Περισσότερα από ένα δις δέντρα φυτεύτηκαν το 2007, παγκοσμίως. Και μια πρωτότυπη ..δεντροφύτευση!!

Απορροφητήρες ρύπων,

Η Ινδονησία, πρωταθλήτρια στην αποψίλωση, ξεκίνησε την Τετάρτη πρόγραμμα δενδροφύτευσης
Ναϊρόμπι. Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δέντρα φυτεύτηκαν το 2007 σε όλο τον κόσμο για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP). Πρώτες σε δενδροφύτευση ήταν φέτος η Αιθιοπία και το Μεξικό.

Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να παίρνει σοβαρά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, δήλωσε ο επικεφαλής του UNEP Αχίμ Στάινερ από την έδρα του οργανισμού στο Ναϊρόμπι.

Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου.
«Εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να σταματήσει η ρύπανση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σήκωσαν τα μανίκια και λέρωσαν τα χέρια τους για να το αποδείξουν», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το UNEP δεν έχει ακόμα συγκεντρώσει τα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των δέντρων που φυτεύτηκαν φέτος, ωστόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες φαίνεται ότι ηγούνται της προσπάθειας. Η Αιθιοπία και το Μεξικό φύτεψαν 700 εκατ. και 217 εκατ. δέντρα αντίστοιχα.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης η Τουρκία με 150 εκατ., η Κένυα με 100 εκατ., η Κούβα με 96,5 εκατ. και η Ρουάντα με 50 εκατομμύρια. Το UNEP επισημαίνει ότι η παγκόσμια προσπάθεια ξεκίνησε με το «Κίνημα της Πράσινης Ζώνης», το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική, για το οποίο η εμπνευστής του, η Κενυάτισσα οικολόγος Ουανγκάρι Μαατάι, τιμήθηξε το 2004 με το Νόμπελ Ειρήνης.

Το Κίνημα φύτεψε φέτος 4,7 εκατ. δέντρα, διπλάσια από ό,τι προέβλεπε αρχικά.

Ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Μπαλί, η Ινδονησία άρχισε την Τετάρτη εκστρατεία για την φύτευση 79 εκατομμυρίων δένδρων. Σύμφωνα με την Greenpeace, το διάστημα 2002-2005 η εξωτική Ινδονησία είχε το παγμόσμο ρεκόρ στο ρυθμο αποψίλωσης, με μια δασική έκταση ίση με 300 γήπεδα ποδοσφαίρου να καταστρέφεται κάθε ώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό / Associated Press

————————————

 Πρωτότυπη ..δεντροφύτευση!!
Καναδός επιστήμων του ΜΙΤ προτείνει μια δραστική μορφή δεντροφύτευσης!!! Για μεγάλες εκτάσεις …αεροπορικό βομβαρδισμό με μεταλλικά, κωνικά γλαστράκια, φυτεμένα με φυτά. Έτσι θα γίνει η από αέρος φύτευση της γλάστρας, απ’ όπου το φυτό μπορεί να απελευθερωθεί, μεγαλώνοντας και βγαίνοντας απ’ αυτή. Δηλώνει ότι είναι η μόνη μέθοδος για πρασίνισμα μεγάλων εκτάσεων. Και της …Αφρικής, ίσως…. (Άμα βρίσκαμε τις φωτογραφίες μας, θα σας …δείχναμε περισσότερα)…

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top