Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ελλάδας, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος κατάφεραν να περάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία που καλεί την ελληνική Βουλή να μην εγκρίνει την τροποποίηση του Συντάγματος, που θα επέτρεπε τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων για οικιστική-τουριστική ανάπτυξη. Την τροπολογία κατέθεσαν οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Elisabeth Schroedter και ο Carl Schlyter, που εκπροσωπούν τακτικά τις ελληνικές οικολογικές απόψεις και αιτήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. . Σε μια πρωτοφανή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, στη χθεσινή του ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κος Ρουσόπουλος δήλωσε σχετικά μεταξύ άλλων: “γνωρίζετε πολύ καλά πως υπάρχει η αυτονομία των κρατών-μελών, σε ό,τι αφορά στο Σύνταγμα, τον καταστατικό χάρτη τους. Δεν είναι νοητό κάποιος -και γι’ αυτό άλλωστε και η μεγάλη ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν υιοθέτησε την πρόταση των Πρασίνων, ήταν πρόταση των Πρασίνων αυτή που είπατε- να παρέμβουν στο ελληνικό Σύνταγμα και τη διαδικασία αναθεώρησης”.
Όμως η κυβέρνηση και ο κος Ρουσόπουλος είχαν υπακούσει χωρίς την παραμικρή δήλωση δυσφορίας στην παρέβαση της ΕΕ για τις συνταγματικές διατάξεις περί “βασικού μετόχου” όπου διακυβεύονταν απλά οικονομικά συμφέροντα. Φαίνεται λοιπόν πως για την κυβέρνηση υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού σήμερα διαμαρτύρεται δημόσια για ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που της ζητά απλώς να διατηρήσει την υφιστάμενη προστασία της δασικής γης. Η βιωσιμότητα άλλωστε αποτελεί κοινό αγαθό των Ευρωπαϊκών λαών και διεθνή υποχρέωση της χώρας μας.
Μετά από τόσα εκατομμύρια καμμένα στρέμματα και τόσες δεκάδες νεκρούς, η κυβέρνηση επιμένει πως δεν της φτάνει η μισή Ελλάδα για οικόπεδα, επιμένει να προωθεί το μεγαλύτερο ρουσφέτι στην ιστορία της χώρας -την αναθεώρηση του άρθρου 24- πάνω στις στάχτες της ελληνικής γης και στους τάφους των συμπολιτών μας που χάθηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Τάσος Κρομμύδας, 6945 940916
Τα κύρια σημεία της πρότασης των Πράσινων βρίσκονται εδώ:
http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=555&mode=&order=0&thold=0
Το σχετικό Δελτίο Τύπου των Ευρωπαίων Πράσινων βρίσκεται εδώ, ενώ επισυνάπτονται μετάφραση του και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/195/195804.greek_fires@en.htm
Δελτίο Τύπου – Στρασβούργο, 4 Σεπτεμβρίου 2007 Πυρκαγιές στην Ελλάδα:
Οι ενοχλητικοί δεσμοί μεταξύ δασικών πυρκαγιών και οικιστικής-τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να σταματήσουν.
Σε συνέχεια της υιοθέτησης σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της απόφασης για τις φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη και τις δασικές πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ο Σουηδός Πράσινος Ευρωβουλευτής Carl Schlyter δήλωσε:
“Η τραγωδία των πυρκαγιών στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι έφερε με οξύ τρόπο στο προσκήνιο τους ενοχλητικούς δεσμούς μεταξύ αυτών των “φυσικών” καταστροφών και την οικιστική-τουριστική ανάπτυξη στη Μεσόγειο. Στην εποχή μας με υψηλή ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είναι ντροπή να επιτρέπεται σε επιχειρήσεις οικιστικής-τουριστικής ανάπτυξης να εκμεταλλεύονται τις καταστροφές χτίζοντας σε πρώην δασικές εκτάσεις.
