Οι Οικολόγοι – Πράσινοι για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον κ. Σουφλιά (δελτίο τύπου)

19/09/2007 Καινούργια Νέα Διακυβέρνηση: Το Περιβάλλον ξανά στα αζήτητα

Η επανατοποθέτηση του κ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ και η απόρριψη του ενδεχομένου δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για την περιβαλλοντική πολιτική της νέας κυβέρνησης και δείχνουν ότι παρά τα εύκολα παχιά λόγια το περιβάλλον παραμένει πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες του κ. Καραμανλή.

Παρότι τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στη βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ και τις εξελίξεις που πυροδότησε, είναι γεγονός ότι και το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί θρίαμβος. Μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ο κ. Καραμανλής έχασε 3,5% και καλείται να εφαρμόσει τις θολές μεταρρυθμίσεις που προανήγγειλε με μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 152 εδρών.

Μια μεταρρύθμιση όμως που θα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι η δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες, εξουσίες και μέσα άσκησης μια σοβαρής πολιτικής που θα αλλάξει και τις άλλες πολιτικές. Με την κλιματική αλλαγή να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο και να αλλάζει τη ζωή μας, τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις περιπτώσεων τρομακτικής περιβαλλοντικής υποβάθμισης (πχ Ασωπός, Κορώνεια), τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για την οικολογική κρίση, είναι σαφές ότι το περιβάλλον αποτελεί πλέον κομβικό θέμα και πρέπει να είναι στο κέντρο όλων των πολιτικών. Οι εκλογικές απώλειες της ΝΔ δεν είναι άσχετες με την ποιότητα της περιβαλλοντικής της πολιτικής.

Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής δεν πήρε το μήνυμα. Η πρόταση για δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν τίθεται καν προς συζήτηση. Σημειώνουμε ότι στις πρόσφατες εκλογές ήταν κεντρική θέση των Οικολόγων Πράσινων και συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και σημαντικά στελέχη της ΝΔ, όπως η κ. Αννα Ψαρούδα Μπενάκη και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο ερωτηματολόγιο των περιβαλλοντικών ΜΚΟ. Αντίθετα, τοποθετήθηκε ξανά στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουφλιάς, που στην προηγούμενη θητεία του ξεσήκωσε την αγανάκτηση όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων με την πολιτική του, και ιδιαίτερα με την εμμονή του να προχωρήσει στην εκτροπή του Αχελώου σε σημείο να έχει κερδίσει το χαρακτηρισμό «υπουργός μόνο δημοσίων έργων και καθόλου περιβάλλοντος».

Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς πλαισιώθηκε με υφυπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Ξανθόπουλο που είναι ο τελευταίος ίσως αρνητής της Κλιματικής Αλλαγής ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα! (βλ άρθρο του στο Βήμα http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13576&m=A38&aa=1)Οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι και στη νέα κυβέρνηση το περιβάλλον παραμένει στο περιθώριο, παρά τα παχιά λόγια που συχνά έχει εκστομίσει ο κ. Καραμανλής. Οι θολές μεταρρυθμίσεις που επικαλέστηκε ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής φαίνεται ότι δεν το περιλαμβάνουν.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ξεκινάνε μια μεγάλη πολύμορφη καμπάνια με αίτημα «Υπουργείο Περιβάλλοντος τώρα. Το Περιβάλλον στο Κέντρο των Πολιτικών». Προσκαλούμε όλους τους επιστημονικούς φορείς, τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ να συνεργαστούμε σε αυτή την καμπάνια. Δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, είναι ένα ώριμο αίτημα μεταρρύθμισης που έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων. Αν θέλει να αποδείξει ο Κ. Καραμανλής ότι αντιλήφθηκε το μήνυμα της πρωτοφανούς οικολογικής κρίσης, ας κάνει κάτι τώρα.

(Το δελτίο τύπου υπογράφουν ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top