ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
(Για να ολοκληρώσουμε τις δυνατότητες για τις ΑΠΕ, και τις άλλες απαραίτητες ενέργειες, για το κλίμα)
Η Greenpeace δημοσιεύει την πρώτη εμπεριστατωμένη έκθεση για την παγκόσμια ενεργειακή στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση(1)(2) που δημοσίευσε σήμερα η Greenpeace μειώνοντας τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά σχεδόν 50% έως το 2050. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Βασικά σημεία της “Ενεργειακής Επανάστασης” είναι τα εξής:
· Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι τεχνικά διαθέσιμες επαρκούν για να παράγουμε έξι φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουμε σήμερα παγκοσμίως.
· Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 50% έως το 2050, ενώ οι ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως θα μειωθούν από 4 τόνους σε 1,3 τόνους το 2050.
· Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα καλύψουν σχεδόν το 70% της ηλεκτροπαραγωγής και το 65% των αναγκών σε θέρμανση παγκοσμίως.
· Η εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων της εξοικονόμησης ενέργειας θα μειώσει την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας από 435.000 Peta Joules(3) / χρόνο (PJ/a) σε 422.000 PJ/a έως το 2050. Σύμφωνα με το σενάριο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η κατανάλωση θα αυξηθεί σε 810.000 PJ/a για το ίδιο χρονικό διάστημα.
· Η ηλεκτροπαραγωγή θα αποτελέσει τον πρωτοπόρο στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έως το 2050, περίπου το 70% της ηλεκτροπαραγωγής θα παράγεται από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παγκοσμίως θα φτάσει τα 7.100 GW παράγοντας 21.400 Τεραβατώρες ετησίως
· Στον τομέα της θέρμανσης, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί σε 65% έως το 2050. Τα ορυκτά καύσιμα θα αντικατασταθούν από πιο αποδοτικές και τεχνολογίες, όπως η βιομάζα, η γεωθερμία και οι ηλιακοί συλλέκτες.
· Η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ΑΠΕ αρκούν για να καλύψουν το ενεργειακό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τον τερματισμό της πυρηνικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
· Η “Ενεργειακή Επανάσταση” λαμβάνει υπόψιν τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη κρατών, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία και αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο για το περιβάλλον
«Η ‘Ενεργειακή Επανάσταση’ δημοσιεύεται την ώρα που η κοινωνία αναζητά με αγωνία τον σωστό ‘οδικό χάρτη’ που θα λύσει το ενεργειακό έλλειμμα του πλανήτη, καταπολεμώντας παράλληλα τις κλιματικές αλλαγές. Η έκθεση αυτή αποδεικνύει ότι όλος ο κόσμος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε άφθονη ενέργεια και να αναπτυχθεί οικονομικά, τερματίζοντας παράλληλα τη χρήση επικίνδυνων πηγών ενέργειας όπως ο άνθρακας και τα πυρηνικά», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικά ανταγωνιστικές, αν οι κυβερνήσεις σταματήσουν τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια και εφαρμόσουν την αρχή ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’. Καλούμε τις κυβερνήσεις να σταματήσουν αυτές τις επιδοτήσεις έως το 2010»
Για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 210 38 06 374 & 5, 6979 443 305
Την περίληψη της έκθεσης στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/energy-revolution-summary
Το χάρτη της “Ενεργειακής Επανάστασης” μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
http://www.greenpeace.org/greece/news/energy-revolution/map
Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Η έκθεση αυτή εκπονήθηκε από την Greenpeace και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) σε συνεργασία με το Τεχνικό Ινστιτούτο Θερμοδυναμικής του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου και περισσότερους από 30 επιστήμονες και μηχανικούς από πανεπιστήμια, ινστιτούτα και τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως.
2. Τα πορίσματα της έκθεσης ως προς τις μελλοντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκρίνονται με τα αντίστοιχα πορίσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), όπως δημοσιεύθηκαν στην έκθεση World Energy Outlook το 2004 και το 2006.
3.1 Peta = 1000 Tera