“Είναι σημαντικό η ΕΕ να βοηθήσει τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από τις καταστροφές αυτές αλλά και εξίσου σημαντικό όπως τα κράτη μέλη αυτά εξασφαλίσουν πως τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν κατά τα προβλεπόμενα. Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν πως όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις θα παραμείνουν δάση και δεν θα πέσουν θύματα οικιστικής-τουριστικής ανάπτυξης. Καλωσορίζουμε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ευρωβουλευτών για τις τροπολογίες των Πράσινων, που θέτουν δεσμευτικές προϋποθέσεις για την χορήγηση βοήθειας και την επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση μη προβλεπόμενης χρήσης τους.
“Οι Ευρωβουλευτές, επίσης, υποστήριξαν τροπολογία των Πράσινων που καλεί το Ελληνικό κοινοβούλιο να μην εγκρίνει αλλαγές στο Ελληνικό Σύνταγμα, οι οποίες θα επέτρεπαν τον αποχαρακτηρισμό πρώην δασικών εκτάσεων για οικιστική-τουριστική ανάπτυξη. Η τροπολογία αυτή προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους της Ελλάδας οι οποίοι πέτυχαν να επηρεάσουν την πολιτική της Ε.Ε. μέσα από τη συνεργασία τους με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, χωρίς να έχουν ακόμα εκλεγμένο μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.
Richard More O’ Ferrall, Press and Communications Officer,
The Greens/EFA in the European Parliament
Tel: Brussels +32 2 2841667 / Strasburg +33 3 88174375
Mobile: +32-477-44-38-42 Fax: 0032 2 2844944
richard.moreoferrall@europarl.europa.eu
Αναλυτικά η απόφαση – Σχέδιο Απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους καθώς και συμπεράσματα για την υιοθέτηση μέτρων πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
– λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση Μπαρνιέ με τίτλο “Για μια Ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής προστασίας : ευρωπαϊκή βοήθεια»
– λαμβάνοντας υπόψη τον Κανονισμό 103(2) των Κανονισμών Διαδικασίας
Α. Δεδομένου ότι 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Πυρκαγιές στα Δάση ο δείκτης, επί του παρόντος, για τα δάση που κάηκαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι είναι 268.834 εκτάρια (2.638.834 στρέμματα), συμπεριλαμβανομένων σημαντικών φυσικών περιοχών που προστατεύονται από την εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία,
Β. Δεδομένου ότι αρκετά Κράτη Μέλη έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη με τις πυρκαγιές στα δάση,
Γ. Δεδομένης της άσκησης πίεσης με στόχο την αλλαγή στη χρήση της γης των δασικών περιοχών, της οικοδόμησης και της ανοχής των παράνομων κτισμάτων που έχει συμβάλει στον περιορισμό της προστασίας των δασών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικής πρόκλησης πυρκαγιών σε κάποιες περιφέρειες,
Δ. Δεδομένων των προβλημάτων από τις δασικές πυρκαγιές και την ξηρασία που θα γίνεται όλο και περισσότερο έντονη με υπερβολικά άνυδρα καλοκαίρια τα οποία θα συμβαίνουν όλο και συχνότερα, η επένδυση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι η επένδυση στην πρόληψη των καταστροφών και της ξηρασίας καθώς και των δασικών πυρκαγιών,
1. Θρηνεί τα θύματα και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των Ελληνικών περιοχών που καταστράφηκαν από τις δασικές πυρκαγιές.
2. Καλωσορίζει τη συνεργασία και τη βοήθεια που προσφέρεται από άλλα Κράτη Μέλη στις επηρεασμένες περιοχές στα πλαίσια του Μηχανισμού της Κοινότητας για Πολιτική Προστασία, αλλά ζητά επιμόνως από την Επιτροπή να προωθήσει την έκθεση Μπαρνιέ για μία Ευρωπαϊκή Δύναμη Πολιτικής Προστασίας, με συγκεκριμένες προτάσεις για πιο γρήγορη Ευρωπαϊκή ικανότητα συνεργασίας στις φυσικές καταστροφές.
3. Σημειώνει ότι οι ζημιές που προκαλούνται από δασικές πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν εν μέρει να είχαν προληφθεί και πρέπει να παρέχονται κίνητρα στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές ώστε να αναπτύξουν, να χρηματοδοτήσουν και να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης καθώς και επαρκή νομοθεσία για την προστασία και την κατάλληλη χρήση της γης, συμπεριλαμβανομένων της βιώσιμης καλλιέργειας και δασικής πρακτικής, της διαχείρισης του νερού και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων.
4. Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να στηρίξουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών ευαισθητοποίησης, για την πιο βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, του εδάφους και των βιολογικών πόρων, καθώς και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς η απουσία τέτοιων μέτρων είναι συχνά η αιτία για την εκδήλωση πυρκαγιών
5. Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη και τις αρμόδιες Περιφέρειες να αναπτύξουν σχέδια αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανόμενων υποχρεωτικών ρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν ότι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών εφαρμόζονται
6. Απαιτεί η συν-χρηματοδότηση από Κοινοτικά Κονδύλια για την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων (Διαρθρωτικά Ταμεία, ΕΠΤΑ, Ταμείο Συνοχής, Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης), να είναι εναρμονισμένη με την συνολική αναδάσωση όλων των περιοχών που επηρεάστηκαν με τοπικές ποικιλίες δέντρων που θα αντικαταστήσουν τα καμένα, καθώς και με τα μέτρα που θα αποτρέπουν την επανάληψη αντίστοιχων καταστροφών στο μέλλον.
7. Τονίζει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί καμία αλλαγή στις χρήσεις γης μετά τις πυρκαγιές και προτείνει την επιστροφή της Κοινοτικής βοήθειας από τα Κράτη Μέλη που δεν θα αναδασώσουν πλήρως τις καμένες περιοχές ή επιτρέψουν την αλλαγή χρήσης της γης προς όφελος της οικιστικής ή τουριστικής ανάπτυξης
8. Καταδικάζει την νομιμοποίηση παράνομων κτισμάτων σε προστατευόμενες περιοχές ή περιοχές εκτός οικιστικών περιοχών, καθώς και όλες τις προσπάθειες για μείωση της προστασίας των δασών μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 24), που πρέπει να σταματήσουν πάραυτα
9. Πιστεύει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροχρόνια προστασία των δασών είναι ένας βιώσιμος προγραμματισμός και η εφαρμογή περιφερειακών και τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων που θα αποτρέψουν την εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού της υπαίθρου προς τα αστικά κέντρα, θα δημιουργήσουν νέα διαφοροποιημένα εισοδήματα ειδικότερα για τους νέους και θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες σύγχρονες υποδομές για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού και υπηρεσιών στην ύπαιθρο.
10. Καλεί την Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να δώσουν κίνητρα στους αγρότες, τους επιχειρηματίες της υπαίθρου και τους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων να ενσωματώσουν βιώσιμες πρακτικές που θα μειώνουν, αποτελεσματικά και ποσοτικά, τους κινδύνους που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές (ακραία καιρικά φαινόμενα) και τις δασικές πυρκαγιές.
11. Πιστεύει ότι μέτρα που διευκολύνουν την πρόσβαση των κοινοτήτων της ελληνικής υπαίθρου, την εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών, την εκπαίδευση εθελοντών και επαγγελματιών πυροσβεστών και προωθούν την βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος πολιτικών που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και θα είναι προϋπόθεση για μελλοντική βοήθεια από την Επιτροπή.
12. Καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα το Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο καθώς και να οργανώσει και να επανδρώσει επαρκώς τις αντίστοιχες Υπηρεσίες
13. Πιστεύει ότι πέραν των αποτελεσματικών πολιτικών πρέπει να αναπτυχθούν μέτρα που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και κατάρτιση του κοινού, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της προσωπικής υπευθυνότητας για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων περιστατικών δασικών πυρκαγιών στην Μεσόγειο. Τα μέτρα αυτά πρέπει να συντονιστούν σε εθνικό επίπεδο μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια για την πρόληψη φυσικών καταστροφών
14. Δίνει την εντολή στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να προωθήσει αυτή την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και την Κυβέρνηση της Ελλάδας.
Περισσότερες πληροφορίες από τους:
Τάσο Κρομμύδα, 6945 940916,
Νίκο Χρυσόγελο, 6936672882,
Μιχάλη Τρεμόπουλο, 6976 448442