ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για μια ακόμα φορά έπληξε τη χώρα μας καταστροφή, σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιβάλλον. Και αυτή η καταστροφή είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) εκφράζει τη βαθειά θλίψη του για τα ανθρώπινα θύματα και τη συμπαράστασή του στις οικογένειές τους.

Είναι όμως κοινή πλέον η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιου είδους καταστροφών και οι δυνάμεις που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης των πυρκαγιών εμφανίστηκαν πάλι απροετοίμαστες.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ επαναλαμβάνει, για μια ακόμα φορά, τις προτάσεις που έχει διατυπώσει για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τους καταπατητές και οικοπεδοφάγους με τις καμένες εκτάσεις και να ενισχυθούν οι δυνάμεις αντιμετώπισης των καταστροφών:

1) Την καθιέρωση του «τεκμηρίου εμπρηστή». Δηλαδή να χαρακτηρίζεται οιονεί εμπρηστής, με τις αντίστοιχες συνέπειες, όποιος επωφελείται από την πυρκαγιά σε συγκεκριμένες εκτάσεις (χτίζει, περιφράσσει, καλλιεργεί κλπ.).

Κ. Καραμανλής κατά την πυρκαγιά στην Πεντέλη επί κυβερνήσεως Σημίτη: «… η Νέα Δημοκρατία (στο ενδεχόμενο που γίνει κυβέρνηση), δηλώνει ότι όποιος οικοδομήσει σε καμένες περιοχές, θα θεωρείται εκ των προτέρων ως ύποπτος εμπρησμού και θα αντιμετωπίζεται ως τέτοιος». Σήμερα 3,5 χρόνια με Κυβέρνηση Καραμανλή, ακόμα περιμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής.

2) Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ προτείνει επίσης την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στη διαδικασία καταστολής των πυρκαγιών, με ειδικά εκπαιδευμένα σώματα, με εθελοντική συμμετοχή των κληρωτών και αντίστοιχα κίνητρα που μπορεί να τους δοθούν (π.χ. χειμερινή άδεια 2-3 μήνες κλπ.).

3) Την οργάνωση και εκπαίδευση εθελοντών που μπορούν τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς να ενεργήσουν για την έγκαιρη αντιμετώπισή της.

Σε μια χώρα χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο, με αλλεπάλληλες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, με αλλεπάλληλες «ρυθμίσεις» αυθαιρέτων, με προσπάθειες αλλαγής του άρθρου 24 του συντάγματος, μας περιμένουν τα χειρότερα. Πολύ περισσότερο που το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών οδηγεί σε ερημοποίηση το 35% της Ελληνικής γης και που σύντομα θα έχουμε κλιματολογικές συνθήκες Βόρειας Αφρικής.

Πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες στον τόπο μας ότι, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχουν διαμορφωθεί νέες κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό επιβάλει την αναπροσαρμογή των σχεδίων της πολιτείας για την αντιμετώπιση των νέων αυτών συνθηκών. Φοβούμαστε ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος των αλλαγών και εξακολουθεί να λειτουργεί με ξεπερασμένες πρακτικές.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ πιστεύει ότι αν δε γίνουν κατανοητές οι νέες συνθήκες και δεν αναπροσαρμοστεί η πολιτική της χώρας μας, μας περιμένουν πολύ χειρότερες καταστάσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝPAN-HELLENIC NETWORK OF ECOLOGICAL ORGANIZATIONS
Γαζή 216, 382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS
Tel-Fax: ++30 24210 20620 / 38387

site: // www.pandoiko.gr e-mail: info@pandoiko.gr
Πληροφορίες: Κ. Βολιώτης 6977-686838

Βόλος, 25/8/2007

Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΛΕΥΡΑ ΑΝΝΑ (ΣΕΡΡΕΣ) 6944-263636, ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ (ΒΕΡΟΙΑ) 6946-381707, ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 6977-686838, ΖΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΑΚΡΗ) 6977-606820, ΚΑΛΛΙΑΜΠΕΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΘΗΝΑ) 6944842384, ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Κ.ΔΙΜΗΝΙΟ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ) 6977-668776, ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 6974-640419

3 σκέψεις για το “ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ”

 1. Παράθεση: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της καταστροφής « Χελώνα

 2. Λίνα Τότα

  Ν΄αναβληθούν οι εκλογές ΤΩΡΑ!
  Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
  Συσκέψεις ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες και άμεση δράση.
  Καμμιά δαπάνη για προεκλογική εκστρατεία και κουφές εκδηλώσεις.
  Προτεραιότητα και ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ οι δεινοπαθούντες. Άνθρωποι και Περιβάλλον.
  Ως ε(αι)δώ κρετίνοι.

 3. Μαζί σου !! αλλά ποιός μας ακούει ?? Ως εδώ κρε(α)τένιοι.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top