ΓΧΣ: ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 48 ΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ, Η Μ.ΓΚΑΡΘΙΑ ΚΑΙ Η Π. ΜΠΑΟΥΖΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΟΜΗΡΙΑ

bunia.jpgΜποσάσο – Σομαλία, 28 Δεκεμβρίου 2007. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) απαιτούμε να επιτραπεί η είσοδος σε ένα αυτοκίνητο με ιατρικό εξοπλισμό της oργάνωσης στο μέρος όπου κρατούνται οι δύο συνεργάτιδές μας, για να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας τους. Η Μερσέντες Γκαρθία και η Πίλαρ Μπάουζα, η Ισπανίδα γιατρός και η νοσηλεύτρια από την Αργεντινή, εξακολουθούν να κρατούνται από τους απαγωγείς τους στο Μποσάσο, στην περιοχή του Πούντλαντ.

Η οργάνωση επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την απαίτησή της να απελευθερωθούν η Μερσέντες και η Πίλαρ, και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια ειρηνική συμφωνία, χωρίς τη χρήση βίας. «Για ακόμα μια φορά ζητάμε από τους απαγωγείς να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την ηθική ακεραιότητα των συνεργατών μας», τονίζει η Πάουλα Φαρίας, πρόεδρος του ισπανικού τμήματος των ΓΧΣ. Η Φαρίας θυμίζει επίσης ότι «οι επιθέσεις κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στους ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας».

Η οργάνωση έχει εντείνει τις επαφές της με τις τοπικές και τις διεθνείς κυβερνήσεις ώστε η κρίση να έχει αίσιο τέλος και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον Ισπανό πρέσβη στο Ναϊρόμπι (Κένυα), ο οποίος είναι στο Μποσάσο από χθες ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις.

Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου και τα δύο μέλη της οργάνωσης απήχθησαν από μια ομάδα ενόπλων. Από την πρώτη στιγμή, η διεθνής ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση ΓΧΣ ζητούσαμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη την άμεση απελευθέρωση των δύο μελών μας.

Την Τετάρτη, η οργάνωση έδωσε την πληροφορία ότι το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί, όταν οι δύο συνεργάτιδές μας κατευθύνονταν με το αυτοκίνητο των ΓΧΣ προς ένα επισιτιστικό κέντρο, όπου το ισπανικό τμήμα των ΓΧΣ περιθάλπει περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών που υποφέρουν από υποσιτισμό. Αυτά τα παιδιά ανήκουν στους περίπου 25.000 εσωτερικούς πρόσφυγες που ζουν σε 19 καταυλισμούς στην περιοχή.

Το υπόλοιπο διεθνές προσωπικό που εργάζεται στο πρόγραμμά μας στο Μποσάσο έχει ήδη φύγει και βρίσκεται στο Ναϊρόμπι (Κένυα), ενώ χθες το μεσημέρι έφτασε στην περιοχή μια ομάδα υποστήριξης των ΓΧΣ, που αποτελείται από τον συντονιστή της Ομάδας Επείγουσας Παρέμβασης, τον επικεφαλής της αποστολής στη Σομαλία και έναν ειδικό στα θέματα της Σομαλίας από την οργάνωση.

Το πρόγραμμα του ισπανικού τμήματος των ΓΧΣ στο Μποσάσο ξεκίνησε τον Μάιο του 2007. Σε αυτό εργάζονται 8 άτομα διεθνές και 100 άτομα ντόπιο προσωπικό. Το ισπανικό τμήμα των ΓΧΣ δραστηριοποιείται στη Σομαλία από το 1992.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Θεοδώρα Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη Τύπου, 210 5200500 (εσωτ. 103) και 693 6699007

Και το παλιότερο: 

http://mail.google.com/mail/?ui=1&ik=7f3ad0ed3f&view=cv&search=inbox&th=1171be5d6f91f0f6&ww=1259&lvp=2&cvp=2&qt=&zx=w01hatm99z5w

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top