Η 2η Βαλκανική Συνδιάσκεψη ενάντια στα μεταλλαγμένα

Όχι μεταλλαγμένα στα Βαλκάνια!

Με αυτό το στόχο πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας, στις 24 και 25 Ιουλίου η 2 η Συνάντηση του κινήματος «Βαλκάνια ελεύθερα από μεταλλαγμένα», ως συνέχεια της επιτυχούς 1 ης Βαλκανικής συνδιάσκεψης το Νοέμβριο του 2005 στη Θεσσαλονίκη.

Στη Συνάντηση της Σόφιας έγινε αναλυτική ανταλλαγή πληροφοριών για τη νομοθεσία και την πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και κατάθεση εμπειριών από την ανάπτυξη του κινήματος. Επίσης, συμφωνήθηκε μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν και ότι σε τακτικά διαστήματα θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις .

Οι εισηγήσεις είχαν ως κεντρικό θέμα τα προβλήματα των νέων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ελλιπή νομοθεσία τους και τον ανύπαρκτο τεχνικό εξοπλισμό ελέγχου. Με κοινή βάση το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια –την οποία έχουν υπογράψει όλες οι θιγόμενες χώρες– συζητήθηκαν οι πιθανές στρατηγικές για την υιοθέτηση του δικαιώματος της συνολικής απόρριψης των ΓΤΟ σε μια περιοχή ή μία χώρα-μέλος της ΕΕ.

Οργανωτής ήταν η βουλγαρική οργάνωση Βιολογικής Γεωργίας AgroLink , με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οργάνωσης «Οι Φίλοι της Γης» και με τη συνεργασία ενός συνασπισμού περιβαλλοντικών ομάδων απ’ όλη τη Βουλγαρία. Από τη Ρουμανία συμμετείχε το «Κέντρο Πληροφόρησης για τους ΓΤΟ» – INFOGM, από τη Τουρκία έλαβαν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του « No to GMOs platform», από τη Π.Γ.Δ. Μακεδονίας η Ecosense ενώ το ελληνικό κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα εκπροσώπησαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Πάολα Μάιερ.

Στη συνδιάσκεψη, η Πάολα Μάιερ έκανε μια παρουσίαση της κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και το διεθνές πλαίσιο που καλείται να δράσει το κίνημα κατά των ΓΤΟ. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος παρουσίασε ως μοντέλο την επιτυχία του ελληνικού κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα, ώστε η ΕΝΑΕ και μετά όλες οι Νομαρχίες της χώρας να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες από τα μεταλλαγμένα. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός μονίμου Παρατηρητηρίου ενάντια στα μεταλλαγμένα, για άμεση ενημέρωση και κοινή δράση καθώς και την ενεργοποίηση των πολιτών, που μπορούν να επιβάλλουν στις Βαλκανικές κυβερνήσεις την ευαισθησία, που απαιτείται.

Υπόψη ότι σε όλες τις χώρες της περιοχής έχουν δημιουργηθεί κινήσεις ενάντια στην εισβολή της γενετικής μηχανικής στην παραγωγή και στο εμπόριο τροφίμων. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, έχουν σχηματιστεί ευρύτατες συμμαχίες που επιδιώκουν να αναπτύξουν κοινές θέσεις και δράσεις και να καθορίσουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Πριν από τη Συνάντηση έγινε ένα ολοήμερο χάπενινγκ, με μια τεράστια φουσκωτή τομάτα σε κεντρική πλατεία της Σόφιας, με τη δυνατότητα προσωπικής επαφής με τους πολίτες και τη διακίνηση ενημερωτικού υλικού για τις επιπτώσεις της γενετικής μηχανικής στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών αυτή η καμπάνια ευαισθητοποίησης είχε περάσει σαν «καραβάνι» σε αγροτικές περιοχές και πόλεις της Ρουμανίας, της FΥRΟΜ και της Βουλγαρίας.

Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση αποφάσισαν, επίσης, ότι εξακολουθούν να εμπνέονται από τη Διακήρυξη που υιοθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2005 και ότι, επικαιροποιημένο, θα γίνει προσπάθεια να υπογραφεί και από νέες οργανώσεις των βαλκανικών χωρών. Η Διακήρυξη είναι στο site: 

http ://gmostop.org/news/051211.html

Πληροφορίες:Πάολα Μάιερ, 6947 853895
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6976 448442

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top