ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.73

ΓΤ ρύζι της Bayer στην αγορά χωρίς έγκριση

Στις 18 Αυγούστου ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες για την ασφάλεια των τροφίμων FDA και από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ ότι βρέθηκε μια μολυσμένη με ΓΤΟ ποικιλία του αμερικανικού long grain ρυζιού, από μια ποικιλία της εταιρίας BAYER Crop Science (με χαρακτηριστικά LL601, ανθεκτικής σε ζιζανιοκτόνο).

Έως τώρα δεν ήταν δυνατό να αποσαφηνιστεί εάν προκλήθηκε η ανεξέλεγκτη διασπορά με τη γύρη από πειραματικές καλλιέργειες ή από ακατάλληλο τρόπο μεταφοράς και μεταποίησης της πειραματικής σοδιάς. Ενώ η Ιαπωνία σταμάτησε κάθε εισαγωγή του ρυζιού long grain από τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη παρέμβαση πολλών κοινωνικών φορέων έθεσε σε περιορισμό την εισαγωγή, σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να εισαχθούν προϊόντα ρυζιού μόνο με τη πιστοποίηση ενός «εγκεκριμένου εργαστηρίου» και με την «εφαρμογή εγκεκριμένων μεθόδων», που δηλώνει την απουσία της ποικιλίας ρυζιού LL601. Η ετήσια ποσότητα εισαγωγής ρυζιού της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ ανέρχεται (2005) σε 300 χιλ. τόνους, από τους οποίους το 85% είναι long grain. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, μειώθηκε η τιμή του συμβατικού ρυζιού μέσα σε λίγες μέρες κατά 5% και υπάρχει απειλή συνολικά για τις αμερικανικές εξαγωγές ρυζιού. Από τη πρώτη γνωστοποίηση της επιμόλυνσης στις 31.07, δεν υπήρξε κανένας κρατικός σχεδιασμός στις ΗΠΑ για τη καταστροφή η την απόσυρση της παράνομης ΓΤ ποικιλίας.
Πηγή: Reuters, 22.08.06, www.keine-gentechnik.de/news-gentechnik.html

Αποσιωπήθηκε πειραματική καλλιέργεια ΓΤΟ στη Γερμανία

Μια ομοσπονδιακή ΜΚΟ για τη προστασία του περιβάλλοντος στη Γερμανία (BUND) διαπίστωσε ότι στο κρατίδιο Βόρια Ρηνανία-Βεστφαλία πραγματοποιήθηκε τα τελευταία έξι χρόνια σε δέκα περιοχές πειραματική καλλιέργεια ΓΤ καλαμποκιού, χωρίς καμία ενημέρωση των αγροτών. Με αυτή την «κρυφή καλλιέργεια» καταγγέλλεται ότι με γνώση των υπεύθυνων υπηρεσιών «υπονομεύθηκε συστηματικά όλη η κοινή γνώμη και οι αγρότες». Η γνωστοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη γερμανική νομοθεσία για τους ΓΤΟ, στην οποία πρόκειται να καταργηθεί η ισχύουσα «κρατική καταγραφή των περιοχών» (από το ομοσπονδιακό υπουργείο).
Πηγή: www.keine-gentechnik.de/news-gentechnik.html

Η Monsanto απέκτησε την εταιρία «Delta and Pine Land»

