Τρώμε τόνους απαγορευμένα φυτοφάρμακα

Μόνο στη Χαλάστρα το 2007 υπολογίζεται ότι ψεκάσθηκαν 80.000 στρέμματα καλλιέργειας ρυζιού

Της Ζωγιας Κουταλιανου

Φυτοφάρμακα «μαϊμούδες», αγνώστου συστάσεως, και άλλα που έχουν απαγορευθεί προ πολλού ως άκρως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, κυκλοφορούν παράνομα στην αγορά και χρησιμοποιούνται στις γεωργικές καλλιέργειες. Οι καλλιεργητές τα προτιμούν γιατί είναι και 30% φθηνότερα από τα νόμιμα, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον…

Οι ορυζώνες της Χαλάστρας, οι ελιές της Χαλκιδικής, τα βαμβάκια, τα σιτηρά, το καλαμπόκι, η πατάτα και τα οπωροφόρα της Μακεδονίας, αλλά και οι καλλιέργειες της Θεσσαλίας, της Κορινθίας ακόμη και της Κρήτης γίνονται αποδέκτες επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο στη Χαλάστρα του Νομού Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι το 2006 ψεκάστηκαν με λαθραία προϊόντα περί τα 30.000 – 40.000 στρέμματα (30% της καλλιέργειας ρυζιού), ενώ μόλις ένα στα τρία μπουκάλια ζιζανιοκτόνου που χρησιμοποιήθηκαν στις ορυζοκαλλιέργειες της περιοχής ήταν εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν!

Η αντίστοιχη εκτίμηση για το 2007 ανεβάζει τις εκτάσεις που ψεκάστηκαν με λαθραία φυτοφάρμακα στα 80.000 στρέμματα, ενώ ο τζίρος τριών λαθραίων ζιζανιοκτόνων ρυζιού ανήλθε το 2006 σε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Περισσότερα:
“Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_16/12/2007_252518

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top