Βουλευτές απ’ όλον τον κόσμο παροτρύνουν τον ΟΗΕ να στηρίξει τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων.
Περισσότεροι από 2.000 βουλευτές από 124 χώρες –οι 26 Έλληνες– απευθύνουν έκκληση για τον έλεγχο των όπλων
Σήμερα, 20 Οκτωβρίου, επιδίδεται στα Ηνωμένα Έθνη το αίτημα περισσότερων από 2.000 μελών κοινοβουλίων από 124 χώρες –μεταξύ αυτών και 26 μελών της ελληνικής Βουλής– να προχωρήσει επειγόντως στο στάδιο της διαπραγμάτευσης μια αποτελεσματική διεθνής Συνθήκη για τον Έλεγχο του Εμπορίου Όπλων (Arms Trade Treaty, ATT) για να βοηθήσει να σωθούν ζωές και να αποτρέψει σοβαρές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχιζόμενη καταστροφή μέσων βιοπορισμού.
Καθώς καθημερινά περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ένοπλη βία, οι βουλευτές έδειξαν την υποστήριξή τους για τη σύναψη συνθήκης για τον έλεγχο των όπλων υπογράφοντας διακήρυξη, που επιδίδεται σήμερα στον Πρόεδρο της επιτροπής Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας (1ης Επιτροπής) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Πρέσβη Μάρκο Αντόνιο Σουάζο Φερνάντες (Marco Antonio Suazo Fernádez) από την Ονδούρα σε συνάντηση στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Αργότερα αυτόν τον μήνα ο ΟΗΕ θα προχωρήσει σε ψηφοφορία, ζωτικής σημασίας, για το κατά πόσον θα προχωρήσει τα σχέδια για την ανάπτυξη μιας συνθήκης που θα ελέγχει αυστηρότερα το παγκόσμιο εμπόριο συμβατικών όπλων και θα εξετάσει συγκεκριμένα πώς θα σταματήσει τις μεταβιβάσεις όπλων που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Οι βουλευτές Ιμπραήμ Τούρε (Ibrahim Toure) από το Μαλί, Άνα Τερέσια Οντιβέρους-Μπαρακέλ (Ana Theresia Hontiverous-Baraquel) από τις Φιλιππίνες και Γκάγκαν Θάπα (Gagan Thapa) από το Νεπάλ παραδίδουν τη διακήρυξη που υπογράφουν συνάδελφοί τους από όλον τον κόσμο.
Μιλώντας πριν την εκδήλωση παράδοσης, ο Ιμπραήμ Τούρε από το Μαλί, που υπήρξε ένα από τα πρώτα κράτη που υποστήριξαν τη Συνθήκη, είπε:
«Χωρίς μια αποτελεσματική διεθνή συνθήκη που να θέτει υψηλά κοινά πρότυπα για όλες τις μορφές διεθνών μεταβιβάσεων όπλων και να καλύπτει όλα τα συμβατικά όπλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρώπινη ασφάλεια θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο έλεος ανεύθυνων εμπόρων όπλων».
Η Άνα Τερέσια Οντιβέρους-Μπαρακελ από τις Φιλιππίνες πρόσθεσε:
«Είναι προνόμιο να εκπροσωπώ τους χιλιάδες βουλευτές από όλον τον κόσμο που διακήρυξαν την υποστήριξή τους για εντονότερο έλεγχο του εμπορίου όπλων. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το τεράστιο ανθρώπινο κόστος της κατάχρησης των όπλων και παροτρύνουμε τα κράτη του ΟΗΕ να ψηφίσουν να προχωρήσει μια παγκόσμια, νομικά δεσμευτική συνθήκη για το εμπόριο όπλων».
Ο Γκάγκαν Θάπα από το Νεπάλ πρόσθεσε:
«Ως βουλευτές εκπροσωπούμε συλλογικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ανά τον κόσμο υποστηρίζουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου του εμπορίου όπλων. Αυτός είναι ο λόγος που παροτρύνουμε όλα τα κράτη να προχωρήσουν σε επείγουσες ενέργειες για τον έλεγχο των όπλων.»
Σημειώσεις:
– Αντίγραφο του καταλόγου των βουλευτών που υπέγραψαν τη διακήρυξη είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο www.controlarms.org
– Από τους Έλληνες βουλευτές, τη διακήρυξη υπέγραψαν οι: Αλέξανδρος Αλαβάνος, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Νάσος Αλευράς, Δήμητρα Αράπογλου, Χρήστος Βερελής, Βασίλης Γερανίδης, Κυριάκος Γεροντόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Αγγελική Γκερέκου, Μαρία Δαμανάκη, Πέτρος Ευθυμίου, Νικόλαος Ζωίδης, Εύα-Ευδοξία Καϊλή, Απόστολος Κακλαμάνης, Ηλίας Καρανίκας, Θεόδωρος Καραόγλου, Περικλής Κοροβέσης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ιωάννης Μανιάτης, Βάσω Παπανδρέου, Φεβρωνία Πατριανάκου, Προκόπιος Παυλόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Σγουρίδης, Γιάννης Σκουλάς.
– Μετά την παράδοση ακολουθεί συζήτηση πάνελ με τίτλο «Βουλευτές υποστηρίζουν παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων», με πρόεδρο τον Σάουρο Σκαρπέλι (Sauro Scarpelli) από τη Διεθνή Αμνηστία. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται οι βουλευτές Ιμπραήμ Τούρε από το Μάλι, Άνα Τερέσια Οντιβέρους-Μπαρακέλ από τις Φιλιππίνες και Γκάγκαν Θάπα από το Νεπάλ, καθώς και ο Πρέσβης Μάρκο Αντόνιο Σουάζο Φερνάντες από την Ονδούρα, πρόεδρος της 1ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
– Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.controlarms.org
– ΔΤ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας