Νέα νίκη της Οικολογικής Κίνησης στο Σέλι

Από την Εφημερίδα “Έθνος”

Αλπική – δασική Ζώνη 1.251 στρεµµάτων στο Σέλι Hµαθίας κοντά στην κορυφή του όρους Bέρµιο, σώζεται από την αλλαγή χρήσης που προωθούσαν φερόµενοι ως ιδιοκτήτες της µε σκοπό να την αξιοποιήσουν τουριστικά.

Tο Συµβούλιο της Eπικρατείας ακύρωσε απόφαση της ∆ευτεροβάθµιας ∆ασικής Eπιτροπής Θεσσαλονίκης, που είχε χαρακτηρίσει ως γεωργική την έκταση, ανοίγοντας τον δρόµο στους διεκδικητές της να αλλάξουν τη χρήση της.

Tο ΣτE έκανε δεκτή την προσφυγή της Oικολογικής Kίνησης Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης της ∆ασικής Eπιτροπής, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα είχε εκδώσει αντίστοιχη προσωρινή διαταγή για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης, προκειµένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επέµβαση στην έκταση.

Σέλι
Κοντά στην κορυφή του όρους Βέρμιο βρίσκεται η έκταση 1.251 στρεμμάτων που σώζεται από την τουριστική αξιοποίηση. Στη φωτό το Σέλι Ημαθίας

H περιοχή βρίσκεται στη θέση «Bολάδα» του δηµόσιου δάσους Kάτω Bερµίου, σε υψόµετρο 1.450 ως 1.635 µ., κοντά στην κορυφή «Tσουκάνι» και είχε χαρακτηριστεί ως δασική, τόσο από τον δασάρχη Nάουσας όσο και από την Πρωτοβάθµια ∆ασική Eπιτροπή N. Hµαθίας.

Aντίθετα, η ∆ευτεροβάθµια ∆ασική Eπιτροπή Θεσσαλονίκης, στην οποία είχαν προσφύγει οι ιδιώτες που διεκδικούν την περιοχή, έκρινε ότι τα 1.200 από τα 1.251 στρέµµατα έχουν γεωργικό χαρακτήρα. «Eυτυχώς που µε τη δράση τους οι οικολογικές οργανώσεις ακυρώνουνστην πράξη κυβερνητικά σχέδια, αλλά και προβληµατικές αποφάσεις των δασικών υπηρεσιών», είπε στο «Eθνος» ο εκπρόσωπος της Oικολογικής Kίνησης Θεσσαλονίκης, νοµαρχιακός σύµβουλος Mιχάλης Tρεµόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτE.

H Oικολογική Kίνηση έχει δηµιουργήσει µια παράδοση, πετυχαίνοντας µια σειρά από δικαστικές νίκες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, µε αντίστοιχες πρωτοβουλίες της σε Θεσσαλονίκη και Xαλκιδική (Σέιχ Σου, Kισσός, Σιθωνία, Kασσάνδρα κ.ά.)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top