Οργή λαού (και) για την Κορώνεια

koroneia.jpgΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που έλαμψε διά της απουσίας του

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γιουχαΐστηκε χθες από πεντακόσιους και πλέον αγρότες στην ημερίδα για την Κορώνεια, στο Λαγκαδά, ο απών υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός. Επίθεση για την απουσία του δέχθηκε και από το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, με τον οποίο ήταν συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Πολλά συγκεκριμένα ζητήματα έθεσαν αγρότες του Λαγκαδά, χωρίς όμως απαντήσεις από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης

«Πού είναι τα μέτρα για την Κορώνεια; Πού είναι ο υπουργός;»,
φώναζαν στην αίθουσα εκδηλώσεων των Λουτρών Λαγκαδά οι γεωργοκτηνοτρόφοι που είχαν συνωστιστεί για ν ακούσουν τα «μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής» για την περιοχή τους. Οι αποδοκιμασίες τους έφεραν σε αμηχανία τόσο τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη όσο και τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Παπαγιαννίδη, οι οποίοι αναγκάστηκαν να διακόψουν αρκετές φορές τις ομιλίες τους λόγω των διαμαρτυριών.

«Πυρ και μανία» από την απουσία Κοντού έγινε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που απείλησε ότι αν δεν δοθούν λύσεις και απαντήσεις για το πού πήγαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ [ΣΣ. της ΕΟΚ] που διαχειρίστηκε η προηγούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, «τον Ιανουάριο θ’ ανοίξω το στόμα μου». Οχι βέβαια πως τελικά το κράτησε κλειστό.

«Κάποια στιγμή όλοι μας πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν έχουμε συνέχεια το προσωπείο της υποκρισίας, τότε θα μένουμε στάσιμοι», είπε και λίγο μετά επιτέθηκε στον κ. Κοντό. «Οταν ο υπουργός ορίζει τη μέρα, το μέρος και τον τόπο, θα πρέπει να είναι συνεπής», δήλωσε φανερά εκνευρισμένος. «Θα μείνω σ’ αυτή την αίθουσα γιατί σέβομαι αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε στους συνομιλητές του, δείχνοντας τους συγκεντρωμένους αγρότες.

Τα πυρά Ψωμιάδη κατευθύνθηκαν όμως και προς άλλα υπουργεία.

«Δεκατρείς μήνες από τις πλημμύρες του Σταυρού, του Μελισσουργού και της Ασπροβάλτας ο νομός μας δεν πήρε ούτε ένα ευρώ [ΣΣ. Γιατί για την Κορώνεια που δόθηκαν, τι τάκανε;]. Η κοροϊδία πρέπει να πάψει. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε μια εγκληματική σύμβαση με τον ΟΑΣΘ, δεν θα συνεχίσουμε έξι χρόνια μετά να ταλαιπωρούμε τον κόσμο και να υπάρχουν χωριά σήμερα όπου δεν πηγαίνουν ούτε το ΚΤΕΛ ούτε ο ΟΑΣΘ. Πού βρισκόμαστε;

Στη ζούγκλα; Στην Αφρική; Και δεν μπορεί μια πολιτεία να βρει λύση; Γι’ άλλα κι άλλα βρίσκει, αλλά για το νομό Θεσσαλονίκης, τον τόπο του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να βρει λύση;», διερωτήθηκε.

«Πείτε μας για την Κορώνεια», φώναζαν οι γεωργοκτηνοτρόφοι στους ομιλητές και ειδικά στον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαγιαννίδη, που ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη γενικότερη αγροτική πολιτική 2007 – 2013. Είπε τελικά ότι θα πριμοδοτηθούν όσοι προχωρήσουν είτε σε συνδυασμό αγρανάπαυσης (25%) και μείωσης λιπαντική αγωγής (30%) είτε σε συνδυασμό αμειψισποράς (20%), ακαλλιέργητου περιθωρίου (5%) και μείωσης λιπαντικής αγωγής (30%).

Ο υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης, που κλήθηκε την τελευταία στιγμή στην εκδήλωση, τόνισε ότι «το υπουργείο διατίθεται να υποστηρίξει και να υλοποιήσει οποιοδήποτε υδρονομικό έργο για την προστασία της λίμνης της Κορώνειας και ταυτόχρονα να στηρίξει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής». Πρόσθεσε επίσης ότι στα νέα προγράμματα βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής προβλέπονται επιδοτούμενες εναλλακτικές μέθοδοι άρδευσης και υποσχέθηκε να συγκαλέσει συνάντηση με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης της λίμνης Κορώνειας, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Μέσα στο κλίμα εκνευρισμού που επικρατούσε στην αίθουσα, οι αγρότες έθεσαν μια σειρά από ζητήματα στα οποία δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις:

* Σε ποιες υπηρεσίες θα απευθύνονται και ποιος θα ενημερώνει για τα μέτρα στήριξης;
* Να ανακληθούν όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
* Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για αδειοδότηση με όλους τους απαιτούμενους περιβαλλοντικούς όρους.
* Θεσμοθέτηση απλούστερων διαδικασιών για την αντικατάσταση των συστημάτων άρδευσης. «Σήμερα για να το κάνουμε πρέπει να περάσουμε από 17 υπηρεσίες», ανέφερε αγροτοσυνδικαλιστής χαρακτηριστικά.
* Ενημέρωση «χωριό χωριό», ώστε να γίνουν κατανοητά τα μέτρα και να επιλυθούν επιτόπου οι όποιες απορίες και τα ζητήματα που θα ανακύψουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/12/2007
———————————————-
ΣΣ -Σημ. Σύνταξης: Δυστυχώς για να δεις τι θα κάνουν προσεχώς οι ιθύνοντες, είναι καλό να ανάγεσαι λίγο στο παρελθόν, που μας έφερε εδώ.

ΥΠΕΧΩΔΕ και ΝΟΜΑΡΧΙΑ κατέστρεψαν την ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top