Δάνειο μισού δισ. ευρώ χορηγεί η ΕΕ στην Κίνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει στην στην Κίνα δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ, για περίοδο 25 ετών, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξείδίου του άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, ανακοινώθηκε την Τετάρτη στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που πραγματοποείται στο Πεκίνο.

«Στην Κίνα, οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επικεντρώνονται στην υποστήριξη ευρωπαϊκών εταιρειών που επενδύουν εδώ [στην Κίνα] στη βιώσιμη ανάπτυξη και στον αγώνα κατά της παγκόσμιας θέρμανσης» δήλωσε ο Φίλιπ Μέισταντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα εκτιμάται ότι θα εκτοπίσει φέτος τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση παγκοσμίως σε εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Το 70% των ενεργειακών της αναγκών καλύπτεται από λιθάνθρακα, το πλέον ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο.

Μόνο την περασμένη χρονιά, η Κίνα πρόσθεσε στο δίκτυό της ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες συνολικής ισχύος 100 Gigawatt, περίπου όσο η συνολική ισχύς της Γαλλίας. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η αύξηση στην ηλεκτροπαραγωγική ισχύ της Κίνας έως το 2015 θα είναι ισοδύναμη με το σύνολο της σημερινής ισχύος σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ως αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα δεν δεσμεύεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καλείται όμως να συμμετάσχει στη συμφωνία που θα διαδεχτεί το Κιότο μετά τη λήξη του το 2012. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία ξεκινούν το Δεκέμβριο στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας.

AΠό το in.gr: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=853019&lngDtrID=252

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top