Με αφορμή τα σχέδια για τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού 50 MW σε έκταση 2.000 στρεμμάτων της Μονής Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων επισημαίνουν:
1. Είμαστε υπέρ των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η ηλιοθερμική, που μαζί με την αιολική ενέργεια, τα μικρά υδροηλεκτρικά και την εξοικονόμηση και την αλλαγή τρόπου ζωής, παραγωγής, κατανάλωσης και οργάνωσης της κοινωνίας, μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση απέναντι στο σημερινό ρυπογόνο αδιέξοδο της κοινωνίας του πετρελαίου, ενάντια σε «λύσεις» όπως η πυρηνική ενέργεια που εξετάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και κινδύνους (να μην ξεχνάμε το Τσέρνομπιλ και τα πυρηνικά απόβλητα).
2. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η δυνατότητα που δίνουν για αποκέντρωση και παραγωγή σε τοπικό επίπεδο (σπιτιού, δήμου ή κοινότητας), προωθώντας έτσι στην πράξη μορφές άμεσης δημοκρατίας και απεξάρτηση από κέντρα εξουσίας (ενεργειακή δημοκρατία). Γι’ αυτό είναι σημαντικό το μέγεθος των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες μορφές να είναι μικρό και οι σταθμοί αυτοί να είναι τοπικά ελεγχόμενοι, να προσφέρουν δηλαδή τα οφέλη τους άμεσα στην τοπική κοινωνία.
3. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι κάτι που γίνεται πλέον ολοένα και πιο επίκαιρο και αναγκαίο, με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, με τους πολέμους και την πολιτική εξάρτηση που το συνοδεύουν, με τη ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και τις διακοπές ρεύματος που αναμένονται το καλοκαίρι.
4. Ακόμη περιμένουμε από την τοπική πολιτική ηγεσία να διεκδικήσει και την κυβέρνηση να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πετρελαϊκών σταθμών όπως η Ξυλοκαμάρα στα Χανιά (ισχύος περίπου 350 MW, ενώ τα Χανιά καταναλώνουν περί τα 150 MW), που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, επιτείνουν την εξάρτηση της Κρήτης και της χώρας συνολικά από εισαγόμενα καύσιμα, προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση που με τη μορφή νέφους (μαζί με τα καυσαέρια των ΙΧ) είναι πλέον ορατή στον ουρανό των Χανίων με συνέπειες για την υγεία των κατοίκων των Χανίων.
5. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν να γίνονται ανεξάρτητες μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Χανιά, να ανακοινώνονται τα αποτελέσματά τους και να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα σε περιπτώσεις υπέρβασης των ορίων, μέχρι να απομακρυνθεί ο σταθμός της ΔΕΗ.
6. Η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να προωθήσει τις εφαρμογές ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο οικιακής κατανάλωσης, να δώσει δηλαδή επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για να υπάρχει ενεργειακή αυτονομία σε επίπεδο κατοικίας με φωτοβολταϊκά στη στέγη (ηλιακές στέγες) κλπ. Στη Γερμανία υπάρχουν χιλιάδες ηλιακές στέγες μετά από πρόταση των Πράσινων που εφαρμόστηκε, στην Ελλάδα με τόση ηλιοφάνεια, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, αντί να προωθεί τέτοια προγράμματα και την ανάπτυξη ενός κλάδου παραγωγής φωτοβολταϊκών στο πλάι της βιομηχανίας παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων, η οποία είναι από τις ελάχιστες εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας μας. Για την καθυστέρηση προώθησης των ήπιων μορφών ενέργειας στη χώρα μας υπάρχουν ευθύνες στο σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τόσο εκείνων που κυβέρνησαν ή κυβερνούν όσο και της αντιπολίτευσης, της Αριστεράς μη εξαιρουμένης.
7. Για κάθε συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας σταθμού παραγωγής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να εξετάζεται το σύνολο των στοιχείων της πρότασης, η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πριν την οριστική αποδοχή ή απόρριψή της. Το κριτήριο της «αισθητικής» είναι καθαρά υποκειμενικό (εμείς προτιμάμε να βλέπουμε ανεμογεννήτριες και ηλιακούς σταθμούς αντί για το νέφους της Ξυλοκαμάρας που επιβαρύνει και την υγεία μας), όμως σημαντικό είναι ο όποιος σταθμός παραγωγής από ήπιες μορφές ενέργειας να μην ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα ενός τόπου.