Ο Κρις Ράπλεϊ, διευθυντής του Μουσείου Επιστήμης του Λονδίνου, και ο Τζέιμς Λάβλοκ, γνωστός από την αμφιλεγόμενη θεωρία της Γαίας, σύμφωνα με την οποία η Γη είναι ένας τεράστιος οργανισμός που μπορεί να διορθώνει τις περιβαλλοντικές διαταραχές, ισχυρίζονται ότι εκατομμύρια αντλίες στους ωκεανούς «θα διόρθωναν την κλιματική αλλαγή»
in.gr http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=835334&lngDtrID=252
για ανέκδοτο είναι πολύ καλό, γέλασα με την ψυχή μου, καλύτερα να εγκαταλείψουν την επιστημη και να πάνε σε κανένα κωμικό σόου στην τιβί
Κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι μπορεί να συμβεί αυτό το πολύ ευφάνταστο, με τι μεγέθη ενέργειας μπορεί να γίνει, τι φύσης ενέργεια, από πού, νέα περιβαλλοντική επίπτωση κλπ Είναι το ανάλογο ότι το πρόβλημα του πόσιμου νερού θα λυθεί με αφαλάτωση καθολικά. Ας βρουν ενέργεια γι’ αυτό, που προστιθέμενη σαν κόστος στο νερό, υπερβαίνει κατά πολύ και το …πετρέλαιο. Πάντα η τεχνοκρατία ονειρεύεται είπαμε νέες πράσινες μπίζνες, αφού κάνει πρώτα τη γη κατάμαυρη. Όσο για τον αγαπητό Λάβλοκ που τιμώ, κάνει απλά λάθος ή μάλλον δείχνει μια όυτοπική λύση, που στην ουσία ξανατονίζει το πρόβλημα..
να μην ξεχνάμε ότι ο λάβλοκ υποστηρίζει και την πυρηνική ενέργεια και μέσω της θεωρίας της γαίας έχει εκφράσει πολύ έντονο αμοραλισμό
Κάντε τον κόπο, για αρχιτέκτονες, μηχανικούς γενικά, γλύπτες, οικολόγους κλπ. Πολύ ωραία και χρήσιμα πράγματα. Σπόνσορας η αυτοκινητοβιομηχανία.
http://video.google.com/videoplay?docid=7760672906838603867
Λίγο προχωρημένα συνδέονται νομίζω. Αρκεί να αλλάξουν οι σπόνσορες.
Αρτίστικο, δε λέω, αλλά δύο παρατηρήσεις: 1) Όταν επιχορηγείται από ΑΕ για καλό δεν είναι. Όσο κι αν χρυσωθεί ο νόμος του κέρδους, τα δόντια του είναι κοφτερά. 2) Η καλλιτεχνική σύλληψη σίγουρα μπορεί να αντλήσει περισσότερες ιδέες από την επιβίωση των ζώων κι απ’ την σχεδίαση απορρύπανσης του πλανήτη, παρά απ’ το να μιμείται τους μηχανισμούς των ζώων. Όταν ο άνθρωπος μπήκε στα μυστικά των ζώων πρόκυψαν καταστροφές στρατιωτικά δελφίνια με βόμβες, κατασκοπευτικά περιστέρια, ..σφήκες με μικρόβια κλπ Το site τούτο διαθέτει απέραντη βιβλιογραφία στο θέμα (και το forum). Ένα μόνο παράδειγμα http://ecology-salonika.gr/talk/viewtopic.php?t=116
Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής. Η μηχανές που σχεδιάζει ο άνθρωπος ενεργοποιούνται από τον αέρα. Δεν είναι καν υψηλή τεχνολογία. Σ΄αυτές έχει αρχίσει να βάζει κάποια αντανακλαστικά, όταν ας πούμε φυσάει πολύ αρχίζει η μηχανή από μόνη της να καρφώνει κάτι παλούκια στην άμμο για να κρατήσει κόντρα απ΄ότι κατάλαβα. Δημιουργεί δηλαδή “νοημοσύνη”.
Ανάλογα η παραγωγή ενέργειας από τα κύματα της θάλασσας είναι κάτι που ήδη δοκιμάζεται. Υποθέτω το να υπάρχουν μηχανές που να λειτουργούν ας πούμε σα τρόμπα αντλώντας νερό από το βυθό με την ενέργεια των κυμάτων είναι “απλό”. Δε θα΄λεγα δηλαδή με τη μία ότι αυτό που προτείνουν οι δύο επιστήμονες είναι ανέφικτο, ή ότι χρειάζεται πυρηνική ενέργεια ή δε ξέρω τι άλλο. Το αν είναι αποτελεσματικό φαντάζομαι ούτε αυτοί το ξέρουν. Δε νομίζω και γω ότι θα χρηματοδοτούσε η BMW αυτή την έρευνα αν και καλό θα ήταν, εφαρμόζοντας την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”.
