Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Πόλεις Χωρίς Αυτοκίνητα

Στις 22 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων Χωρίς Αυτοκίνητα. Συνήθως καμιά πόλη στην Ελλάδα δεν παίρνει σοβαρές πρωτοβουλίες τη συγκεκριμένη ημέρα, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου η ημέρα θεωρείται ως ευκαιρία για προβληματισμό, νέες προτάσεις και νέα μέτρα. Στα καθ’ ημάς, η τυραννία του αυτοκινήτου καταδυναστεύει τις πόλεις και τους ελεύθερους χώρους, χωρίς κανείς υπεύθυνος της Αυτοδιοίκησης να προθυμοποιείται να πάρει μέτρα. Είναι κοινοτοπία να αναφέρουμε ότι τα συμφέροντα που στηρίζουν τη χρήση και την επέκταση της χρήσης του αυτοκινήτου είναι τεράστια. Αν όμως θέλουμε να βάλουμε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, τότε θα πρέπει να προωθηθούν αλλαγές που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν συμφέροντα, μικρά και μεγάλα.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης

www.mobilityweek-europe.org
www.22september.org
Οι επίσημες σελίδες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16–22 Σεπτεμβρίου φέτος), οι εκδηλώσεις της οποίας κορυφώνονται με την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων Χωρίς Αυτοκίνητα (Car Free Day) και τα προγράμματα «Στην πόλη, χωρίς το αυτοκίνητό μου». Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δραστηριότητες και μέτρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενθάρρυνση αλλαγής νοοτροπίας συμπεριφοράς, με στόχο τη βελτίωση των αστικών μετακινήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο συντονισμός βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ μιας κεντρικής κοινοπραξίας (Eurocities, Energie-Cités, Climate Alliance) και των εθνικών συντονιστών (αντιπρόσωποι εθνικών Υπουργείων και υπηρεσιών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Ενώσεων και Οργανισμών), με την πολιτική υποστήριξη (και χρηματοδότηση) της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κεντρική θεματολογία της φετινής Εβδομάδας εστιάζει στην «κλιματική αλλαγή».

Πέρυσι, από την Ελλάδα συμμετείχε μόνο το Κιλκίς, οργανώνοντας εκδηλώσεις με τη συμμετοχή σχολείων σε δύο δρόμους (Πλάτωνος και Περικλέους). Οι εκδηλώσεις, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν δυο μήνες πριν την επίσημη ημερομηνία, στις 21 Ιουνίου! Υποστηρικτικές ενέργειες για την Εβδομάδα Κινητικότητας οργανώθηκαν στην Αθήνα (από το Υπουργείο Μεταφορών), στη Θεσσαλονίκη (από το Σ.Α.Σ.Θ.) και στο Βόλο (Δήμος). Για φέτος δεν βρήκαμε να προγραμματίζεται κάποια δραστηριότητα…

www.modus.gr/site1/gr/000F4240/Data/96-62-EOK.doc
Το ελληνικό κείμενο της Οδηγίας 96/62/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 1996 «για την εκτίμηση και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα του περιβάλλοντος», για την υποστήριξη της εφαρμογής της οποίας καθιερώθηκε και η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητα, το 2000.

www.phileleftheros.com.cy/main/main.asp?gid=137&issuenum=16508
Περσινό απολογιστικό άρθρο για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. Η ευαισθησία των ευρωπαϊκών πόλεων ήταν μεγάλη, αφού κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ευρώπη 45.000 άτομα από τροχαία δυστυχήματα ενώ άλλοι 60.000 θάνατοι προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, με τα παιδιά να αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα. Αντίθετα, η Ελλάδα είχε υποτονική συμμετοχή ενώ από την Κύπρο δεν συμμετείχε κανένας φορέας.

www.ecoplan.org/carfreeday/cf_index.htm
Η σελίδα της παγκόσμιας σύμπραξης των πρωτοβουλιών για Ημέρες Χωρίς Αυτοκίνητα. Με ολοκληρωμένη αναφορά στην ιστορία του κινήματος και έξυπνες ιδέες για συμμετοχή στις εκδηλώσεις.

www.itwmc.gov.uk
In Town Without My Car. Η βρετανική συμμετοχή στις εκδηλώσεις.

www.carfree.com
Ιστοσελίδα για το βιβλίο “Carfree Cities” (Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα). Η εισαγωγή παρέχεται και στα ελληνικά: www.carfree.com/translate/greek.html. Επίσης, παρέχονται πληροφορίες για τη Βενετία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πόλη χωρίς αυτοκίνητα: www.carfree.com/ven/

www.worldcarfree.net
Παγκόσμιο δίκτυο για την απελευθέρωση από τα αυτοκίνητα.

www.carbusters.org
Το περιοδικό Car Busters («Διώκτες Αυτοκινήτων», κατά το Ghost Busters!).

http://www.roadalert.org.uk/
Δίκτυο ακτιβιστικών οργανώσεων για την αντίδραση σε προγράμματα κατασκευής δρόμων της βρετανικής κυβέρνησης.

www.ihatedriving.com
I hate driving! Εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης για απογοητευμένους οδηγούς του Los Angeles!

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_01/01/2005_129087
Περυσινό άρθρο της Καθημερινής για τις «Aργές πόλεις» χωρίς αυτοκίνητα ή θόρυβο, μια συγγενή πρωτοβουλία, που εμπνεύστηκε από το κίνημα του Slow Food.

www.pezh.gr
Κίνηση για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Πεζών, με έδρα την Αθήνα. Η Κίνηση διαπιστώνει μεγάλη αύξηση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας τα τελευταία χρόνια, για την εξυπηρέτηση της οποίας έχουν διατεθεί τεράστια ποσά και εξαγγέλλονται καθημερινά με υπερηφάνεια καινούργια έργα. Αντιθέτως, τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή στους πεζούς έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα από τους αρμόδιους με πρωτοφανή αδιαφορία και έχουν οδηγήσει την Αθήνα να είναι η πιο εχθρική για τους πεζούς πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top