Λίγες απλές οδηγίες χρήσεως και πολύ ενδιαφέρον μπορούν να μετατρέψουν τους ώρους εργασίας σε μικρές οικολογικές εστίες εξοικονόμησης ενέργειας, με ευεργετικές συνέπειες για το περιβάλλον.
Ολοι όσοι δουλεύουν σε μεγάλα κτίρια, με τεράστια γραφεία, πολλούς υπαλλήλους, air condition, άπειρους υπολογιστές, φαξ, laser εκτυπωτές, καταστροφείς απορριμμάτων, 10 τόνους χαρτί εκτυπωτή και σχεδόν 24ωρη φωταγωγία, μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα για το περιβάλλον, μετατρέποντας τους χώρους εργασίας σε «πράσινα» και οικολογικά γραφεία. Ετσι γλιτώνουμε σπατάλη ενέργειας και εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα
Φυσικά και οι εταιρείες θα πρέπει να βάλουν κι αυτές το χεράκι τους, αλλάζοντας τη δόμηση των κτιρίων τους, με φιλικότερο τρόπο προς το περιβάλλον. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες, οι προϊστάμενοι, τα αφεντικά και οι υπάλληλοι είναι πολύ απλά, σε σχέση με το τι ακριβώς μπορεί να γλιτώσει η ατμόσφαιρα από αυτά.
Πιο συγκεκριμένα, καλούμαστε όλοι να θέσουμε σε εφαρμογή βασικά εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας. Πάρα πολλοί οργανισμοί διοχετεύουν πληροφοριακό υλικό για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και προτείνουν ένα πλήρες πρόγραμμα δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Συνοπτικά, αυτές αφορούν τον κλιματισμό, τα υλικά κατασκευής των κτιρίων, την κτιριακή λειτουργία, τη διαχείριση ενέργειας, τη θέρμανση, τον φωτισμό, τον εξοπλισμό γραφείου και τον εξαερισμό.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον κλιματισμό και τη σπατάλη ενέργειας από τον φωτισμό και τον εξοπλισμό του γραφείου, κάτι που μεταφράζεται στην ενέργεια που καταναλώνεται από τη σχεδόν 24ωρη φωταγωγία και την άσκοπη χρήση των μηχανημάτων γραφείου, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι εκτυπωτές κ.τ.λ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μάλιστα, έχει θεσπίσει κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο όλες οι ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να διαθέτουν ενεργειακή ετικέτα που να τις κατατάσσει από την κατηγορία Α -οι πιο οικονομικές- έως την G – οι πιο ενεργοβόρες. Οι πρώτες καταναλώνουν 55% λιγότερη ενέργεια και εκπέμπουν 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις υπόλοιπες συσκευές του ίδιου τύπου.
Τι μπορούμε να κάνουμε στο γραφείο:
Μείωση του κόστους φωτισμού
Σβήνετε τα φώτα στα άδεια δωμάτια.
Μη χρησιμοποιείτε περισσότερο φως από όσο χρειάζεστε.
Αξιοποιήστε στο έπακρο το φυσικό φως.
Περικοπή των δαπανών για θέρμανση και ψύξη
Μην ανοίγετε τη θέρμανση, εκτός αν πραγματικά χρειάζεται. Μη θερμαίνετε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.
Διατηρείτε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά και αποφύγετε τα ρεύματα αέρα σε περιόδους κακοκαιρίας.
Συντηρείτε τον εξοπλισμό σας σωστά.
Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής.
Εξοικονόμηση σε υπολογιστές
Βεβαιωθείτε ότι ενεργοποιείτε τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στον υπολογιστή σας. Αυτό επιτρέπει στον υπολογιστή να εισέλθει σε «λειτουργία αναμονής», όταν δεν χρησιμοποιείται χωρίς να υπονομεύονται οι επιδόσεις του υπολογιστή.
Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας έπειτα από ώρες σε αναμονή.
Κλείστε πάντα τις οθόνες όταν φεύγετε από το γραφείο.
Η χρήση της λειτουργίας αναμονής ενός υπολογιστή μπορεί να μειώσει την ενεργειακή του χρήση κατά 70%!
Οι προφυλάξεις οθόνης δεν εξοικονομούν ενέργεια. Οι οθόνες χρησιμοποιούν μέχρι 70% της ενέργειας των υπολογιστών. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία αναμονής και τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στην οθόνη σας.
Αγοράστε μια επίπεδη οθόνη.
Καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο επίσης!
Αγοράστε τη μικρότερη δυνατή οθόνη. Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνει με το μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης.
Φωτοαντιγραφικά μηχανήματα
Απενεργοποιείτε το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια.
Ενεργοποιήστε τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας.
Χρησιμοποιήστε την επιλογή εκτύπωσης διπλής όψης, για να περικόψετε τις δαπάνες τροφοδοσίας χαρτιού και να εξοικονομήσετε χαρτί.
Χρησιμοποιείτε προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτί.
Εκτυπωτές
Χρησιμοποιήστε την επιλογή «προεπισκόπηση εκτύπωσης», για να εντοπίσετε σφάλματα πριν από την εκτύπωση.
