ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.74

Απειλείται η απαγόρευση του ΓΤ καλαμποκιού στην Ουγγαρία

Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαναγκάσει την Ουγγαρία να άρει την απαγόρευση του ΓΤ καλαμποκιού MON 810. Στη ψηφοφορία τις 18.09.06 δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία, μετά από το πολύπλοκο σύστημα καταγραφής των ψήφων, αν και υπερψήφισαν τη πρόταση δεκατέσσερα κράτη μέλη και με μόνο πέντε κατά (και με έξη αποχές).

Η απόφαση θα παρθεί στην επόμενη συνέλευση των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, στην οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μια σημαντική πλειοψηφία. Η Greenpeace καλεί όλους τους θιγόμενους Υπουργούς να υποστηρίξουν την Ουγγαρία ενάντια στη πρόταση της Ε. Επιτροπής. Η ουγγρική απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤ καλαμποκιού (ΜΟΝ 810) ισχύει από τον Ιανουάριο του 2005 και υποστηρίζεται από μια μελέτη ασφάλειας. Πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι η Ουγγαρία απαγόρευσε ως πρώτη χώρα της ανατολικής Ευρώπης τη χρήση ΓΤΟ στη γεωργία. Η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την απορριπτική της θέση εκτός των άλλων με την «υπερβολική παραγωγή» μιας τοξίνης στο ΓΤ καλαμπόκι και τη συσσώρευσή της στο έδαφος.
Πηγή: Reuters 18 και 19.09.06, Greenpeace, 18.09.06

Η Πολωνία στηρίζει τη συμμαχία ενάντια στους ΓΤΟ

Η πολωνική περιβαλλοντική οργάνωση ICPPC δημοσίευσε στο συνέδριό της στις 15.09.06 ένα έντυπο με το τίτλο «Έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις. Εάν δεν θέλεις τους ΓΤΟ, να ενεργοποιηθείς τώρα». Παράλληλα συστήθηκε μία οργάνωση ενός φορέα «για την υποστήριξη της πολωνικής ταυτότητας των διατροφικών συνηθειών». Η πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην απαραίτητη διάδοση της πληροφόρησης και της ενεργοποίησης της κοινής γνώμης, για να διατηρηθεί συνολικά η σημερινή κατάσταση των γεωργικών περιοχών απαλλαγμένων από ΓΤΟ. Όπως είναι γνωστό, η πολωνική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη χρήση ΓΤ πολλαπλασιαστικού υλικού, γεγονός που σκοπεύει να επεκτείνει και στις ζωοτροφές.
Πηγή: ICPPC 18.09.06

ΓΤΟ ελαιοκράμβη δεν έχει έγκριση στην ΕΕ

Στη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 18.09.06 δεν επιτεύχθηκε μια απόλυτη πλειοψηφία για την έγκριση της ΓΤ ελαιοκράμβης στην ευρωπαϊκή αγορά –αλλά και καμία απόρριψη. Ενάντια στην είσοδο της ΓΤ ελαιοκράμβης ψήφισε η Ελλάδα μαζί με δεκατέσσερις από τις εικοσιπέντε χώρες μέλη της Ε.Ε., με πέντε αποχές. Η αίτηση για την έγκριση αφορά την ανθεκτική ελαιοκράμβη σε ζιζανιοκτόνο (glufosinate-ammonium) της εταιρίας Bayer Crop Science του τύπου Ms8 και Rf3 για ζωοτροφές και τη μεταποίηση (παραγωγή ελαίων) αλλά όχι για τη καλλιέργεια. Η τελική απόφαση θα παρθεί μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι έξι που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης της ΓΤ ελαιοκράμβης είναι: η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Φιλανδία και η Αγγλία.
Οι πέντε χώρες που απείχαν είναι: Τσεχοσλοβακία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Σουηδία.
Πηγή: Reuters, 18 και 19.09.06

Αμφισβητείται ξανά η EFSA

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA ανακοίνωσε για το επίκαιρο σκάνδαλο του ρυζιού ότι δεν είναι πιθανό η κατανάλωση του εισαχθέντος ρυζιού να δημιουργεί ανασφάλεια στη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων. Αυτό το αποτέλεσμα -που ανέμενε το λόμπι της γενετικής μηχανικής– αναπαρήγαγε αναρίθμητες δηλώσεις του διεθνούς Τύπου, ακόμα και αν οι υπεύθυνοι της ανακοίνωσης εξέφρασαν την αδυναμία τους για «την ελλιπή πληροφόρηση». Γεγονός είναι ότι η ανακοίνωση βασίστηκε σε «πολύ επιλεγμένα στοιχεία» της εταιρίας Bayer Crop Science, η οποία συνέβαλλε στην απόκρυψη των στοιχείων. Οι τριάντα σελίδες είχαν εξαχθεί «ως απόρρητες εμπορικές ειδήσεις» από το φάκελο της εταιρίας. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Cymru απαλλαγμένη από ΓΤΟ» δοκτ. Brian John, οποίος ανέλυσε τις εξελίξεις, κατονόμασε το αποτέλεσμα ως «επιστημονικά ανεύθυνο», διότι απέκρυψαν από την EFSA πληροφορίες «οι οποίες μπορούσαν να δείξουν ότι η ποικιλία LL601 είναι ασταθής και επικίνδυνη».
Πηγή:GM Free Cymru, 21.09.06

Τα αίτια του σκανδάλου του αμερικανικού ρυζιού

Πως ήταν δυνατό μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία ρυζιού, η οποία δεν έχει έγκριση σε καμία χώρα, να έχει ξαφνικά μια τόσο μεγάλη διεθνή εξάπλωση; Εάν διερευνήσει κανείς τα σχετικά στοιχεία θα διαπιστώσει ότι το διαγονιδιακό ρύζι LL601 καλλιεργήθηκε μεταξύ του 1999 και του 2001 σε πειραματική καλλιέργεια. Αποδειγμένα είχαν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφάλειας ενώ αντίθετα είχε παρατηρηθεί μια απρόσμενη επιμόλυνση μέσα στο κτήμα του Ινστιτούτου. Μετά απ’ αυτό η παραγωγός εταιρία Bayer Crop Science διέκοψε την περαιτέρω εξέλιξη χωρίς να ληφθούν άλλα μέτρα για την υποβολή νόμιμης αίτηση έγκρισης της ποικιλίας αυτής. Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, είναι επιμολυσμένη συνολικά όλη η παραγωγή ρυζιού των ΗΠΑ! Μεγάλος αριθμός αγροτών από τη Λουζιάνα, το Αρκάνσας και το Μισούρι μήνυσαν την Bayer για αποζημίωση.

Στη Γερμανία βρέθηκε ήδη σε τέσσερα κρατίδια στα πολυκαταστήματα επιμολυσμένο ρύζι (έξι από δεκαπέντε δείγματα). Σε δώδεκα φορτία πλοίων με ρύζι, τα οποία ξεφορτώθηκαν στο Ρότερνταμ και προωθήθηκαν, είχαν μια βεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι είναι απαλλαγμένα από ΓΤΟ, η οποία αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε. Αργότερα διαπιστώθηκε όμως η επιμόλυνση του φορτίου με το ρύζι LL601. Το σύστημα ελέγχου είναι «μια μεγάλη φάρσα» δήλωσε η περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης» σε συνέντευξη Τύπου και αναρωτιέται: «πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί;».
Πηγή: International Herald Tribune Europe, 21.09.06, Ακαδιάνα, 22.09..06, “Φίλοι της Γης», συνέντευξη Τύπου 21.09.06

Υπεύθυνη κειμένου: Πάουλη Μάιερ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top