Συνέντευξη Του Μ. Τρεμόπουλου στον Σταύρο Φανφάνη
Προσπαθεί να συνδυάσει τα ευρωπαϊκά και βαλκανικά του καθήκοντα με την τοπική δράση στην κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα σε διάστημα δύο ημερών να έχει διανύσει τη διαδρομή Βελιγράδι, Ρώμη, Βρυξέλες και Αθήνα. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έγινε γνωστός ως ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, αλλά από τότε έχει αυξήσει τη δράση του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενεργό μέλος «πράσινων» βαλκανικών οργανώσεων και πλέον υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία με τον συνδυασμό «Οικολογία Αλληλεγγύη». Φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm και μίλησε για την πρόσφατη παρουσία του στο Βελιγράδι, τις δραστηριότητές του στο ευρωκοινοβούλιο και την πρόθεσή του να διεκδικήσει μία σημαντική θέση στην αιρετή πλέον περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Ήσαστε στο Βελιγράδι στις 5 Οκτωβρίου. Πείτε μας με ποια αφορμή και δώστε μας την γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς έχετε μια πιο φρέσκια εικόνα.
-Παρακολουθώ την εικόνα στα Βαλκάνια από το 1988. Το 1989 βρέθηκα την πρώτη φορά στην δίκη του γραμματέα της ένωσης κομουνιστών του Κοσσυφοπεδίου και είδα την προοπτική μιας μεγάλης σύγκρουσης. Το καθεστώς του Μιλόσεβιτς προσπάθησε να πιαστεί από τον εθνικισμό για να εξασφαλίσει την επιβίωση του και στο νέο καθεστώς ανέπτυξε τέτοιες πρακτικές που πυροδότησαν τις αντιδράσεις και στους Αλβανούς, αλλά και στην συνέχεια αναπτύχθηκαν εθνικιστικές φωνές και στις άλλες χώρες, στην Κροατία και στην Βοσνία. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου ποτάμια αίμα χώρισαν τους λαούς που είχαν κοινή ρίζα και συνυπήρχαν στην περιοχή και μάλιστα με κοινή σλαβική καταγωγή. Υπήρξε η επέμβαση των δυτικών, άλλαξαν τα πράγματα, η Σερβία έκανε μια γενναία αυτοκριτική, ακρωτηριάζεται όμως από το Κόσσοβο, προσπαθεί να δει την δική της ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό το νόημα είχε και η παρουσία μου εκεί. Είμαι μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα δυτικά Βαλκάνια και προσπαθούμε να εξετάσουμε τις δυνατότητες αυτών των χωρών να μπουν στην Ε.Ε.. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να μετασχηματίσουν τις κοινωνίες τους, να αλλάξουν τις νομοθεσίες, τις νοοτροπίες, τον τρόπο που κινούνται, αντιλήψεις, στοχεύσεις και συμπεριφορές. Μας ενδιαφέρει βέβαια και το θεσμικό κομμάτι, θέματα που αφορούν την ίδια την οικονομία και την εξέλιξη της, το δίκαιο, πόσο δηλαδή αλλάζουν την νομοθεσία τους και αν προσπαθούν να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από εκεί και πέρα κοιτάμε και την εφαρμογή τους στην πράξη, δηλαδή υπάρχει οργανωμένο έγκλημα, σε ποια διάσταση, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί, ποιες ήταν οι επιπτώσεις του πολέμου και η δημιουργία συμμοριών που πήραν την εξουσία στα χέρια τους, είτε στο Κόσσοβο, είτε σε περιοχές των άλλων χωρών. Η αντιπροσωπεία για τα δυτικά Βαλκάνια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου συνεδρίασε δύο ημέρες και στην συνέχεια είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω και σε μια άλλη ημερίδα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας παρουσία ακαδημαϊκών, ανθρώπων της οικονομίας, του νέου κόσμου που έχει αναδυθεί εκεί και πασχίζει για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Ως οικολόγοι πράσινοι, συνεργάζεστε με τα πράσινα κόμματα και την κοινωνία των πολιτών στις Βαλκανικές χώρες;
-Η πρώτη φορά που το πράξαμε αυτό ήταν το 1990, όταν κάναμε μια πρώτη συνάντηση των οικολόγων πράσινων των Βαλκανίων. Τότε είχαμε κάνει μια πρώτη διακήρυξη ενάντια στον εθνικισμό και στα πυρηνικά και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Αυτό βέβαια από τότε μέχρι σήμερα, πέρασαν 20 χρόνια. Στην Ελλάδα οι οικολόγοι πράσινοι εκπροσωπούμαστε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν βγήκαμε βέβαια στην ελληνική βουλή, αλλά μπορούμε με μεγαλύτερη έμφαση και δυναμική να λάβουμε μέρος στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές ακόμα χώρες, ενώ έχει ενδυναμωθεί η κοινωνική συνείδηση, το πράσινο κίνημα είναι διασπασμένο. Δηλαδή υπάρχουν περισσότερα του ενός πράσινα κόμματα, δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν ώστε να κάνουν ένα και ισχυρό. Είχα πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη μια συνάντηση με τους Βούλγαρους πράσινους και έχω αναλάβει από την μεριά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να κάνω ερωτήσεις και παρεμβάσεις για την Βουλγαρία. Έχω ήδη κάνει 18 ερωτήσεις για θέματα που αφορούν την Βουλγαρία και είναι περισσότερες ακόμη και από Βούλγαρους ευρωβουλευτές, σε σημείο που να μου πάρουν συνέντευξη ειδικά γι’ αυτό, δηλαδή «γιατί ενδιαφέρεστε για την Βουλγαρία».
