Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

«Η γη μας είναι άρρωστη Έχει υψηλό πυρετό» Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα

5 Δεκεμβρίου, Τετάρτη, 7:15 μ.μ.: Εκδήλωση του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου.

8 Δεκεμβρίου, Σάββατο, 1:00 μ.μ.: Συμμετέχουμε στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα και τη σωτηρία του πλανήτη. Παίρνουμε μέρος στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.Στο διάστημα 4–15/12/2007 συνέρχεται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Η Έκθεση Περιβάλλοντος για την κατάσταση του κόσμου», που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τον ΟΗΕ, επιβεβαιώνει ότι «η Γη μας έχει υψηλό πυρετό» και πως η κινηματογραφική ταινία που είδαμε το 2004, «Η επόμενη ημέρα», δεν ήταν ένα σενάριο χολιγουντιανής επιστημονικής φαντασίας.Οι 1.400 επιστήμονες που συνέταξαν την «Έκθεση Περιβάλλοντος του ΟΗΕ» (570 σελίδες και η έρευνα είχε διάρκεια 5 χρόνια – η προηγούμενη έκθεση είχε γίνει πριν από 20 χρόνια, το 1987) μεταξύ των άλλων υπογραμμίζουν ότι δέκα από τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου ξεραίνονται πριν φτάσουν στη θάλασσα ενώ απειλείται άμεσα το 30% των αμφίβιων, το 23% των θηλαστικών και το12% των πτηνών.

Η τελευταία (φετινή) έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν δε μειωθούν δραματικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η μέση πλανητική θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά 1,1°C – 6,4°C έως το 2095 σε σχέση με τα επίπεδα της περιόδου 1980-1999. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας αναμένεται να προκαλέσει περισσότερους καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες, όπως επίσης ισχυρότερους τυφώνες, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η προοπτική μιας καλπάζουσας ερημοποίησης της εύκρατης, ιδίως, ζώνης ως το τέλος του αιώνα που διανύουμε είναι μια ζοφερή αλλά ρεαλιστική προοπτική, αν δεν πραγματοποιηθεί τόσο τοπικά όσο και παγκόσμια μια στροφή 180 μοιρών στην παραγωγή και χρήση της ενέργειας, με δραστική μείωση της προερχόμενης από ορυκτά καύσιμα.Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιοι συμβάλλουν στην δημιουργία του φαινόμενου του θερμοκηπίου;

Προφανώς το οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που εφαρμόζεται, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και αδιαφορεί για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η λογική της αγοράς έχει άλλες αξίες, εκείνες που της εξασφαλίσει μεγαλύτερο και γρήγορου κέρδος. Η ανεξέλεγκτη αγορά δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν φυσικά όρια στις δραστηριότητες της.Η έκθεση Στερν, (επικεφαλής της Οικονομικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης, και πρώην Chief Economist της Παγκόσμιας Τράπεζας) αναφέρει ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη και ευρύτερη αποτυχία της αγοράς», ανεξάρτητα αν τα μέτρα που προτείνει είναι «περισσότερη αγορά» και μεταφορά του οικονομικού βάρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις πλάτες των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Μεταφέρουμε αυτούσια τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, στη ειδική συνάντηση των πέντε Προέδρων Δημοκρατίας για το Περιβάλλον που καταγγέλλει την αγορά ως υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου: «Έχουμε ευθύνη, απέναντι στους λαούς που εκπροσωπούμε, απέναντι στις επόμενες γενιές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξελιχθεί η παγκόσμια συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος σε πολιτική πράξη…η αγορά δεν μπορεί να είναι ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντα. Οι περισσότερες περιβαλλοντικές καταστροφές έγιναν στο όνομα του κέρδους και μιας ανάπτυξης χωρίς κανόνες. Μία κοντόθωρη αντίληψη για την οικονομική πρόοδο και το πάθος για την αύξηση του πλούτου, ανεξάρτητα από συνέπειες, σε συνδυασμό με την απάθεια των πολιτικών, δημιούργησαν τις συνθήκες για την έλευση μιας τιμωρίας που δεν διακρίνει ανάμεσα σε υπαίτιους και σε αθώους».

Πως θα «θεραπεύσουμε τη γη μας, πως θα ρίξουμε τον πυρετό»;

Εφαρμογή κατ΄ αρχήν των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση των ρύπων τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας δεν συμμορφώνεται με τις ελάχιστες υποχρεώσεις της. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένο να καταθέσει μέχρι 15/4/2007 στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκθέσεις εφαρμογής των παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, δυστυχώς έχει παραμελήσει τις τυπικές και ουσιαστικές του υποχρεώσεις. Οι ΗΠΑ, ακόμα χειρότερα, δεν έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Όμως τα μέτρα που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο δεν φαίνεται ότι είναι ικανά – ακόμα και αν εφαρμοστούν – να βελτιώσουν σημαντικά και σε εύλογο χρόνο την κατάσταση του πλανήτη. Η εξαγορά ποσοστών ρύπων μας βρίσκει αντίθετους γιατί οδηγεί στη λογική «ο έχων ρυπαίνει και πληρώνει». Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν συνολικά και όχι μόνο τοπικά. Οι λαοί οφείλουν να επιβάλλουν σε τοπικό, σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο επιπρόσθετους ελέγχους και μέτρα για τον έλεγχο της εκπομπής αερίων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Απεξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα – Ανάπτυξη και χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η δήλωση του Υπουργού κ. Γεώργιου Σουφλιά ότι «η ΔΕΗ εκπέμπει το 40% των ρύπων της χώρας μας» επιβάλλει την εγκατάλειψη κάθε σχεδίου για νέες ανθρακικές μονάδες.

Βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας μέσω επανάχρησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, να αναδείξουμε τις αξίες του μέτρου, του σεβασμού προς τα βουνά και τα ποτάμια, της αλληλοβοήθειας κτλ. Εκτός όμως από την αγορά και τα οικονομικά μοντέλα που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την εκπομπή αερίων και την υπερθέρμανση του πλανήτη, οφείλουμε και εμείς οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουμε τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και ν’ αλλάξουμε τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές μας συνήθειες. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς ο «αστικός κόσμος καταλαμβάνει το 4% του πλανήτη, μικρός από χωρική άποψη αλλά μεγάλος από άποψη των επιπτώσεων στην βιόσφαιρα».

Για το Χαϊδάρι και τη Δυτική Αθήνα επιβάλλεται να αγωνιστούμε για την:

• Υπεράσπιση του Ποικίλου Όρους από τους κάθε λογής φερόμενους σαν ιδιοκτήτες, αναπτυξιολόγους και από όσους θέλουν να μεταφέρουν τις χρήσεις της πόλης στο βουνό. Υπερασπιζόμαστε τον χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους ως βουνού.
• Διάσωση των ελευθέρων χώρων, του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου κτλ, από το τσιμέντο και ενίσχυση του αστικού πράσινου.
• Επέκταση του ΜΕΤΡΟ, βελτίωση του δικτύου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μέτρα για το κυκλοφοριακό.
• Για τον περιορισμό και έλεγχο των ρύπων που προέρχονται από τις βιομηχανίες του Θριασίου πεδίου (Ελευσίνα).

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ

www.xpolis.blogspot.com 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top