Αυτό που περιγράφει ο Λάβλοκ, είναι η μέθοδος Lagoon, γνωστή για καθαρισμό λιμνών (προτάθηκε για την Καστοριά το 1981, από μια εταιρεία που δούλευα τότε, μα δεν πέρασε). Στην ουσία είναι α) η παροχή Ο2 στο ίζημα του βυθού (ΒΟD βελτίωση κλπ) β) η με κάποιο τρόπο ανάδευση του ιζήματος αυτού για αερισμό (βασικές αρχές λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών. Η τρίτη -που δεν είναι τόσο οικολογική-, είναι η έγχυση χημικών αντιδραστηρίων -ενεργή ιλύς κλπ). Η παλιρροϊκή ενέργεια, ναι είναι σωστή ΑΠΕ, αλλά μικρού αποτελέσματος και μεγάλων εξόδων μηχανών κλπ. Και η ηλιακή 17% απόδοση έχει. Ξεφτίλα δηλ.
Γίνεται δηλ αυτό που λέει ο Λάβλοκ – κι όταν γίνει το 3000 μΧ έτσι θα γίνει, αν υπάρχει γη – αλλά απέχουμε πολύ απ’ το ρεαλιστικό.
Για τη μηχανή, ναι την παρεξήγησα και κόλλησα στο ομοίωμα των σπονδύλων και του σκελετού ζώων. Είναι μια ωραία “αιολική μηχανή” τότε. Μια άλλη που ξέρω, είναι η προσομοίωση μουσικής σε αιολικό αρμόνιο. Δηλ ανάλογα με τον αέρα, γίνεται ανάλυση στο όργανο και “παράγει ακουστικές – κατά το δυνατόν-” παρτιτούρες. Όλες οι τζάμπα ενέργειας μηχανές είναι αξιόλογες, κι αν τις είχαμε θα γλιτώναμε ενέργεια και θόρυβο.
Να επιμένω ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας κατά τη γνώμη μου δεν είναι ξεφτίλα, ότι είναι σε εξέλιξη όπως ήταν και είναι το τηλέφωνο, οι υπολογιστές, τα αεροπλάνα, κλπ. Δε ξέρω πόσο χρονών είσαι, εγώ πρώτη φορά έιδα ασπρόμαυρη τηλεόραση στο δημοτικό, υπολογιστή στα 23, κινητό στα 26, και στα 37 ανταλλάσω απόψεις για το μέλλον του πλανήτη με κάποιον που θα μπορούσε να βρίσκεται και στο φεγγάρι που λέει ο λόγος. Άρα με απλή λογική λέω ότι δεν ξέρω τι άλλο θα δω.
Δημιουργική η σκέψη σου, ομολογώ. Δεν υποτιμώ καθόλου τις ΑΠΕ. Δημόσια έχω δηλώσει, και σε συνέδρια και τέταια, πως ό,τι μπορείς να πάρεις από ΑΠΕ, είναι δώρο φύσης. Σίγουρα το 17% δεν ξέρουμε πού θα φτάσει. Αν σκεφτόμασταν να βάζαμε ένα φουρφουράκι στο μπαλκόνι κάθε σπίτι θα είχαμε κάτι δις m3 CO2 λιγότερα. Επειδή ανακατώνομαι με εφαρμογές ΑΠΕ (ως χόμπυ) θα σηκώσω στο site εδώ κάποια στιγμή σπίτι φίλου, ασύνδετο από ΔΕΗ 10 χρόνια με ηλιακά και ένα μικρό φουρφούρι. ΜΟΝΟ. Ο αθεόφοβος έβαλε πλώρη το καλοκαίρι να λειτουργήσει και …..κλιματιστικό.
Παίζει πολύ η πληροφορία ότι τα ledάκια του stand by TV, Hi Fi κλπ απασχολούν μια 300ρα (Minimum) μονάδα λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα. Nα πώς τα μικρά γίνονται “μεγάλα” και αντίστροφα.
Όταν πρωτάκουσα για Lagoon ήμουν φρεσκοπτυχιούχος και ενθουσιάστηκα. Στην Ελλάδα όμως, δεν έγινε καμμιά εφαρμογή. Το αρνητικό παραπέρα είναι ότι οι μισοί βιολογικοί καθαρισμοί υπολειτουργούν λόγω ενεργειακού κόστους και προτείνω (νάτος ο …Έλληνας), υποχρεωτική χρήση ΑΠΕ σ’ αυτούς. Θάχαμε διπλό όφελος!!!
Σε τι μεταφράζεται μια 300ρα;
Sorry…Έξοδος..
300 ΜW – μεγαβάτ, σύνολο χώρας 10.000 MW (δηλ. το 3%). Κολοσσιαίο μέγεθος, ίσο με την εθνική ετήσια αύξηση ζήτησης ή ισοδύναμο με κάπου 1 εκ …αυτοκίνητα (αν κάνω σωστά τους λογαριασμούς μου). Ποιος!! Τα λαμπάκια!!
Γυρνώντας στην αιολική μηχανή δυστυχώς η έρευνα γίνεται πρώτα για το στρατό, μετά για τις ΑΕ και τελευταία για προϊόντα προς καταναλωτές. Για τον κόσμο δε γίνεται σχεδόν ποτέ, πέρα από την αντιμετώπιση του ως στόχο πωλήσεων! Οι φουκαράδες οι καλλιτέχνες κάπου εκεί μέσα συνθλίβονται. Δεν έχουν λεφτά όχι τη μηχανή αυτή να στήσουν, ούτε σε μινιατούρα να την κάνουν! Γι’ αυτό κατέφυγε στην ΒMW ο δόλιος!! Η οποία, βεβαίως, θα την μεταφράσει σε λεφτά για πάρτη της. Η Glaxo μήνυσε την Ινδία, επειδή αντέγραψε το εμβόλιο της για να σώσει εκατ ανθρώπους – τίνος είναι τελικά η γνώση και η πληροφορία;Για πόσο; Για πόσα;
Πιστεύω λοιπόν ότι οι καλλ πρέπει να στραφούν σε προστασία – αξιοποίηση της φύσης. Σε λίγες μέρες θα σηκώσω στο site εδώ ένα άρθρο, το “Caprun – το ψηλότερο υδροηλεκτρικό της Ευρώπης, θαύμα τεχνολογίας και Τέχνης”
επανέρχομαι στον λάβλοκ και στον παραλληλισμό με ένα πολύ μολυσμένο οικοσύστημα όπως η λίμνη της Καστοριάς.
Ο παραλληλισμός είναι ατυχής γιατί
1. Η λίμνη της Καστοριάς είναι απείρως μικρότερη από τους ωκεανούς, συνεπώς η όποια ανάδευση νερού δεν θα έχει επιπτώσεις στον πλανήτη σε σχέση με τους ωκεανούς που αποτελούν σημαντικούς στυλοβάτες του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Μια τέτοια κολοσσιαία επέμβαση στους ωκεανούς δεν μπορώ να φανταστώ τι δραματικές απρόβλεπτες ανατροπες στις λεπτες βιοχημικές ισσοροπίες, αλλά και τις ισορροπίες των μικροοργανισμών θα προκαλούσε.
2.Η λίμνη της Καστοριάς είναι μολυσμενη και υποβαθμισμένη, οπότε μια τέτοια παρέμβαση ή δεν θα έκανε τίποτε ή θα έκανε καλό, αντιθετως, οι ωκεανοί είναι σχετικα ζωντανοί και υγιείς.
3.Και όσο νάναι η σημερινή γνώση της ανταλλαγής στοιχείων και των κύκλων τους είναι απλώς ένα γενικευμένο απλοϊκό μοντέλο σε σχέση με την απίστευτη πολυπλοκότητα των ενδιάμεσων και μικροφυσικών σταδίων με την οποία γίνονται αυτές οι ανταλλαγές που δεν είναι επαρκώς γνωστή. Η πρόταση του Λαβλοκ βασίζεται ακριβώς σε αυτό το απλοϊκό μοντέλο θεωρώντας την φύση ως προβλεπόμενη μηχανή.
Ουδεμία διαφωνία, Κώστας.
Λίμνη Καστοριάς και Ειρηνικός τη μόνη σχέση που έχουν είναι ότι περιέχουν νερό. Αν υπολογίσεις και τα οικοσυστήματα, Lagoon δε χωρεί. Η μέθοδος προσφέρεται για τοπικές επεμβάσεις, με περίπου νεκρά οικοσυστήματα (αλλιώς θα τα …νεκρώσει η παρέμβαση). Είμαι οπαδός της θεωρίας, που λέει ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που έγινε, παρά μόνο μερικώς. Θα χρειαστεί να σταματήσει η μόλυνση, να συνεργαστούμε με όλους τους αναγενετικούς μηχανισμούς, που διαθέτει η φύση (π.χ αυτοφυΐα), λίγη τεχνολογία και πολύ καλή αξιοποίηση των νόμων των οικοσυστημάτων.
Μόνο που φοβάμαι ότι και μέθοδοι …τύπου Lagoon θα χρειαστούν για κατεστραμμένα οικοσυστήματα (Περσικός Κόλπος πχ), περιοχές πετρελαίου γενικά. Μόνο εδώ έχει δίκαιο ο Λάβλοκ. Και πρέπει το κυρίαρχο μας σύστημα να μας πει, για το μάρμαρο. Ποιος θα φορτωθεί να γίνουν αυτά; Μιλάμε για κόστη που απειλούν όλη τη δόξα του καπιταλισμού.
Να κλείσουμε τα λαμπάκια, και να βάλουμε ηλιακές αντλίες στη λίμνη της καστοριάς, στην κορώνεια (αρκεί και ένα μίξερ), στον θερμαϊκό, και οπουδήποτε αλλού. Παρακολουθώ σεμινάριο θετικής σκέψης αυτό τον καιρό. Καλό σαββατοκύριακο.
Με νόμο CE οι τηλεοράσεις δεν κλείνουν πια απ’ το τηλεκοντρόλ, τη σβήνεις από κοντά (για νa μην υπάρχει λαμπάκι). Να βάλουμε όντως οτιδήποτε μπορούμε, ανεμιστήρες αντί κλιματιστικά, φουρφούρια, ηλιακά τα πάντα, μην υποτιμούμε τις αποδόσεις. Καλό σαββατοκύριακο, επίσης.