Οδοντιατρική χωρίς υδράργυρο. Εκδήλωση στην Οικολογική Κίνηση, Τετάρτη 20 Ιουνίου

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 19.30 στο στέκι της Φιλίππου 51, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο “ΟικοΤετάρτες”, θα γίνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Οδοντιατρική χωρίς υδράργυρο”. Θα υπάρξει εισήγηση της οδοντιάτρου Θεοδώρας Ζήση.

Στην εισήγηση και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα τεθούν σε βάθος οι προβληματισμοί που έχουν σχέση με τις επιπτώσεις από τον υδράργυρο και τα αμαγάλματα στην υγεία των ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον υδράργυρο (2005/2050[INI]) στα οδοντιατρικά αμαλγάματα, που συνιστά το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα υδραργύρου στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εισπνοή ατμών υδραργύρου από οδοντιατρικά αμαλγάματα είναι η μεγαλύτερη πηγή έκθεσης στον υδράργυρο για τους περισσότερους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες και ότι η έκθεση σε υδράργυρο από τα οδοντιατρικά αμαλγάματα πρέπει να εξετάζεται πάνω απ’ όλα από τη σκοπιά της υγείας.

Και ζητά από την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών υδραργύρου στα κρεματόρια, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ανησυχητική και συνεχώς αυξανόμενη πηγή εκπομπών. Επίσης, ζητά από την Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του 2007 προτάσεις για τον περιορισμό της χρήσης υδραργύρου στα οδοντιατρικά αμαλγάματα, δεδομένου ότι υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές δυνατότητες χωρίς χρήση υδραργύρου ενώ τονίζει ότι πρέπει να μειωθεί η χρήση αμαλγαμάτων στις χώρες με μεταβατικές οικονομίες και στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top