ΑΠΕ Βιοκαύσιμα: Υπάρχουν και ….αντιοικολογικές χρήσεις της οικολογίας

eleocramvi.gifΗ καλλιέργεια βιοενεργειακών φυτών, φαινόταν ότι είναι η ελπίδα της φτωχής ανθρωπότητας. Θα ήταν τόσο απλό. Αντί μόνο για φυτείες σταριού, κριθαριού, σόγιας κλπ θα καλλιεργούνταν και τεύτλα, καλαμπόκι και ελαιοκράμβη για καύσιμα. Θα παράγαμε πετρέλαιο (βιοντίζελ) και βενζίνη (βιοαιθανόλη) και θα λύναμε και το πρόβλημα ενέργειας και το περιβαλλοντικό. Η ιδέα αυτή, παραδόξως, υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ αρχικά, που στα πλαίσια του πλανητισμού διείδαν μια ακόμα ευκαιρία παγκόσμιας κυριαρχίας, τελικά.

Η γεωργία απορροφά το 80% του Παγκόσμιου υδατικού δυναμικού (86% στην Ελλάδα). Δυστυχώς τα ενεργειακά φυτά είναι εξόχως υδροχαρή, που ναι μεν ο Ευρωπαϊκός βορράς τα φυτεύει σε λασπουριό και υποβαθμισμένους βάλτους και εξευγενίζει το τοπίο, στη χώρα μας όμως (π.χ Θεσσαλία) θα πρέπει να διπλασιαστεί η προβληματική υδατική εκμετάλλευση. Έτσι μια “οικολογική προοπτική”, καταλήγει αντιοικολογική, αν προσθέσουμε και τα φυτοφάρμακα, τα καύσιμα των μηχανημάτων κλπ. Θυμίζουμε ότι οι προοπτικές δείχνουν, ότι το νερό θα είναι η αιτία του επόμενου μεγάλου πολέμου της ανθρωπότητας της αλαζονείας, της αντιπαλότητας και του ανταγωνισμού. Ήδη το νερό κοστίζει περισσότερο από το πετρέλαιο και βρίσκεται και σε έλλειψη. Πιθανή απόπειρα αφαλάτωσης (γίνεται ήδη σε πολλά ελληνικά νησιά) κοστίζει εξαιρετικά ακριβά.

Οι επιδοτήσεις βιοκαλλιεργειών έλκουν το ενδιαφέρον των αγροτών μας, ξαναγράψαμε ότι από τα 5 εργοστάσια της ΕΛΒΙΖ (ζάχαρη) τα δύο ήδη ετοιμάζονται να παράγουν αιθανόλη από τεύτλα. Ποιο όμως θα είναι το μέλλον; Αν στη Θεσσαλία χρησιμοποιηθούν, όπως προγραμματίζεται, περισσότερα από 1,5 εκ στρέμματα για παραγωγή αιθανόλης, θα επηρεαστεί όλη η αγροτική αλυσίδα σε τιμές και ποσότητες. Όμοια απειλείται όλη η παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. Μετά τη φυτική, βέβαια, ακριβαίνει και η ζωική αλυσίδα (κρέας) κλπ.

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ ό,τι φαινόταν. Η επίσκεψη Μπους στη Νότια Αμερική, πέραν της λατινικής μονομαχίας με τον Τσάβες, αποσκοπούσε στο να πειστεί η Βραζιλία κι ο Λούλα, για παγκόσμιο μέτωπο με τις ΗΠΑ και όπλο το καλαμπόκι – πρώτη ύλη της αιθανόλης (βενζίνης). Ήδη ο Λούλα μοίρασε λεφτά στον αγανακτισμένο με τα οικονομικά λαό του όταν έφυγε ο μπαρμπα-Σαμ, (πού τα βρήκε άραγε;;; κουίζ), ενώ ο Μπους (παρά τις περίφημες ..υστερήσεις του), κατάλαβε ότι καλύτερη η κολεγιά με το Λούλα και τρόπαιο την αιθανόλη για καταδυνάστευση του πλανήτη, παρά με τους Μπιν Λάντεν, το πετρέλαιο και το νέο Βιετνάμ.