Επίσης πριν από κάποιους μήνες κάναμε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσουμε στα Βαλκάνια το Green New Deal, δηλαδή μια νέα κοινωνική πράσινη συμφωνία, να εξειδικεύσουμε δηλαδή τις προοπτικές μεσούσης της κρίσης. Η κρίση δεν υφίσταται μόνο στην Ελλάδα, απλώς εδώ έχει άλλα χαρακτηριστικά. Σε αυτές τις χώρες προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα, να πούμε τι μπορεί να σημαίνει πράσινη οικονομία, πως μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που να συνδυάζουν την περιβαλλοντική ευαισθησία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στη Βουλγαρία για παράδειγμα το 50% της παραγωγής ρεύματος προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια, στην Τουρκία οι πράσινοι προσπαθούν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του. Προσπαθούμε να κινηθούμε με κοινό όραμα για τα πράσινα Βαλκάνια. Όταν λέμε «πράσινα» δεν εννοούμε μόνο περιβαλλοντική προστασία, αλλά και κατοχύρωση των δικαιωμάτων, προστασία των κατακτημένων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ανθρώπων και ταυτόχρονα αγώνα για ένα ειρηνικό μέλλον που να απομακρύνει τις συγκρούσεις και φυσικά τους πολέμους από την περιοχή.
Οι φετινές εκλογές, πού σας βρίσκουν;
-Προσπαθώ να συνδυάσω τα ευρωπαϊκά και βαλκανικά καθήκοντα με την τοπική δράση στην κεντρική Μακεδονία. Μέσα σε 48 ώρες πήγα Βελιγράδι, Ρώμη, Βρυξέλες και Αθήνα. Αυτό ήταν ένας μαραθώνιος γιατί έπρεπε να κλείσω διάφορα ζητήματα. Στις νέες περιφέρειες και στους δήμους, τη στιγμή που το κράτος χρωστάει 3 δις ευρώ στην αυτοδιοίκηση, απειλούνται δικαιώματα, απαξιώνεται η μισθωτή εργασία, εμείς θέλουμε να υπερασπίσουμε τα συλλογικά συμφέροντα, να ανακουφίσουμε τους πολίτες, δίνοντας ταυτόχρονα μια νότα αισιοδοξίας, ότι μπορεί τα πράγματα να είναι και αλλιώς. Βέβαια στην περιοχή έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα, μια κακοδιοίκηση από το καθεστώς Ψωμιάδη η οποία δεν έχει γίνει αντιληπτή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θεωρούμε ότι είναι απλώς μια γραφική τηλεπερσόνα, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα προφίλ, μια μάσκα δημόσια. Στη πράξη έχουμε αποκαλύψει παρανομίες σε μια σειρά από θέματα. Προχθές για παράδειγμα δικαζόταν στο Εφετείο, αφού πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ένας χρόνος φυλάκιση γιατί μείωνε τα πρόστιμα που έγραφαν οι υπηρεσίες, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Επίσης υπάρχουν παρανομίες για έργα που διπλοπληρώθηκαν από διαφορετικά ταμεία. Αυτό είναι μόνο μια γεύση του τι αντιμετωπίζουμε, ένα μοντέλο κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, διαπλοκής, που δεν θα θέλαμε να επεκταθεί σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία».
Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής συνδυασμού «Οικολογία Αλληλεγγύη» για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων του. «Με ένα μπουκέτο υποψηφίων συνεχίζουμε τις μάχες στην κοινωνία. Η παράταξή μας είναι μία εναλλακτική πρόταση», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Τρεμόπουλος για να προσθέσει: «Έχουμε υψηλό ηθικό και ποιότητα σε προτάσεις και δράσεις. Οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι αυτές οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους. Μπορούν όμως να τους δώσουν ελπίδα και αισιοδοξία». Αναλυτικά οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες για τους εφτά νομούς είναι: Θεσσαλονίκη Δήμητρα Γωγάκου, Ημαθία Χάρης Κουρουζίδης, Κιλκίς Λευτέρης Ακριτίδης, Πέλλα Χαρίσης Αργυρόπουλος, Πιερία Μιχάλης Ντελής, Σέρρες Πετρούλα Λαζαρίδου και Χαλκιδικής Θεολόγης Καραδήμος.
Διεύθυνση του άρθρου: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=60536