Πριν από την έγχρωμη εκτύπωση, δημιουργήστε ένα ασπρόμαυρο αντίτυπο για επεξεργασία.
Αποφύγετε περιττές εκτυπώσεις, όπως έγγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστοσελίδων.
Χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο χαρτί ή χαρτί πιστοποιημένο κατά FSC (μάθετε περισσότερα για το FSC).
Αγοράστε εκτυπωτές με επιλογές εκτύπωσης διπλής όψης.
Οικολογική δόμηση
Πρόκειται για έναν τρόπο κατασκευής των κτιρίων, με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες παράμετροι για να έχουμε ένα κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον. Ενα κτίριο που ακολουθεί τα πρότυπα της οικολογικής δόμησης μπορεί να είναι και λειτουργικό, να έχει αισθητική άποψη και να «συμπεριφέρεται» καλύτερα στο περιβάλλον.
Με λίγα λόγια, αν ληφθούν υπόψη ο προσανατολισμός, ο ηλιασμός, ο σκιασμός, ο αερισμός, η ποιότητα εδάφους, η θέα, η αρχιτεκτονική και επιλεχθούν υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με την παραγωγή και την κατεδάφισή τους, χωρίς να ρυπαίνουν τον εσωτερικό αέρα, τότε δεν θα καταναλώνουν ενέργεια.
Αλλωστε, έτσι θα μπορούμε να συμβαδίσουμε με την ευρωπαϊκή οδηγία που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, η οποία αναφέρει ότι σήμερα ο κτιριακός τομέας καταναλώνει περισσότερο από το 40% της παραγόμενης ενέργειας στην Ευρώπη και γι αυτό η εξοικονόμηση ενέργειας καθίσταται πρωταρχική ανάγκη, με στόχο αυτό το ποσοστό να πέσει στο 25%.
Φωτισμός
Αγοράστε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως μικροί λαμπτήρες φθορισμού (CFL). Ενας λαμπτήρας CFL χρησιμοποιεί μέχρι 75% λιγότερο ηλεκτρισμό σε σύγκριση με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως, διαρκεί μέχρι δέκα φορές περισσότερο και παράγει λιγότερη θερμότητα.
Εξετάστε το ενδεχόμενο των αισθητήρων κατάληψης για το άναμμα των φώτων όταν κάποιος εισέρχεται σε ένα δωμάτιο και το σβήσιμό τους όταν φεύγει.
Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον φωτισμό με χρονοδιακόπτες και ρυθμιστές έντασης φωτισμού, για να ελαχιστοποιήσετε την ενεργειακή απώλεια.
Εκμεταλλευτείτε τον φυσικό φωτισμό.
Παρατηρήστε περιοχές που έχουν περισσότερο από επαρκή φωτισμό. Για παράδειγμα, οι διάδρομοι και οι περιοχές κοντά σε παράθυρα είναι συνήθως υπερφωτισμένοι. Αφαιρέστε τους περιττούς λαμπτήρες.
Αιχμαλωτίστε την ηλιακή ενέργεια!
Εξετάστε τις πιθανότητες ανακατασκευής φωταγωγών, αεραγωγών και της αναδιάταξης επίπλων λαμβάνοντας υπ όψιν τα παράθυρα.
Οι αισθητήρες φωτισμού με φωτοκύτταρα ανάβουν και σβήνουν τα φώτα σύμφωνα με τη διαθέσιμη ποσότητα φωτός ημέρας. Χρησιμοποιήστε τα σωστά φώτα.
Μετακινήσεις με ΙΧ
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους στον αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού ευθύνεται για το 20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.
Στις βιομηχανικές χώρες το ποσοστό ανεβαίνει στο 30%.
Κάθε λίτρο βενζίνης παράγει 2,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
Το ποσό ανεβαίνει στα 2,7 κιλά για τους κινητήρες ντίζελ.
Σε γενικές γραμμές, κάθε αυτοκίνητο σύγχρονης τεχνολογίας εκλύει μέσα σε έναν χρόνο δυο-τρεις φορές το βάρος του σε διοξείδιο του άνθρακα. Τα ποδήλατα είναι η πιο ωραία λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Ομως, ακόμα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει το ελάχιστο ενδιαφέρον για τη δημιουργία κατάλληλου κυκλοφοριακού κλίματος για ποδηλάτες.
π την άλλη υπάρχει και το εξής ενδιαφέρον, για τους πιο κοινωνικούς βέβαια.
Στην ιστοσελίδα www.carpooling.gr ανοίγοντας έναν λογαριασμό μέλους, μπορείτε να βρείτε άλλους ανθρώπους με τον ίδιο προορισμό με εσάς και να μοιραστείτε ένα αυτοκίνητο, αλλά και τα έξοδα για τη βενζίνη.
Ετσι, απαλλάσσετε τους δρόμους από ένα επιπλέον αυτοκίνητο με μόνο έναν επιβάτη, εξοικονομείτε χρήματα, κάνετε και κοινωνικές γνωριμίες. Αν και αυτό δεν σας ικανοποιεί, προτιμήστε τη συγκοινωνία ανά τακτά χρονικά διαστήματα τουλάχιστον.
ΑΘΗΝΑ ΠΟΥΛΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: CORBIS/APEIRON, ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΟΥΣ