ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ: «Θα περιοριστεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο»

biofuel.jpgΟ πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία προς εξοικονόμηση ενέργειας και ευρύτερη χρήση εναλλακτικών καυσίμων

Με ένα διστακτικό χαμόγελο μπορούμε να αποχαιρετήσουμε τη φετινή χρονιά όσον αφορά τα βήματα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Μπορεί οι ΗΠΑ να μη δεσμεύθηκαν ρητά για περιστολή των ρύπων στο διεθνές πεδίο, αλλά δήλωσαν ότι θα στηρίξουν ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης για μειώσεις στις εκπομπές από 25% έως 40% μέχρι το 2020.

Επιπλέον, την Τετάρτη στο εσωτερικό πεδίο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενέκρινε νομοθεσία, η οποία προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας στα αυτοκίνητα και προβλέπει την ευρύτερη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, [ΣΣ Βιοκαύσιμα] όπως η αιθανόλη.Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα μεγάλο βήμα με κατεύθυνση την ενεργειακή αυτονομία και την άμβλυνση των συνεπειών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Συγκεκριμένα, η μείωση στην κατανάλωση βενζίνης από 27,5 μίλια ανά γαλόνι για τα επιβατικά και 22,2 για τα φορτηγά αυξάνεται στα 35 μίλια ανά γαλόνι έως το 2020 για όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα. Αυτό μεταφράζεται σε βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 40%.

Η χρήση της αιθανόλης από 6 δισεκατομμύρια γαλόνια φέτος αυξάνεται στα 36 δισεκατομμύρια μέχρι το 2022. Επιπροσθέτως, έως το 2022 τουλάχιστον τα 21 δισ. γαλόνια πρέπει να προέρχονται από ζωοτροφές άλλες εκτός του καλαμποκιού. Με την πρόβλεψη αυτή θα καθησυχαστούν οι αγρότες, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό βλέπουν να απειλούνται από την εκτίναξη των τιμών του καλαμποκιού και άλλων σιτηρών, που χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα.

«Ελπίζουμε ότι θα δοθούν κίνητρα για παραγωγή αιθανόλης από άλλες πηγές, όπως είναι τα αγριόχορτα και τα ροκανίδια», υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους. «Ακόμα θα περιοριστεί η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο». Το σχέδιο για τη χρήση βιοκαυσίμων σημαίνει ότι έως το 2030 οι ΗΠΑ στοχεύουν να μειώσουν τη ζήτηση κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ποσότητα υπερδιπλάσια από τις ημερήσιες εισαγωγές πετρελαίου της χώρας, που προέρχονται από τον Περσικό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεχθεί σφοδρή κριτική τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς για την άρνησή του να θέσει συγκεκριμένους στόχους ως προς την εξοικονόμηση καυσίμων.

Επιμέλεια: Κατερινα Καπερναρακου
href=
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_848467_22/12/2007_253234

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top