Στα μέσα Αυγούστου 06 ανακοινώθηκε η αγορά της σποροπαραγωγικής εταιρίας «Delta and Pine Land» από τον γίγαντα της γενετικής μηχανικής Monsanto, 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, ενώθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, που ελέγχουν τα 3/5 της αμερικανικής αγοράς σπόρων βαμβακιού. Η «Delta and Pine Land» είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος σποροπαραγωγός βαμβακιού του κόσμου και είχε από το 1998 μια σειρά δικαστικών διενέξεων με τη Monsanto για τις πατέντες. Αυτές μπόρεσαν να ξεπεραστούν –όπως δήλωσε η Monsanto – η οποία αναδεικνύεται με την ένωση αυτή στο «μεγαλύτερο παίκτη» της παγκόσμιας αγοράς σπόρων βαμβακιού. Η Monsanto είναι παγκόσμια γνωστή για την αλαζονική της τακτική, ν’ αγοράζει δηλαδή σποροπαραγωγικές εταιρίες. Μολαταύτα η πρώτη προσπάθεια το 1998 να αποκτήσει τη «Delta and Pine Land» δεν επιτράπηκε από το αμερικανικό κράτος. Τώρα όμως -μετά από διάφορες διαπραγματεύξεις- οι συμμετέχοντες είναι σίγουροι ότι θα πάρουν την άδεια για το γιγαντιαίο «business deal first» (Hugh Grant, διευθυντής της Monsanto).
Πηγή: The Associated Press, 15.08.06

Κίνα: Το ΓΤ βαμβάκι δεν είναι πλέον κερδοφόρο

Μελέτη αμερικανών και κινέζων επιστημόνων του πανεπιστημίου Cornell κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γενετικά τροποποιημένο Bt- βαμβάκι που καλλιεργούν οι κινέζοι αγρότες, δεν έχει κανένα πλεονέκτημα. «Δευτερεύουσες ασθένειες» όπως π.χ. προσβολές διαφόρων ειδών από αφίδες, που δεν αντιμετωπίζονται με Bt (Βάκιλος Θουριγγίας), απαιτούν τώρα την ίδια ποσότητα εντομοκτόνων, όπως πριν τη χρήση ΓΤ ποικιλιών. Μ’ αυτή την είδηση εξέπληξε ο καθηγητής Per Pinstrup-Andersen τους ακροατές του στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής Εταιρίας Αγροτικής Οικονομίας. Ο αναγνωρισμένος επιστήμονας, ο οποίος κέρδισε το παγκόσμιο διατροφικό βραβείο, διευθύνει ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο και προώθησε στη Κίνα την εφαρμογή του Bt-βαμβακιού, επιβεβαιώνει τώρα την αλλαγή της γνώμης του με τα νέα συμπεράσματα της έρευνας.
Πηγή: New Scientist, 29.07.06

Ξανανατίθεται το θέμα της επιμόλυνσης στην Ευρώπη

Μια ομάδα επιστημόνων, κριτικών της γενετικής μηχανικής, προετοιμάζει νέα πρωτοβουλία για το πρόβλημα της συνύπαρξης ΓΤΟ με άλλες καλλιέργειες. Βασίζονται στις επίσημες μελέτες της ΕΕ για τη πρόληψη και τη διασταύρωση των ΓΤΟ καθώς και σε άλλα επιστημονικά συμπεράσματα.

Η ομάδα διαπιστώνει ότι το ζήτημα της συνύπαρξης έχει γίνει «νέο πεδίο μάχης στη πολιτική ατζέντα». Η σύγκρουση αυτή αναμένεται μεταξύ «της ανάπτυξης της υπαίθρου, που βασίζεται σε μια γεωργία η οποία συμπεριλαμβάνει βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα και της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης αγροβιομηχανικής παραγωγής, η οποία θεωρεί ως εξαίρεση τις εναλλακτικές αυτές μεθόδους αγροτικής παραγωγής».. «Η ανεξέλεγκτη μεταφορά των ΓΤΟ κατέληξε σ’ ένα πολιτικό όπλο, για την απόκτηση των αγορών και την επίτευξη οικονομικών πλεονεκτημάτων». « Η Ε. Επιτροπή,… που θέλει δήθεν να διευθετήσει τις αντιθέσεις αυτές, αναζητεί εθνικές ρυθμίσεις για τη συνύπαρξη, που επιτρέπουν στις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργήσουν ελεύθερα».

Μετά τη περίοδο της αυστριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. -το πρώτο ήμισυ του 2006- κατά την οποία δεν επιτεύχθηκε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ύπαρξης γεωργίας απαλλαγμένης από ΓΤΟ, θα δοθεί μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία αυτή.
Πηγή: CoExist-Geoforum LLKB2.doc, 23.07.2006

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top