Δυστυχώς οι εκλογές δεν πτοούν την…υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Η Ιταλία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της θερμοκρασίας

Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων έχει αρχίσει να αλλάζει τις ισορροπίες στη Μεσόγειο και να απειλεί την πανίδα και τη χλωρίδα της, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Ρώμη, όπου πρόκειται να αρχίσει αύριο Τετάρτη μια εθνική διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας (Icram) διαπίστωσαν την εξαφάνιση ενός κρύου ρεύματος που δημιουργείται στον κόλπο της Τεργέστης (βόρεια Ιταλία) και επιτρέπει την κυκλοφορία των υδάτων στην Αδριατική και την ανανέωσή τους με τα ύδατα ολόκληρης της Μεσογείου. Η εξαφάνιση αυτή, που έχει διαπιστωθεί από το 2003, υπάρχει κίνδυνος να μεταμορφώσει την Αδριατική σε αλμυρή θάλασσα χωρίς ζωή, σύμφωνα με το Icram.

Το ινστιτούτο ανέφερε επίσης πως η άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Μεσογείου προχωρεί τώρα σε βάθος και εμποδίζει την ανάμιξη των υδάτων, επιφέροντας την εξαφάνιση των μικροσκοπικών φυκιών που αποτελούν τη βάση της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας. Μια άνοδος της θερμοκρασίας, της τάξεως του 0,4 βαθμού Κελσίου, είναι σε θέση να αλλοιώσει ως και κατά 50% τον πλούτο των ειδών, υπογραμμίζει στην έκθεσή του το Icram.

Τον περασμένο χειμώνα, οι θερμοκρασίες των βαθέων υδάτων του νότου της Τυρρηνικής θάλασσας που βρέχει τις δυτικές ακτές της Ιταλίας, ήταν αυξημένες κατά δύο βαθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες μέσες θερμοκρασίες (15 βαθμοί Κελσίου έναντι 13).

Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων επιφέρει εξάλλου μείωση της απορρόφησης από τη θάλασσα του διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου που προκαλεί κατά κύριο λόγο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Αλφόνσιο Πεκοράρο Σκάνιο, ο οποίος θα κηρύξει αύριο την έναρξη της διάσκεψης για το περιβάλλον μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τη Διατροφή (FAO) Ζακ Ντιούφ, χαρακτήρισε χθες Δευτέρα την κατάσταση στη Μεσόγειο εθνική έκτακτη ανάγκη.[Ο κ. Πεκοράρο έρχεται και στην Αθήνα για τους ΟΠ, Παρασκευή 14.9.2007]

Κατά τη διήμερη διάσκεψη θα εξεταστούν τα διάφορα προβλήματα που προκαλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας του κλίματος στην Ιταλία: λιώσιμο των πάγων στις Άλπεις, ξηρασία, ερημοποίηση ορισμένων ζωνών, διαταραχή του περιβάλλοντος στις ακτές, ασφυξία της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και της βόρειας Αδριατικής κλπ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top