουμε να αναδείξουμε και να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά πιο νηφάλια.

Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λιγότερους νεκρούς από ναρκωτικά, για λιγότερη πελατεία στους εμπόρους και τα οργανωμένα κυκλώματα, για λιγότερη μικροεγκληματικότητα και περισσότερη ελευθερία για όλους, ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις.
==================================================================

Με αφορμή την συκοφάντηση του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ.

Όταν οι ουτοπίες μας γίνονται πραγματικότητα κάποιοι χάνουν τον ύπνο τους και συκοφαντούν… Το γεγονός είναι ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι διεκδίκησαν τα αυτονόητα δικαιώματά τους για αυτοδιάθεση και ελευθερία επιλογής, γιορτάζοντας και χορεύοντας στο 3ο αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Μάη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Ένα φεστιβάλ με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εκθέσεις ζωγραφικής, σκίτσων και graffiti, προβολές, πολλούς πάγκους με βιολογικά προϊόντα, χυμούς, φαγητά και γλυκίσματα, ενημερωτικά περίπτερα και χαμογελαστούς νέους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Συντηρητικές Κασσάνδρες, από αναχρονιστικά κόμματα και τους καθοδηγούμενους φοβισμένους νεολαίους τους που ετοιμάζονται να μαζέψουν κουκιά στις ερχόμενες φοιτητικές εκλογές μέχρι μερίδα του Τύπου που θα έχει άμεσο συμφέρον από την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου καθώς και του δημόσιου-δωρεάν χαρακτήρα του, έσπευσαν να κατηγορήσουν την διοργάνωση για διαφήμιση και διακίνηση παράνομων ουσιών στο ναρκο-φεστιβάλ όπως το χαρακτήρισαν.

Τηλεοπτικά κανάλια σε μια προσπάθεια συκοφάντησης χρέωσαν στην διοργάνωση ακόμα και ένα μεμονωμένο περιστατικό έξω από το χώρο του Πανεπιστημίου όπου κάηκαν δύο αυτοκίνητα. Αφού δεν κατάφεραν να μας απαγορεύσουν να κάνουμε το φεστιβάλ στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης (είναι χαρακτηριστικό ενώ είχαμε στείλει ενημέρωση- αίτηση για χρήση του χώρου δύο μήνες πριν το φεστιβάλ μας απάντησαν αρνητικά από την Πρυτανεία μόλις μια βδομάδα πριν την έναρξη με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κάνουμε κατάληψη του χώρου) έβαλαν τα δυνατά τους να συκοφαντήσουν την διοργάνωση.

Ένα έχουμε να τους απαντήσουμε. Φτάνει πια υποκριτές! Είσαστε επικίνδυνοι για την κοινωνία και τη δημοκρατία μας. Η παραπληροφόρησή σας δεν πείθει και τα τουλάχιστον 10.000 άτομα που στήριξαν το αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ είναι μια ζωντανή απόδειξη.

Όσοι στηρίζουν την απαγόρευση, την καταστολή αλλά και το σάπιο σύστημα που την συντηρεί είναι ύποπτοι για εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας. Θέλουν μια κοινωνία υπόδουλη στις απαγορεύσεις, λοβοτομημένη και καθοδηγούμενη. Το παράδειγμα της Ολλανδίας όχι μόνο δεν έχει να δείξει 250% αύξηση της χρήσης όπως φαίνεται σε απαράδεκτη δήλωση νεολαίας κόμματος που παραπληροφορεί ασυστόλως, αλλά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ολλανδικής Κυβέρνησης και δημοσιογραφικές έρευνες υπάρχει κατακόρυφη κατά 48% μείωση του αριθμού των εξαρτημένων από το σύνολο των ελεγχόμενων ουσιών από 35.000 το 1980 σε 19.000 το 1999 και κατακόρυφη μείωση του αριθμού των θανάτων που είχαν αμέσως ή εμμέσως, ως αιτία τους τη χρήση οποιασδήποτε ελεγχόμενης ουσίας από 73 το 1980 σε 52 το 1990 και σε 40 το 1999 ή κατά ποσοστό 45,2%. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν 80% μείωση του αριθμού νέων χρηστών!

Η τεράστια και πέρα από κάθε προσδοκία επιτυχία του φεστιβάλ απέδειξε ότι το κίνημα για δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί εξαρτήσεων είναι δραστήριο και στην Ελλάδα και αλληλέγγυο με το παγκόσμιο κίνημα που το 2007 επεκτάθηκε σε περισσότερες από 250 πόλεις. Οι χιλιάδες του κόσμου που συμμετείχαν βροντοφώναξαν ότι η αλλαγή της νοοτροπίας μας και των πολιτικών περί «ναρκωτικών» ουσιών είναι επιτακτική στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, για να αποτρέψουμε τους νέους χρήστες και για να μην στέλνουμε αθώους ανθρώπους στη φυλακή. Όσοι στηρίζουν την απαγόρευση επιδιώκουν προφανώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Άντε και του χρόνου το πρώτο Σάββατο του Μάη θα είμαστε πάλι εδώ. Όχι μόνο δεν μας βλάψατε αλλά μας κάνατε δυνατότερους. Γεια μας 

Ηλιόσποροι, 8 Μάη 2007.

Σημείωση για συντάκτες. Ακολουθεί ένα σοβαρό δημοσίευμα που παρουσιάζει την πραγματική εικόνα του φεστιβάλ και όχι ότι έδειξαν τα κανάλια.
=============================================================

Ζήτησαν αποποινικοποίηση της κάνναβης

Ως μια συμβολική δράση για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και την επανάκτηση του δημόσιου χώρου χαρακτήρισαν οι οργανωτές του το, με κεντρικό μήνυμα «Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις», 3ο φεστιβάλ που έγινε πάντως όχι μόνο με την παρουσία νέων αλλά μετά μουσικής και πολλών φυσικών προϊόντων της ελληνικής γης, Παρασκευή και Σάββατο, πίσω από τη φοιτητική εστία στα Ιλίσια.

Το πρώτο Σάββατο του Μαΐου γιορτάζεται διεθνώς (με συμμετοχή 200 και πλέον πόλεων φέτος) η Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης για την Αποποινικοποίηση της Κάνναβης με διεκδίκηση για δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί «ναρκωτικών». Στο πλαίσιο αυτό, με δημόσιο ερώτημα «Ναρκωτικά. Πόσο μας προστατεύουν οι απαγορεύσεις;» και πολιτική αντιμετώπιση που δίνει βάρος στην αυτοδιάθεση του ατόμου, οι οργανωτές Οικολόγοι Πράσινοι, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης και ο σύνδεσμος Ηλιόσποροι έκαναν τη διοργάνωση. Ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στις μυρωδιές της ανοιξιάτικης φύσης μέσα στην πόλη, να πιει τσάι, τίλιο, χυμούς -που συγκέντρωσαν την προτίμηση- αλλά και ρακόμελο.

Να παρακολουθήσει νέους σε ζωγραφικό οίστρο ή άλλους να κάνουν ζογκλερικά. Να δει έκθεση κόμικς, να αγοράσει κοχύλια και οικολογικά προϊόντα και υπό τους ήχους ενός φιλικού ρέγκε-ραπ φιούζιον να φτάσει μέχρι τα ενημερωτικά περίπτερα. Εκεί ο κόσμος μιλούσε για το μοντέλο της ποτοαπαγόρευσης που εφαρμόστηκε στην Αμερική, χάρη στο οποίο άνθησαν το παράνομο εμπόριο και το μονοπώλιο της βιομηχανίας του αλκοόλ, μοντέλο που φαίνεται να αναπαράγεται μέσα από τον «λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Έκκληση για τον εξανθρωπισμό της ελληνικής πολιτικής περί ναρκωτικών κατέθεσαν οι διοργανωτές στις 2 Μαΐου στη Βουλή.

Ν.ΓΙΑΝΝΙΡΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 07/05/2007

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *