ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΡΣΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

flying_windmill.jpgΜετά την αρνητική θέση του Οργανισμού Αθήνας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Αττική, σειρά είχαν τα ΦΒ. Ο Οργανισμός Αθήνας έλαβε αρνητική θέση απέναντι στην προοπτική εγκατάστασης Φ/Β στις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής.

Φωτο: Ιπτάμενη ανεμογεννήτρια 

Η αρνητική γνωμοδότησή του Οργανισμού στηρίζεται στους ακόλουθους λόγους:

1ος Λόγος: Αναρμοδιότητα της συγκεκριμένης Υπηρεσίας «για νομική ερμηνεία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου χρήσεων γης» στην Αττική. Ωστόσο, παρότι ο προϊστάμενος του ΟΡΣΑ δηλώνει ότι η Υπηρεσία του είναι αναρμόδια να ερμηνεύσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο χρήσεων γης στην Αττική, εν τούτοις προχωρά σε στενή γραμματική ερμηνεία του από 5.12.79 Π.Δ. περί εκτός σχεδίου δόμησης στο Ν. Αττικής και αποφαίνεται ότι αφού «οι επιτρεπόμενες χρήσεις της ζώνης αυτής (κατοικία και γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) δεν περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρ. ενέργειας» το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της Αττικής «δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ανάλογων δραστηριοτήτων στην αιτούμενη περιοχή.» 

Αφού λοιπόν, κατά τον ΟΡΣΑ, ο ιστορικός νομοθέτης δεν μπορούσε να προβλέψει για την Αττική την εγκατάσταση των Φ/Β, Φ/Β στην εκτός σχεδίου Αττική δεν επιτρέπονται. Επομένως, εύλογα διερωτάται κάποιος πως θα εφαρμοσθεί στην Αττική το θεσμοθετημένο από την Πολιτεία Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φ/Β, ειδικά προκειμένου για τις μεγάλες Φ/Β μονάδες (αυτές των άνω των 2 ΜW) οι οποίες από την φύση τους απαιτούν έκταση.

Σημειωτέον δε ότι το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φ/Β έχει συνυπογραφεί και από τον κ. Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, την προϊσταμένη αρχή του Οργανισμού.

2ος Λόγος: H εγκατάσταση Φ/Β στην περιοχή αυτή δεν συμβαδίζει με την μελέτη προστασίας των ορεινών όγκων της Δ. Αττικής που εκπονεί ο Οργανισμός και η οποία «θα καθορίσει ζώνες χρήσεων γης και όρων και περιορισμών στη δόμησή τους.» (βλ. σε. 2 τέταρτη παράγραφο). Έκρινε δηλ. την Π.Π.Ε. επί τη βάσει μιας μελέτης που είναι σε εξέλιξη (άρα, διαμορφούμενη) και η οποία δεν είναι νόμος του κράτους. Σημειωτέον ότι την ίδια στερεότυπη απάντηση δίνει ο Οργανισμός από το 1994!!
======================================
ΣΣ Στεκόμαστε κριτικά και για τις δύο πλευρές. Είπαμε πως προτιμούμε διασπορά των ΑΠΕ και εμπλοκή του κόσμου, από την κυριαρχία συμπαγών κεφαλαίων και θεόρατων εγκαταστάσεων, παρά την ρεαλιστικότερη εφαρμοσιμότητα. Δε σβήνεις φωτιά με πλημμύρα

1 σκέψη για το “ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΡΣΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ”

  1. Παράθεση: Οικολογική σαλάτα « Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top