Έναρξη αξιοποίησης των τηγανέλαιων ως καύσιμα στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την έναρξη προγράμματος συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με το Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και την Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης για τη συλλογή τηγανέλαιων και την επεξεργασία τους για την παραγωγή βιοκαυσίμου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Μ. Τρεμόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πρόκειται επιτέλους για ένα θετικό βήμα στον τομέα της παραγωγής βιοκαυσίμων από τηγανέλαια, στο οποίο εμπλέκεται και ένας από τους πιο αργούς και προβληματικούς στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης σκουπιδιών Δήμους της χώρας μας. Το ΕΚΕΤΑ παράγει αξιόλογο έργο και πρόσφατα είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω αυτό από κοντά, κατά την επίσκεψή μου στις εγκαταστάσεις του. Ιδιαίτερα η συμβολή του στην έρευνα σε «πράσινες» τεχνολογίες και στην προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία νέων σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων λαδιών μαγειρικής για βιοκαύσιμα, αντί για το πέταμά τους, αποτελεί μια παλιά πρόταση του οικολογικού κινήματος και της Οικολογίας Αλληλεγγύης, η οποία ως τώρα αγνοούνταν ή λοιδορούνταν. Μάλιστα είχαμε προβάλει και το παράδειγμα της Δημοτικής Επιχείρησης Μεταφορών της Βαλένσια στην Ισπανία, η οποία εφάρμοσε, σε μεγαλύτερη βέβαια έκταση, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την περίοδο 2004-2005 και αναδείχτηκε σε ένα από τα 24 καλύτερα προγράμματα LIFE εκείνης της περιόδου».

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Βαλένσια: http://bit.ly/bEKrRL

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top