Εμάς μας καίει το θέμα. Πιστέψαμε πολύ στα βιοκαύσιμα για καθαρή ατμόσφαιρα. Φαινόταν πολύχρωμη η ελπίδα. Ξεχάσαμε όμως σε ποιο κόσμο ζούμε. Κι ο πιο ωραίος χιονάνθρωπος, ωστόσο, λιώνει στην πνιγηρή κουφόβραση…

Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com, μέλος της Ομάδας Ενεργειακού της ΟΑ

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=29531364

Και παλιότερο δικό μας https://ecology-salonika.gr/lib/?p=393

2 σκέψεις για το “ΑΠΕ Βιοκαύσιμα: Υπάρχουν και ….αντιοικολογικές χρήσεις της οικολογίας”

  1. καρπαδακης

    τα βιοκαύσιμα τι κάνουν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Η καύση τους δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα; Από πού κι ως πού οικολογικά, όταν θα δεσμεύουν εκτάσεις που οι φτωχοί λαοί τις χρησιμοποιούν για την δική τους τη διατροφή; Ή μήπως θα εκχερσώσουμε δάση, οπότε μια ακόμα τρύπα στο νερό (ή και στο όζο;)

  2. Είπαμε, Κώστα, όταν ο γυαλός στραβώνει άιντε να βρεις τη θαλασσογραμμή. Λίγο πολύ ο Μπους λέει: ή κυριαρχώ στα βιοκαύσιμα παγκοσμίως και μόνο τότε δέχομαι περιορισμό ρύπων, ή δεν μειώνω τίποτα και καίω ό,τι ορυκτό θέλω, όπως ως τώρα και σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζω τη βιομηχανία ΗΠΑ, ούτε κατά κιλοβάτ. Καλά το λες, στο μάτι του είναι ο Αμαζόνιος, που και νερά και εκτάσεις (με….μικροεκχερσωσούλες, βέβαια) διαθέτει. Και φυσικά τη νύφη θα ξαναπληρώσουν οι φτωχοί σε κάθε κράτος, αφού τα γεωργικά προϊόντα θα ακριβήνουν αν τα χωράφια σπαρθούν, με τα μη βρώσιμα ενεργειακά φυτά. Τα βιοκαύσιμα δεν εκλύουν CO2, διάβασε το παλιό μας άρθρο (αριστερή στήλη ΕΝΕΡΓΕΙΑ κλπ) ή κλικ παραπάνω, παρά δευτερογενώς στην κατεργασία τους.

    Σε ένα κόσμο ειρήνης και συνεργασίας, θα αποφασιζόταν πόσα στρέμματα χρειάζονται κατά ήπειρο για τροφές, πόσα για ενεργειακά φυτά. Όνειρα βέβαια, και δεν… ήρθαν ακόμα οι θερινές νύχτες. Και ένα ακόμα χειρότερο. Τα βιοκαύσιμα, υπό προϋποθέσεις, είναι φθηνότερα της βενζίνης κλπ Αν ο Μπους τα βρει με το Λούλα και ελέγξουν το εμπόριο βιοκαυσίμων, οι τιμές θα πάνε στα ύψη, όπως πήγανε στα ύψη τα φθηνά γιαπωνέζικα προϊόντα του ’70, που τα διακινούν τώρα αμερικανοϊαπωνικά δίκτυα. Το ίδιο θα γίνει και με τα φθηνά τώρα κινέζικα προϊόντα. Ανα..μαίνεται Μάο-Μπους 1-1. Εκτός αν υπάρξουν κινηματικές αντιστάσεις. Υποθέσωμεν….

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *